Ειδησεογραφικό site

Το Airbus διαλύθηκε στον αέρα, σύμφωνα με τις ρωσικές αρχές – Ξεκίνησε η ανάλυση των μαύρων κουτιών

48

Το ρωσικό Airbus που συνετρίβη στη Χερσόνησο του Σινά διαλύθηκε στον αέρα, υποστήριξε Ρώσος εμπειρογνώμονας, μεταδίδουν διεθνή πρακτορεία ειδήσεων. Πάντως, όπως πρόσθεσε ο διευθυντής της Διακυβερνητικής Επιτροπής Αεροπορίας (MAK), Βίκτορ Σοροτσένκο, μετά από επιθεώρηση στον χώρο της συντριβής, είναι ακόμη πολύ νωρίς για να βγουν συμπεράσματα σχετικά με τα αίτια της πτώσης του αεροσκάφους.

«Η διάλυσή του έγινε στον αέρα και τα συντρίμμια διασκορπίστηκαν σε μια μεγάλη έκταση, περίπου 20 τετραγωνικών χιλιομέτρων», είπε ο Ρώσος αξιωματούχος.

Την εξέταση του περιεχομένου των δύο μαύρων κουτιών του ρωσικού Airbus A321 που συνετρίβη το Σάββατο στη χερσόνησο του Σινά, με αποτέλεσμα να βρουν τραγικό θάνατο 224 άνθρωποι, ξεκίνησαν το απόγευμα της Κυριακής Αιγύπτιοι εμπειρογνώμονες, τη στιγμή που ο πρόεδρος της χώρας Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι ζήτησε από όλους να κάνουν υπομονή προτού προβούν σε εικασίες, προειδοποιώντας ότι οι έρευνες πιθανώς να διαρκέσουν μήνες.

«Σε αυτές τις περιπτώσεις, θα πρέπει να αφήσουμε τους ειδικούς να εργαστούν και να μην αναφερόμαστε σε αιτίες καθώς αυτό ακριβώς αποτελεί το αντικείμενο μιας μεγάλης, περίπλοκης τεχνικής έρευνας» είπε ο Αιγύπτιος πρόεδρος απευθυνόμενος σε αξιωματικούς του στρατού, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο MENA. «Πρόκειται για ένα περίπλοκο ζήτημα που απαιτεί τη χρήση σύγχρονων τεχνολογιών και ερευνών που μπορεί να κρατήσουν μήνες», συνέχισε.

Δημοσιογράφος του πρακτορείου Reuters που βρισκόταν στο υπουργείο Πολιτικής Αεροπορίας της Αιγύπτου ανέφερε ότι είδε τους αναλυτές να φεύγουν από τη μονάδα τεχνικής ανάλυσης, η οποία επιβεβαίωσε ότι έχουν αρχίσει την εξέταση των μαύρων κουτιών.

Οι Ρώσοι ερευνητές, από την πλευρά τους, θα εξετάσουν όλα τα πιθανά σενάρια της συντριβής, όπως διευκρίνισε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Ερευνών της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Μάρκιν.

Ο εκπρόσωπος αποκάλυψε ότι οι ερευνητές έχουν συγκεντρώσει τα τεχνικά έγγραφα του αεροσκάφους το οποίο κατέπεσε και έχουν πάρει καταθέσεις από τους υπαλλήλους που ήταν υπεύθυνοι για τη συντήρηση των αεροσκαφών της εταιρείας Kogalymavia, καθώς επίσης και από το πλήρωμα μιας πρόσφατης πτήσης της ίδιας εταιρείας.

163 οι σοροί που έχουν βρεθεί

Στο μεταξύ, όπως δήλωσε αξιωματικός του στρατού που μετέχει στις έρευνες στον τόπο της συντριβής, μέχρι στιγμής έχουν βρεθεί 163 σοροί από τους συνολικά 217 επιβάτες και τα επτά μέλη πληρώματος του αεροσκάφους αυτού που έχασαν την ζωή τους στη χθεσινή τραγωδία.

Οι αιγυπτιακές αρχές διεύρυναν τις έρευνες ώστε να καλύψουν μεγαλύτερη περιοχή και να εντοπίσουν και τις υπόλοιπες σορούς. Οι αρχές είχαν ανακοινώσει χθες ότι εντόπισαν συντρίμμια από το μοιραίο αεροσκάφος σε περίμετρο περίπου οκτώ χιλιομέτρων, το οποίο, σύμφωνα με ειδικούς, δείχνει ότι ενδεχομένως το Airbus A321-200 της ρωσικής αεροπορικής εταιρείας Kogalymavia, που είναι πλέον γνωστή ως Metrojet, δεν έπεσε στο έδαφος ακέραιο, αλλά είχε διαλυθεί ή εκραγεί εν πτήσει. Η περίμετρος των ερευνών επεκτάθηκε σήμερα στα 15 χιλιόμετρα

Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA μετέδωσε – επικαλούμενο Ρώσους εισαγγελείς – που είναι αρμόδιοι για θέματα μεταφορών ότι η ποιότητα των καυσίμων που είχε το ρωσικό αεροσκάφος ανταποκρινόταν σε όλες τις προδιαγραφές.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Interfax μετέδωσε από την πλευρά του ότι τα μέλη του πληρωματος του ρωσικού Airbus είχαν υποβληθεί πρόσφατα σε ιατρικές εξετάσεις και δεν είχαν εντοπιστεί τυχόν προβλήματα υγείας.

«Το πλήρωμα υποβλήθηκε σε ιατρικές εξετάσεις και κρίθηκαν όλοι τους ικανοί για πτήση», είπε η Μάγια Ιβανόβα, η εκπρόσωπος της εισαγγελίας που είναι αρμόδια για θέματα μεταφορών στην περιοχή του Βόλγα.

Οι αρχές ζήτησαν να ελεγχθούν όλα τα αεροσκάφη της εταιρείας Kogalymavia

Οι ρωσικές αρχές έδωσαν εντολή στην αεροπορική εταιρεία Kogalymavia να προχωρήσει σε έλεγχο όλων των αεροσκαφών τύπου Airbus A321 που διαθέτει, ανακοίνωσε μια εκπρόσωπος της μητρικής εταιρείας THC Holding.

Η Οξάνα Γκολοβίνα εξήγησε ότι η Kogalymavia είναι σε επαφή με την ομοσπονδιακή υπηρεσία ασφάλειας των αερομεταφορών για το χρόνο κατά τον οποίο θα γίνουν οι έλεγχοι αυτοί. Διευκρίνισε ότι δεν θα επηρεαστούν τα προγραμματισμένα δρομολόγια καθώς τα αεροσκάφη θα ελεγχθούν το ένα μετά το άλλο και όχι όλα μαζί ταυτόχρονα.

Ωστόσο η εκπρόσωπος της ομοσπονδιακής υπηρεσίας Αναστασία Ντομπρόφσκαγια, είπε στη δημόσια τηλεόραση ότι έχει δοθεί εντολή στην εταιρεία να μην πετούν τα αεροσκάφη Α321 μέχρις ότου να μελετηθούν όλοι οι παράγοντες που θα μπορούσαν να έχουν προκαλέσει την τραγωδία στο Σινά.

Ο βουλευτής Βλαντίμιρ Γκουτένοφ ζήτησε να απαγορευτούν οι πτήσεις όλων των αεροσκαφών που είναι ηλικίας άνω των 15 ετών. Το Α321 που κατέπεσε στο Σινά ήταν 18 ετών.

Το χρονικό

Το Airbus Α321 της ρωσικής εταιρείας Kogalymavia συνετρίβη στη χερσόνησο του Σινά και το απόγευμα του Σαββάτου το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη, ισχυριζόμενο ότι το κατέρριψε, αναφέροντας ότι το έκανε ως απάντηση για τις ρωσικές επιδρομές στη Συρία. Ομως, οι αιγυπτιακές αρχές αλλά και η ρωσική κυβέρνηση έσπευσαν να διαψεύσουν αυτό τον ισχυρισμό. Παρόλα αυτά, τζιχαντιστές που ανήκουν σε οργάνωση- παρακλάδι του ISIS έδωσαν στη δημοσιότητα βίντεο, στο οποίο υποστηρίζουν ότι καταγράφεται το γεγονός ότι οι ίδιοι κατέρριψαν το μοιραίο αεροσκάφος. Η αυθεντικότητα του βίντεο δεν έχει επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητες πηγές, έως τώρα.

Το αεροσκάφος χάθηκε από τα ραντάρ 23 λεπτά μετά από την απογείωσή του από το Σαρμ ελ Σεΐχ, με προορισμό την Αγία Πετρούπολη. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα FlightRadar24 το Airbus έπεφτε με μεγάλη ταχύτητα, χάνοντας 6.000 πόδια (1.800 μ.) το λεπτό, όταν «εξαφανίστηκε» από τα ραντάρ. Στη μοιραία πτήση επέβαιναν Ρώσοι τουρίστες, ανάμεσά τους και 25 παιδιά, με όλους τους επιβαίνοντες να βρίσκουν τραγικό θάνατο.

Η χερσόνησος του Σινά είναι πεδίο δράσης ισλαμιστών ανταρτών, που έχουν στενές σχέσεις με το Ισλαμικό Κράτος και έχουν σκοτώσει εκατοντάδες Αιγύπτιους στρατιώτες και αστυνομικούς, ενώ τους τελευταίους μήνες έχουν κάνει επιθέσεις και σε δυτικούς στόχους. Σύμφωνα με το Reuters όμως, εκτιμάται ότι οι αντάρτες της περιοχές δεν έχουν πυραύλους με τη δυνατότητα να καταφέρουν πλήγμα σε ένα αεροπλάνο που κινείται στα 30.000 πόδια. Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι οι ιστοσελίδες που πρόσκεινται στο Ισλαμικό Κράτος έχουν επιχειρήσει και στο παρελθόν να αναλάβουν ευθύνη για δράσεις οι οποίες τελικά όμως δεν αποδόθηκαν στους τζιχαντιστές.

Τρόμος για τις αεροπορικές εταιρείες

Παρόλα αυτά, η συντριβή του αεροσκάφους και η υπόνοια έστω ότι μπορεί πίσω από αυτό να κρύβεται το Ισλαμικό Κράτος, έσπειραν τον τρόμο στις αεροπορικές εταιρείες. Ενδεικτικό αυτού είναι το γεγονός ότι μετά από τις δύο από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές εταιρείες- την Lufthansa και την Air France- KLM, που ανακοίνωσαν ότι δεν θα πετούν πάνω από τη χερσόνησο του Σινά μέχρι να δοθεί μία σαφής εξήγηση για τα αίτια του δυστυχήματος, την ίδια απόφαση πήρε και η Emirates. Η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Μέσης Ανατολής ανακοίνωσε και αυτή με τη σειρά της ότι θα αποφεύγει τη συγκεκριμένη περιοχή, μέχρι να ανακοινωθούν τα αίτια της τραγωδίας.

Οι έρευνες

Η Ρωσία έχει ήδη στείλει ειδικούς στο σημείο της συντριβής, για να εργαστούν μαζί με την ομάδα των Αιγυπτίων στη διαλεύκανση της υπόθεσης. Ομάδα θα στείλει και η γαλλική υπηρεσία ασφάλειας αεροπορίας, όπως και η Γερμανία, ενώ και οι ΗΠΑ προσέφεραν βοήθεια, μέσω του Τζον Κέρι. Παράλληλα, οι Ρώσοι ελέγχουν ήδη δείγματα καυσίμων από τον τελευταίο ανεφοδιασμό του αεροσκάφους, στη Σαμάρα, ενώ έρευνες γίνονται και στο αεροδρόμιο Ντομοντέντοβο, της Μόσχας, όπου είναι η έδρας της εταιρείας Kogalymavia. Επίσης, στο «μικροσκόπιο» θα μπουν η εμπειρία των πιλότων, τα αρχεία από τη συντήρηση του αεροσκάφους και οποιαδήποτε ένδειξη για κάποια έκρηξη.

Τα σχόλια είναι κλειστά.