Ειδησεογραφικό site

Ροβέρτος Σπυρόπουλος: 1,5 εκατ. ευρώ επέστρεψαν οι «μαϊμούδες» – Συνέντευξη στο «Καρφί»

65

Της Πέννυς Κροντηρά

Μέχρι σήμερα 1.419.150,53 ευρώ έχουν επιστραφεί στο ταμείο του ΙΚΑ από την παράνομη είσπραξη συντάξεων, όπως αποκαλύπτει στο «Καρφί» ο διοικητής του Ενιαίου Ταμείου Ασφάλισης Μισθωτών (ΙΚΑ) Ροβέρτος Σπυρόπουλος, ο οποίος μίλησε αποκλειστικά στο «Καρφί» για τη λειτουργία και την οργάνωσή του ταμείου, από την ημέρα έναρξης των καθηκόντων του το 2010 έως σήμερα.

«Οι ασφαλισμένοι του κλάδου σύνταξης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ έστω και με μία ημέρα ασφάλισης ανέρχονται σε ετήσια βάση σε 2.050.000 άτομα» μας εξηγεί ο κ. Σπυρόπουλος. «Ο αριθμός των ασφαλισμένων προ κρίσης ανερχόταν σε 2.562.000 άτομα, εκ των οποίων 91.000 ήταν ασφαλισμένοι των ταμείων που εντάχθηκαν στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ το 2008 με τις ενοποιήσεις των ταμείων».

Το μέλλον του ΙΚΑ διαγράφεται αισιόδοξο, καθώς ο Ροβέρτος Σπυρόπουλος εκτιμά με βεβαιότητα ότι «το ΙΚΑ μαζί με τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Eπαγγελματιών (ΟΑΕΕ) και τον Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ) θα αποτελέσουν βασικούς βραχίονες ενίσχυσης της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης. Για αυτόν το σκοπό δουλεύουμε συστηματικά με την αναδιοργάνωση των υπηρεσιών μας και με το λειτουργικό ανασχεδιασμό όλων των διαδικασιών μας. Υπό την έννοια αυτή θεωρώ ότι το μέλλον του ΙΚΑ έχουμε χρέος να το ταυτίζουμε με το μέλλον της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης».

ΣΤΑ 3,5 ΔΙΣ. ΑΝΕΡΧΕΤΑΙ ΤΟ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΟ

Όσον αφορά τη βιωσιμότητα του ταμείου απέναντι στα σενάρια διάλυσης που κυκλοφορούν, τονίζει: «Παρά τη μεγάλη ύφεση που πλήττει την ελληνική οικονομία την τελευταία εξαετία, οι συντάξεις και οι λοιπές παροχές πληρώθηκαν κανονικά. Όλα τα οικονομικά στοιχεία δείχνουν ότι αναμένουμε ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια και, κατά συνέπεια, αύξηση της απασχόλησης και των εσόδων από ασφαλιστικές εισφορές. Οι συντάξεις του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ χρηματοδοτούνται από τις εισφορές και την κρατική επιχορήγηση και είναι εγγυημένες από το Ελληνικό Δημόσιο. Επομένως, η βιωσιμότητα του ταμείου είναι εξασφαλισμένη. Μάλιστα, αυτή τη στιγμή το αποθεματικό κεφάλαιο του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ανέρχεται σε 3,5 δισ. ευρώ».

 ΑΡΣΗ ΤΗΣ ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑΣ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΗΣΗΣ

Κομβικό σημείο για τη μείωση της ταλαιπωρίας των ασφαλισμένων υποστηρίζει ότι θα είναι η μεγάλη ανατροπή που θα συντελεστεί με την ολοκλήρωση του μηχανογραφικού εργαλείου, μέσω του οποίου ψηφιοποιούνται όλα τα ασφαλιστικά δικαιώματα (ένσημα) της χρονικής περιόδου πριν από το 2002, δηλαδή της περιόδου ύπαρξης των παραδοσιακών ενσήμων. Το βήμα αυτό αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2016 και θα αποτελέσει αφετηρία άρσης της μεγάλης ταλαιπωρίας των ασφαλισμένων, που σήμερα αναμένουν 6, 12 και 24 μήνες για τη σύνταξή τους.

Ο διοικητής του ΙΚΑ διασαφηνίζει τη σχέση του ΙΚΑ, του Ενιαίου Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) και του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ): «Οι τρεις φορείς είναι διοικητικά και οικονομικά ανεξάρτητοι. Το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ εισπράττει ασφαλιστικές εισφορές και για λογαριασμό του ΕΟΠΥΥ. Επίσης έχει παραχωρήσει τόσο στον ΕΟΠΥΥ όσο και στο ΠΕΔΥ ακίνητα και εξοπλισμό προς χρήση και τους παρέχει λειτουργική και τεχνική υποστήριξη».

 Δεν θα αλλάξουν τα όρια ηλικίας

Σχετικά με το θέμα της φημολογούμενης μεταρρύθμισης στο ασφαλιστικό και το ψαλίδισμα των συντάξεων και των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, δηλώνει: «Η όποια μεταρρύθμιση θα αφορά θέματα λειτουργικά και οργανωτικά. Δεν πρόκειται να αφορά περικοπές συντάξεων ή άλλων παροχών».

Επίσης, απαντά κατηγορηματικά ότι τα όρια ηλικίας για συνταξιοδότηση «δεν πρόκειται να αλλάξουν. Άλλωστε, το όριο –στα 67 έτη– που ισχύει σήμερα είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη».

Για το μείζον ζήτημα της εισφοροδιαφυγής, ο διοικητής επισημαίνει: «Η μείωση της εισφοροδιαφυγής για να συντελεστεί απαιτεί όχι μία αλλά πολλές δράσεις. Μια βασική δράση αφορά την αποτελεσματική και αξιόπιστη λειτουργία των ελεγκτικών μηχανισμών. Επίσης άλλη δράση σχετίζεται με τη συνειδητοποίηση εκ μέρους των επιχειρήσεων ότι η εισφοροδιαφυγή που γίνεται με δική τους πρωτοβουλία πριονίζει το κλαδί της οικονομίας στο οποίο στέκονται και οι ίδιοι. Παράλληλα πρέπει να εξαλείψουμε κάθε παράμετρο που ισχύει σήμερα και άμεσα ή έμμεσα ενισχύει την εισφοροαποφυγή».

Πιο αναλυτικά, ο κ. Σπυρόπουλος αναφέρει ότι έχουν επιστραφεί χρήματα στο ταμείο από τις κατά καιρούς συντάξεις-μαϊμού. «Ο σημερινός αριθμός των αναπόγραφων συνταξιούχων ΙΚΑ και ΕΤΕΑ, μετά τη διαδικασία Καταγραφής Φυσικής Παρουσίας (απογραφή) το 2011 και το 2012 είναι 3.550, με μηνιαίο ποσό εξοικονόμησης 780.953,14 ευρώ. Κατά τις απογραφές των ετών 2011 και 2012 βρέθηκαν 656 περιπτώσεις διαπιστωμένης καταβολής συντάξεων σε θανόντες συνταξιούχους και μέχρι σήμερα έχουν εισπραχθεί 3.432.454,37 ευρώ. Το 2011 και το 2012 εντοπίστηκαν επίσης 1.766 λοιπές περιπτώσεις παραβατικότητας, με αχρεώστητη καταβολή ποσών συντάξεων και παράνομη είσπραξη αυτών από τους ίδιους τους συνταξιούχους ή από τρίτους. Μέχρι σήμερα έχουν κατατεθεί 946 μηνυτήριες αναφορές και έχουν εισπραχθεί 1.419.150,53 ευρώ».

Τα σχόλια είναι κλειστά.