Ειδησεογραφικό site

Πως μεγαλώνει το ΠΕΔΥ – Ρεπορτάζ στο «Καρφί»

256

Tης Πέννυς Κροντηρά

Το ΠΕΔΥ (Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας) κλείνει τον πρώτο χρόνο της ζωής του και παρά την υποχρηματοδότηση καθημερινά εξυπηρετεί πλήθος ασθενών. Σύμφωνα μάλιστα με εξαγγελίες του νέου υπουργού Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή, μελετάται η επαναπρόσληψη 2.499 ιατρών του ΕΟΠΥΥ που θα βοηθήσουν στην ομαλή λειτουργία του ΠΕΔΥ. Το «Καρφί» επισκέφθηκε το υποκατάστημα του ΠΕΔΥ στην περιοχή του Ζωγράφου, το οποίο καθημερινά εξυπηρετεί 400 άτομα. Αξίζει να αναφερθεί ότι στο συγκεκριμένο υποκατάστημα υπάγονται βάσει γεωγραφικού εύρους (καλύπτει τις περιοχές του Ζωγράφου, του Γουδή, των Ιλισίων, μέρος του Δήμου Αθηναίων και τη μισή περιοχή του Παπάγου) πάνω από 150.000 ασφαλισμένοι.

Ο Γεώργιος Παπαηλίου υπηρετεί ως οδοντίατρος εδώ και 24 χρόνια το σύστημα υγείας, πρώτα στις δομές του ΙΚΑ και εν συνέχεια κατά το μεταβατικό στάδιο του ΕΟΠΥΥ, αναλαμβάνοντας καθήκοντα προϊσταμένου διεύθυνσης, ενώ με την έναρξη λειτουργίας του ΠΕΔΥ φέρει καθήκοντα επιστημονικού υπευθύνου για τον συντονισμό λειτουργίας της Μονάδας Υγείας ΠΕΔΥ Ζωγράφου.

«Το 2012 δημιουργήθηκε ο ΕΟΠΥΥ (Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας), ένας οργανισμός που θα παρείχε υπηρεσίες υγείας σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία. Για τον σκοπό αυτόν παραχωρήθηκαν οι ιατρικές δομές των ταμείων (ΙΚΑ, ΤΑΠ-ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΤΡΑΠΕΖΩΝ κ.ά.) στον ΕΟΠΥΥ, ο οποίος, σύμφωνα με τον ΕΚΠΥ (Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας), παρείχε ισότιμη και ενιαία περίθαλψη σε όλους τους ασφαλισμένους. Το ΠΕΔΥ (Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας) δημιουργήθηκε όταν η πολιτεία αποφάσισε ότι ο ΕΟΠΥΥ έπρεπε να πάψει να είναι πάροχος υγείας με δικές του δομές και προσωπικό, αλλά να περιοριστεί στον ρόλο του αγοραστή υπηρεσιών υγείας. Έτσι, με τον νόμο 4238/2014 δημιουργήθηκε το ΠΕΔΥ με σκοπό την παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στον ΕΟΠΥΥ. Οι ιατρικές δομές μαζί με τους εργαζομένους των ασφαλιστικών φορέων που είχαν παραχωρηθεί στον ΕΟΠΥΥ, μεταφέρθηκαν στο ΠΕΔΥ που άρχισε να λειτουργεί τον Απρίλιο του 2014, υπό τη διοίκηση των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ)» μας εξηγεί ο κ. Παπαηλίου.

ΒΑΣΙΣΜΕΝΟ ΣΤΙΣ ΔΟΜΕΣ ΤΟΥ ΙΚΑ

Με δεδομένο ότι το ΙΚΑ ήταν ο μεγαλύτερος ασφαλιστικός φορέας με το πιο οργανωμένο και εκτεταμένο δίκτυο ιατρείων, καθίσταται ευνόητο ότι το ΠΕΔΥ βασίζεται στις δομές αυτές, κατά το μεγαλύτερο μέρος του, μας δηλώνει ο διευθυντής. «Το ΠΕΔΥ είναι επανδρωμένο με γιατρούς που παρέμειναν ως πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης (όπως προέβλεπε ο ν. 4238/2014) και το λοιπό προσωπικό. Οι δομές του λειτουργούν 07.00-19.00 επί πενθήμερο, με απώτερο στόχο κάποιες δομές να λειτουργήσουν όλο το 24ωρο επί καθημερινής βάσης. Όσον αφορά το ιατρικό προσωπικό, υπενθυμίζεται ότι η πλειονότητα των ιατρών που παρέμειναν στις δομές, απεσύρθησαν από το ελεύθερο επάγγελμα και έθεσαν εαυτούς στην υπηρεσία της πρωτοβάθμιας περίθαλψης».

Για το χρονικό διάστημα που οι ασφαλισμένοι πρέπει να περιμένουν για να εξεταστούν, ο κ. Παπαηλίου μάς πληροφορεί: «Ο μέσος όρος αναμονής διαφέρει ανάλογα με την ειδικότητα και το πλήθος των ιατρών της ειδικότητας που υπάρχει στη μονάδα. Ενδεικτικά αναφέρω ότι για καρδιολόγο ή παθολόγο (ειδικότητες αιχμής) η αναμονή φθάνει στον έναν μήνα και κάποιες φορές τον υπερβαίνει, ενώ για οφθαλμίατρο ή ΩΡΛ ή δερματολόγο δεν υπάρχει αναμονή. Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι υπάρχει ο “ιατρός υποδοχής”, παθολόγος ή γενικός ιατρός –δύο (2) ημερησίως, ένας (1) ανά βάρδια–, ο οποίος καλύπτει όλα τα έκτακτα-επείγοντα περιστατικά της αρμοδιότητάς του ή παραπέμπει άμεσα σε ιατρό άλλης ειδικότητας, αν πρόκειται για περιστατικό που δεν άπτεται της ειδικότητάς του. Όσον αφορά τα ραντεβού των ασθενών με τους ιατρούς, στατιστικά το τελευταίο τρίμηνο δεχτήκαμε περίπου 35.000 επισκέψεις και έγιναν περί τις 5.000 εργαστηριακές εξετάσεις και περί τις 1.000 λοιπές δραστηριότητες (εμβολιασμοί, ενεσοθεραπείες, καρδιογραφήματα κ.ά.)».

Αναγκαίες οι προσλήψεις διοικητικού, ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού

Το ΠΕΔΥ παρέχει πρωτοβάθμια περίθαλψη σε όλους τους πολίτες, ασφαλισμένους και ανασφάλιστους, και, εφόσον τώρα ξεκινά να κάνει τα πρώτα του βήματα, τα προβλήματα που ανακύπτουν είναι αρκετά. «Το ΠΕΔΥ είναι ένας νέος οργανισμός με νέες διαδικασίες, νέους μηχανισμούς λειτουργίας και αρκετές προς το παρόν ελλείψεις. Συνεπώς, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι ο ρόλος κάποιου που αναλαμβάνει να συντονίσει τους μηχανισμούς αυτούς στο επίπεδο της μονάδας(σε συνεργασία και με την καθοδήγηση της 1ης ΥΠΕ) είναι δύσκολος. Οι μονάδες που ανήκουν στην 1η ΥΠΕ είναι περίπου 30 μαζί με τα τοπικά ιατρεία. Ειδικότερα, ο ν. 4238/2014 προβλέπει την αναγκαιότητα ύπαρξης μιας μονάδας ΠΕΔΥ ανά δήμο. Το αν θα μεγαλώσει και αν θα καλύψει και άλλες ανάγκες των πολιτών είναι θέμα πολιτικής βούλησης και δυνατοτήτων της πολιτείας. Αδυναμίες επί του παρόντος είναι οι ελλείψεις σε διοικητικό προσωπικό και ιατρούς ειδικοτήτων, το τηλεφωνικό κόστος και οι καθυστερήσεις των ραντεβού, καθώς επίσης και οι ελλείψεις σε υλικοτεχνικές υποδομές. Οι ελλείψεις διοικητικού προσωπικού αφορούν προσωπικό που κυρίως χρειάζεται για τη γραμματειακή υποστήριξη της μονάδας. Από τις ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό θα αναφέρω μόνο ειδικοτήτων που προϋπήρχαν του ΠΕΔΥ στη μονάδα μας, δηλαδή νευρολόγος, ουρολόγος και γυναικολόγος και κάποιες που δημιουργήθηκαν στην συνέχεια, όπως χειρουργός καρδιολόγος. Σε ό,τι αφορά τον καρδιολόγο και τον γυναικολόγο, θα πρέπει να πούμε ότι υπάρχουν στη μονάδα αυτές οι ειδικότητες, αλλά οι ανάγκες είναι μεγάλες και θα χρειαζόμασταν και άλλους. Από την πολιτεία περιμένουμε τη στελέχωση των μονάδων όπου είναι απαραίτητο, με προσλήψεις διοικητικού, ιατρικού, νοσηλευτικού προσωπικού, την κάλυψη των αναγκών σε υλικοτεχνικές υποδομές, καθώς και την επίλυση θεμάτων που έχουν να κάνουν με τις εργασιακές σχέσεις του ιατρικού προσωπικού. Οι προαναφερθείσες ελλείψεις δημιουργούν δυσκολίες, προβλήματα και βέβαια παράπονα. Όμως οι δομές του ΠΕΔΥ λειτουργούν εδώ και δέκα μήνες, στηριζόμενες στις υπεράνθρωπες προσπάθειες όλων των εργαζομένων, που δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό στην προσπάθεια στήριξης του θεσμού, επιτελώντας ακόμα και αλλότρια καθήκοντα» μας αναφέρει ο κ. Παπαηλίου.

Τα σχόλια είναι κλειστά.