Ειδησεογραφικό site

«Πράσινο φως» από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων

40

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κρίθηκε σήμερα η πρώτη πράξη για την εφαρμογή του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ που συμπεριλαμβάνει την αγορά κρατικών ομολόγων μετά την προσφυγή των Γερμανών.

Συγκεκριμένα, σήμερα εξεδόθη η μη δεσμευτική γνωμοδότηση του Δικαστηρίου της ΕΕ σχετικά με τη νομιμότητα του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων που είχε ανακοινώσει η ΕΚΤ το καλοκαίρι του 2012. Όπως μετέδωσαν πριν από λίγο τα δοιεθνή δίκτυα, σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου δήλωσε πως το Δικαστήριο απεφάνθη ότι το πρόγραμμα Άμεσων Νομισματικών Συναλλαγών (ΟΜΤ) είναι σύννομο με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για το πρόγραμμα ποσοστικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ.

Το Βερολίνο υποστήριζε πως η ΕΚΤ κινείται πέρα από το πλαίσιο αρμοδιοτήτων της, καθώς αποτελεί ουσιαστικά οικονομική πολιτική. Κατά τους Γερμανούς το πρόγραμμα θα μπορούσε να θεωρηθεί χρηματοδότηση των εθνικών κυβερνήσεων, που απαγορεύεται από τη συνθήκη του Μάαστριχτ. Πάντως, ο Μάριο Ντράγκι είναι έτοιμος να χρησιμοποιήσει κάθε όπλο για να αναβιώσει την ευρωπαϊκή οικονομία.

Όπως ανέφερε πριν τη γνωνοδότηση του Γενικού Εισαγγελέα του ΔΕΕ, ο Πιέρ Ανρί Κονιάκ, καθηγητής Δικαίου των Αγορών στο Πανεπιστήμιο του Λουξεμβούργου, μια θετική γνωμοδότηση χωρίς υπερβολικά περιοριστικούς όρους, “θα ανοίξει τον δρόμο για την ποσοτική χαλάρωση”.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, το ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στο θέμα να συμβεί είναι έντονο, ειδικά από τη στιγμή που παραμένει θολό το αν και πώς τα ελληνικά ομόλογα θα συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα της ΕΚΤ. Οπως σημείωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών, Γκ. Χαρδούβελης μιλώντας σε εκδήλωση του Ελληνογερμανικου επιμελητηρίου, προϋπόθεση είναι η Ελλάδα να βρίσκεται σε πρόγραμμα, κάτι που σημαίνει πρακτικά ότι είτε θα έχει ζητηθεί και θα έχει δοθεί νέα παράταση του ισχύοντος προγράμματος είτε θα έχει επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ της νέας κυβέρνησης και των δανειστών, η οποία θα ενεργοποιεί το νέο πρόγραμμα ήτοι τη γραμμή προληπτικής χρηματοδότησης.

Τα σχόλια είναι κλειστά.