Ειδησεογραφικό site

Πιέζει ο χρόνος για συμφωνία με τους εταίρους μέχρι τέλος Απριλίου – Σκληρή γλώσσα και από τις ΗΠΑ: Δεσμευτείτε πλήρως στις διαπραγματεύσεις!

45

Διορία έως την Κυριακή 19 Απριλίου έχει η ελληνική κυβέρνηση ώστε να έλθει σε συμφωνία σε επίπεδο Βrussels Group με τους θεσμούς και να διασφαλίσει ότι στο Eurogroup της 24ης Απριλίου θα κλειδώσει η απόφαση για την εκταμίευση της δόσης.Ανοικτό το ζήτημα αύξησης του ΦΠΑ σε ορισμένα νησιά σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο παρ’ όλο που ο Υπ. Οικονομικών δεσμεύτηκε κατηγορηματικά πριν από λίγες μέρες ότι δεν θα «υπογράψει τέτοιο μέτρο».

Όπως ανέφεραν στελέχη της ελληνικής πλευράς από την Ουάσινγκτον, η διαδικασία που προσδιορίσθηκε στο Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου και προέβλεπε την καταγραφή ενός νέου καταλόγου μεταρρυθμίσεων «χρονοτρίβησε περισσότερο από ό,τι έπρεπε».

«Υπήρξε μια “δυστοκία” στη συζήτηση για τις μεταρρυθμίσεις. Βρήκαμε πολύ δύσκολο να γίνει μια επί της ουσίας συζήτηση. Οι θεσμοί μιλάγανε επί παντός επιστητού», ανέφερε σχετικά αρμόδιο στέλεχος, παραδεχόμενος πως με κοινή υπαιτιότητα τόσο η διαδικασία επί ελληνικού εδάφους όσο και η διαδικασία του Brussels Group κινήθηκε «πολύ αργά».

«Πλέον μας πιέζουν οι χρόνοι. Πριν από την 24η Απριλίου θα πρέπει να πάμε σε μια συμφωνία. Κοινός τόπος με το ΔΝΤ είναι ότι θέλουμε να κλείσει το review στο επόμενο Eurogroup», τόνισε το ίδιο στέλεχος.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελαρίδης, μιλώντας στον Real Fm, επιβεβαίωσε το γεγονός ότι η κατάργηση των χαμηλών συντελεστών ΦΠΑ στα λεγόμενα «δημοφιλή νησιά» είναι ένα «ανοιχτό» και υπό συζήτηση θέμα, λίγες ημέρες μετά την κατηγορηματική δέσμευση του Γ. Βαρουφάκη ότι δεν θα υπογράψει τέτοιο μέτρο.

Όπως είπε, παρά το γεγονός ότι το ζήτημα δεν περιλαμβάνεται στη λίστα των μεταρρυθμίσεων που έχει υποβάλει η ελληνική κυβέρνηση, «η συζήτηση είναι ανοικτή, αυτό που έχει πει δηλαδή και η κ. Βαλαβάνη και ο κ. Μάρδας, για κάποια συγκεκριμένα νησιά τα οποία δεν θα πλήττονταν οικονομικά και τουριστικά κυρίως, μέσα από την αύξηση του ΦΠΑ. Είναι ένα θέμα το οποίο είναι υπό ανοικτή διαβούλευση».

Πηγές που επικαλείται το in.gr ανέφεραν πως ο κ. Βαρουφάκης πρότεινε στη κ. Λαγκάρντ -και εκείνη δέχθηκε- να υπάρξουν «θεματικές συζητήσεις» οι οποίες θα είναι κοινά συμπεφωνημένες και να είναι κοινά οργανωμένες. «Έτσι θα ξέρουμε ότι το Brussels Group θα μιλήσει αύριο και μεθαύριο για τα δημοσιονομικά, ύστερα για θέματα συντάξεων, κ.ά. Έτσι θα ξέρουμε πώς θα εξελίσσεται η συζήτηση και θα στείλουμε τους καλύτερους επάνω σε αυτά τα θέματα για να διαβουλευτούν», είπαν χαρακτηριστικά.

Στο πλαίσιο αυτό ξεκαθαρίσθηκε πως «δεν θα δοθεί πρόσβαση στους θεσμούς στα υπουργεία» και πως τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθηνά θα μιλάνε μόνο με τεχνικά κλιμάκια της κυβέρνησης, ενώ η συζήτηση επί πολιτικών αποφάσεων θα γίνεται στο Brussels Group. Οι ίδιοι κύκλοι ανέφεραν χαρακτηριστικά: «Η Ελλάδα θα γίνει μια «unreformable» χώρα (που δεν επιδέχεται μεταρρυθμίσεων) εάν ξεκινήσουμε μια διαδικασία που θα είναι ουσιαστικά μια τελετουργία ταπείνωσης».

Οι ίδιες πληροφορίες ανέφεραν πως στη συνάντηση Βαρουφάκη – Λαγκάρντ έγινε μια διεξοδική συζήτηση για τα εργασιακά, τις ιδιωτικοποιήσεις, το ασφαλιστικό και το τραπεζικό σύστημα.

«Για να κλείσει το πρόγραμμα θα πρέπει να συμφωνήσουμε σε τρία-τέσσερα πράγματα στα οποία ακόμη δεν έχουμε καταλήξει», ανέφερε αρμόδιο στέλεχος, το οποίο ξεκαθάρισε πως τα μεγάλα θέματα της διαπραγμάτευσης (εργασιακό- ασφαλιστικά) θα πάνε «την μετά τον Ιούνιο εποχή» (το ξεκαθάρισμα του μακροοικονομικού πλαισίου 2015 φαίνεται πως είναι ένα από τα βασικά θέματα της διαπραγμάτευσης).

Το ίδιο στέλεχος οριοθέτησε έως τα τέλη της επόμενης εβδομάδας, ήτοι έως τις 19 Απριλίου, το χρόνο επίτευξης συμφωνίας, λέγοντας πως σε αυτή την τετράμηνη περίοδο δεν θα επιλυθούν τα κομβικά ζητήματα των επομένων ετών.

Ασυνήθιστα αυστηρούς τόνους χρησιμοποίησε ο υφυπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ ζητώντας να ολοκληρωθούν στο σύνολό τους οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για να λάβει η χώρα την επόμενη χρηματοδότηση από τους πιστωτές της

Να «δεσμευτεί πλήρως» στις τεχνικές διαπραγματεύσεις, ώστε να επιτύχει και να ολοκληρώσει στο σύνολό τους τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για να λάβει την επόμενη χρηματοδότηση από τους πιστωτές της, κάλεσε τη Δευτέρα την ελληνική κυβέρνηση ο υφυπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ και αρμόδιος για τις Διεθνείς Υποθέσεις,  Νέιθαν Σιτς.

Όπως μετάδωσε το Reuters, επικαλούμενο πηγές από την Ουάσιγκτον, αυτό ήταν το αυστηρό μήνυμα του Αμερικανού αξιωματούχου προς τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών κατά τη συνάντηση που είχε μαζί του τη Δευτέρα, στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψής του Γιάνη Βαρουφάκη, στις ΗΠΑ.

Λίγη ώρα προτού το ειδησεογραφικό πρακτορείο μεταδώσει την είδηση, το ελληνικό ΥΠΟΙΚ σε ανακοίνωσή του αναφερόταν στις συναντήσεις του κ. Βαρουφάκη στις ΗΠΑ, σημειώνοντας ότι κατά τη διάρκεια των συνομιλιών έγινε επισκόπηση των διαπραγματεύσεων, που βρίσκονται σε εξέλιξη μεταξύ της Ελλάδας και των Θεσμών και πως ο υπουργός Οικονομικών ανέπτυξε στους Αμερικανούς αξιωματούχους το μεταρρυθμιστικό σχέδιο της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με το υπουργείο, ο κ. Βαρουφάκης είχε, επίσης, την ευκαιρία «να διαπιστώσει ότι υπάρχει κοινός τόπος για ζητήματα επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας και για την πολιτική, που πρέπει να ακολουθηθεί προκειμένου να επιτευχθεί η ανάπτυξη».

Η ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ:

Στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψής του στην Ουάσινγκτον –όπου συναντήθηκε την Κυριακή 05/04/2015 με τη Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ κα Κριστίν Λαγκάρντ – ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γιάνης Βαρουφάκης, είχε τη Δευτέρα 06/04/2015 διαδοχικές συναντήσεις με τον υφυπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ αρμόδιο για τις Διεθνείς Υποθέσεις κ.  Νέιθαν Σιτς και με την σύμβουλο σε θέματα εθνικής ασφάλειας του Προέδρου Ομπάμα κα Καρολάιν Άτκισον.

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών έγινε επισκόπηση των διαπραγματεύσεων, που βρίσκονται σε εξέλιξη μεταξύ της Ελλάδας και των Θεσμών. Ο κ. Βαρουφάκης ανέπτυξε στους Αμερικανούς αξιωματούχους το μεταρρυθμιστικό σχέδιο της κυβέρνησης και είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει ότι υπάρχει κοινός τόπος για ζητήματα επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας και για την πολιτική, που πρέπει να ακολουθηθεί προκειμένου να επιτευχθεί η ανάπτυξη.

Συζητήθηκαν, επίσης, θέματα που έχουν σχέση με τη δομή της Ευρωζώνης  με τον υπουργό Οικονομικών να αναπτύσσει στους συνομιλητές του τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης για την ανάγκη επανεξέτασης της αρχιτεκτονικής της.

Ο κ. Βαρουφάκης επιστρέφει  στην Αθήνα την Τρίτη 07/04/2015.

Τα σχόλια είναι κλειστά.