Ειδησεογραφικό site

Πατάνε πόδι στην Αθήνα αύριο τα «τεχνικά κλιμάκια» για τους πρώτους ελέγχους

69

 

komision

Ξεδιαλύνει το τοπίο της διαπραγμάτευσης. Στις 15:00 (ώρα Ελλάδος) τα τεχνικά κλιμάκια ξεκινούν τις εργασίες τους στις Βρυξέλλες, αναφέρουν κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου που επιβεβαιώνουν την έλευση κλιμακίων και στην Αθήνα «προκειμένου να συλλέξουν στοχευμένα στοιχεία». Την έλευση των κλιμακίων στην Αθήνα επιβεβαίωσε και ο αναπληρωτής Υπ. Οικονομικών.

Η διαπραγμάτευση, πολιτική και τεχνική, θα γίνει στις Βρυξέλλες, χωρίς αυτό να αποκλείει ότι κλιμάκια των θεσμών δεν θα μπορούν να έρθουν στην Ελλάδα.

Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνει το Μαξίμου μετά το χθεσινό αλαλούμ που επικράτησε μεταξύ δανειστών και ελληνικής κυβέρνησης με σημείο τριβής την έλευση των κλιμακίων των τριών θεσμών στην Αθήνα.

Τα κλιμάκια αυτά, των οποίων οι επισκέψεις θα αποφασίζονται από κοινού με την Ελληνική πλευρά, θα είναι χαμηλόβαθμα και, φυσικά, οι επαφές τους θα γίνονται με ομόβαθμούς τους, αναφέρουν χαρακτηριστικά κυβερνητικοί κύκλοι, ενώ την έλευση κλιμακίων στην Αθήνα επιβεβαίωσε και ο αναπληρωτής Υπ. Οικονομικών

Στις σημερινές διαβουλεύσεις θα μετέχουν στελέχη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ, το ΔΝΤ, τον ESM/EFSM, καθώς και από την Ελλάδα. Στην πρώτη συνάντηση εκπροσώπων των «θεσμών» και της ελληνικής κυβέρνησης θα παραστούν από την ΕΚΤ ο Κλάους Μαζούχ και από την Κομισιόν ο Ντέκλαν Κοστέλο (γνώριμοι από τις επισκέψεις τους στην Ελλάδα). Από ελληνικής πλευράς, επικεφαλής των συζητήσεων στις Βρυξέλλες έχουν τεθεί ο γ.γ. Δημοσιονομικής Πολιτικής Ν. Θεοχαράκης και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γ. Χουλιαράκης, ενώ παρούσα θα είναι και η σύμβουλος του υπουργού Οικονομικών Ελενα Παναρίτη.

Μάρδας: Εμείς είμαστε έτοιμοι να υποδεχτούμε όποιον έχει συμφωνηθεί να έρθει

Την άφιξη τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα επιβεβαίωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας, ο οποίος είπε πως «θα έρθει ένα τεχνικό κλιμάκιο, εμείς είμαστε έτοιμοι να υποδεχτούμε όποιον έχει συμφωνηθεί να έρθει».

Μιλώντας στον Real FM, και αφού παρέπεμψε στις οδηγίες που θα λάβει η ελληνική πλευρά από τους διαπραγματευτές της στις Βρυξέλλες, εξήγησε πως «θα έρθουν κάποιοι τμηματάρχες ή διευθυντές που θα δουν τους ομολόγους τους».

Αναφορικά δε με τη στρατηγική της Αθήνας και για το αν η κυβέρνηση θα δανειστεί χρήματα ή όχι, ο κ. Μάρδας πήρε αποστάσεις και απέφυγε να απαντήσει, σημειώνοντας: «Σε μια διαπραγμάτευση, όταν τρέχει, πρέπει να είμαστε φειδωλοί. Επιδιώκεται να πετύχουμε μια συμφωνία η οποία δεν θα έχει σχέση με την προηγούμενη κουλτούρα που διέκρινε το Μνημόνιο».

Τα πρωτόκολλα είναι δύο: η αμοιβαία συμφωνία και το χρηματοδοτικό πρωτόκολλο, πρόσθεσε, για να υπογραμμίσει πως «υπάρχει κάποια δυναμική στις συζητήσεις. Το ζητούμενο για εμάς είναι να βρούμε τις πιο συμφέρουσες λύσεις και να μη σηκώσουμε ένα μεγάλο βάρος που θα το τραβάμε για χρόνια».

Τέλος, χαρακτήρισε «αδικαιολόγητες φοβίες» τα όσα λέγονται περί χρήσης των αποθεματικών από την κυβέρνηση, ενώ σχολιάζοντας και τις προσλήψεις στο Δημόσιο διαβεβαίωσε πως «ο Προϋπολογισμός προβλέπει έναν αριθμό προσλήψεων. Δεν θα φύγουμε από το δημοσιονομικό πλαίσιο που έχει συμφωνηθεί».

Τα σχόλια είναι κλειστά.