Ειδησεογραφικό site

Παγκόσμια Μέρα κατά του Ρατσισμού και των Φυλετικών Διακρίσεων με συλλαλητήρια

28

Η Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων εορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου.

Στα πλαίσια των εορτασμών, το Σάββατο είναι προγραμματισμένα δύο αντιρατσιστικά συλλαλητήρια. Το πρώτο ραντεβού είναι στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Κλαυθμώνος και το δεύτερο στις 2 στην Ομόνοια. Συγκεντρώσεις θα γίνουν σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Χανιά.

Στην πλατεία Κλαυθμώνος καλούν μεταναστευτικές κοινότητες, αντιρατσιστικές οργανώσεις και ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στην Ομόνοια καλούν η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή (ΚΕΕΡΦΑ), ομοσπονδίες και σωματεία εργαζομένων.

Στην Θεσσαλονίκη, η συγκέντρωση θα γίνει στη 1 μ.μ. στο άγαλμα Βενιζέλου, στην Πάτρα στις 11 π.μ. στην πλατεία Γεωργίου και στα Χανιά στη 1 μ.μ. στην πλατεία Αγοράς.

Αίτημα είναι το κλείσιμο των κέντρων κράτησης μεταναστών, η παροχή ιθαγένειες στα παιδιά μεταναστών και η καταδίκη της Χρυσής Αυγής. Αντιρατσιστικές και αντιφασιστικές κινητοποιήσεις αναμένονται και σε όλες τις μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις.

Μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού απηύθυνε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος: «Ως Έλληνες, με βάση τη διαχρονική πολιτισμική και δημοκρατική μας παράδοση, έχουμε ποικιλοτρόπως αποδείξει ότι τα φαινόμενα ξενοφοβίας και ρατσισμού μας είναι απεχθή και αυτονοήτως καταδικαστέα».

Επισημαίνει ότι η Ελλάδα καλείται να τηρήσει απαρεγκλίτως και να ενισχύσει αυτό το μήνυμα, δίνοντας μάλιστα, όπως αναφέρει, το παράδειγμα διεθνώς.

Το μακελειό που «ξύπνησε» τον ΟΗΕ

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού και των Φυλετικών Διακρίσεων καθιερώθηκε το 1966 από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών σε ανάμνηση ενός τραγικού συμβάντος, που συγκλόνισε την παγκόσμια κοινή γνώμη.

Στις 21 Μαρτίου του 1960 η αστυνομία της ρατσιστικής Νοτίου Αφρικής πυροβόλησε εν ψυχρώ κατά μιας διαδήλωσης φοιτητών στην πόλη Σάρπβιλ, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 70 άνθρωποι. Οι νεαροί διαδηλωτές διαμαρτύρονταν ειρηνικά κατά των νόμων του Απαρτχάιντ, που είχε επιβάλλει το καθεστώς της λευκής μειοψηφίας στη χώρα, εφαρμόζοντας τη θεωρία της ανισότητας ανάμεσα στις φυλές.

Τα σχόλια είναι κλειστά.