Ειδησεογραφικό site

Πίεση από τις Βρυξέλλες για τις μεταρρυθμίσεις – Προθεσμία μέχρι τη Δευτέρα έχει η κυβέρνηση για τη λίστα – Τηλεφωνικές επαφές Τσίπρα με Γιούνκερ και Λαγκάρντ για να προλάβει την ασφυξία

47

«Μπλόκο» στην επιστροφή στην Ελλάδα και στο ΤΧΣ των 1,2 δισ. ευρώ από τον EFSF την ώρα που η κυβέρνηση επιδίδεται σε αγώνα δρόμου για να καταθέσει κοστολογημένη λίστα με μεταρρυθμίσεις μέχρι τη Δευτέρα στους θεσμούς προκειμένου να ξεκλειδώσει η χρηματοδότηση. Θετικά μηνύματα από Γιούνκερ, χωρίς αποτέλεσμα το EWG και ανάσα ρευστότητας στις τράπεζες από τον ELA με απόφαση Ντράγκι.

Συνεχίζεται η πίεση στην ελληνική κυβέρνηση από τους εταίρους επιμένοντας στο ότι μόνο οι μεταρρυθμίσεις μπορούν να ξεκλειδώσουν την παροχή ρευστότητας στην Αθήνα.

“Μπλόκο” στην επιστροφή στην Ελλάδα και στο ΤΧΣ των 1,2 δισ. ευρώ από τον EFSF

Eκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μ. Γέγκερ, με χθεσινές του δηλώσεις απέκλεισε το ενδεχόμενο επιστροφής στην Ελλάδα και στο ΤΧΣ των 1,2 δισ. ευρώ από τον EFSF, σημειώνοντας ότι «δεν βλέπουμε καμία βάση για μια τέτοια αποδέσμευση».

«Δεν μπορούμε να αντιληφθούμε την επιχειρηματολογία πώς θα μπορούσαν αυτά τα χρήματα για τα οποία γίνεται τώρα συζήτηση να δικαιολογηθούν σε αυτό το πλαίσιο.

Εάν θέλει κανείς να συζητήσει για αυτό, θα έπρεπε πρώτα να απευθυνθεί στο Eurogroup και να πάρει μια ομόφωνη απόφαση προκειμένου να ελευθερωθούν αυτοί οι πόροι», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γέγκερ, δείχνοντας σαφέστατα προς την πλευρά του Eurogroup και προτρέποντας εμμέσως πλην σαφώς την Αθήνα να τελειώνει με τις μεταρρυθμίσεις.

Στο ίδιο μήκος κύματος εκπρόσωπος του EFSF, λίγο μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του EWG, δήλωσε πως «υπήρξε συμφωνία ότι νομικά δεν υπάρχει καμία υπερπληρωμή (overpayment) από το ΤΧΣ στον EFSF» και ότι «το EWG θα εξετάσει πώς θα κινηθεί από εδώ και πέρα σε σχέση με αυτό το ζήτημα εν ευθέτω χρόνω».

Θετικά μηνύματα Γιούνκερ

Πηγές του Μαξίμου, αμέσως μετά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη του Euro Working Group έκαναν λόγο για μια «παραγωγική διαβούλευση … σε κλίμα εποικοδομητικής συνεργασίας» και ανέφεραν ότι η ελληνική κυβέρνηση «θα παραδώσει στους θεσμούς μια ολοκληρωμένη και συγκεκριμένη λίστα μεταρρυθμίσεων».

Θετική ήταν και η εκτίμηση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος από το έδρανο της μικρής ολομέλειας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες δήλωσε ότι «σύντομα η ελληνική κυβέρνηση θα παραθέσει πλήρη λίστα απτών μεταρρυθμίσεων στους εταίρους της».

Όπως ανέφερε, επικοινώνησε τηλεφωνικά το βράδυ της περασμένης Τρίτης με τον Έλληνα πρωθυπουργό ο οποίος του μετέφερε την ετοιμότητα της ελληνικής κυβέρνησης να παρουσιάσει τις προτάσεις της για τις μεταρρυθμίσεις έως το τέλος της εβδομάδας ή στις αρχές της επόμενης.

Ανάσα ρευστότητας στις τράπεζες από τον ELA

Το κλίμα ενισχύθηκε θετικά και από την απόφαση της ΕΚΤ να αυξήσει το όριο χρήσης του μηχανισμού παροχής έκτακτης ρευστότητας (ELA) για τις ελληνικές τράπεζες πάνω από τα 71 δισ. ευρώ, από 69,8 δισ. ευρώ που ήταν από την προηγούμενη εβδομάδα.

Στο τηλέφωνο και με τη Λαγκάρντ

Ο κ. Τσίπρας είχε χθες μακρά τηλεφωνική επικοινωνία και με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Αυτό αποκάλυψε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA». Συγκεκριμένα δήλωσε: «Υπήρξε μια αναλυτική ενημέρωση σχετικά με το τι γίνεται με τα ζητήματα της ελληνικής οικονομίας» ενώ ερωτηθείς αν συζητήθηκε η λίστα των μεταρρυθμίσεων απάντησε: «Όλα αυτά. Διότι και η λίστα είναι αντικείμενο πολιτικής διαπραγμάτευσης». Πρόσθεσε επίσης ότι όσον αφορά το κλίμα των διαπραγματεύσεων «δεν είναι κλίμα αντιπαράθεσης και πολέμου, αλλά εξομάλυνσης και συνεννόησης που ήταν αποτέλεσμα μιας σκληρής διαπραγμάτευσης που ξεκίνησε και θα συνεχιστεί σε άλλα επίπεδα, πολιτικής διαπραγμάτευσης».

Πρόοδος στα τεχνικά κλιμάκια

Πάντως κατά το Μέγαρο Μαξίμου, Αθήνα και Βρυξέλλες συμφωνούν ότι υπάρχει πρόοδος στα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα, ενώ οι συσκέψεις για την οριστικοποίηση των μεταρρυθμίσεων θα γίνονται στο «Brussels Group» το οποίο θα συγκληθεί σύντομα και παράλληλα με τις συναντήσεις των τεχνικών κλιμάκιων στην Αθήνα. Υποστηρίζει δε ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) συμφώνησε με το EuroWorking Group ότι οι προβληματισμοί της Ελληνικής πλευράς για το 1,2 δισ. ευρώ ήταν δικαιολογημένοι και  ότι θα εξετάσει τις τεχνικές και νομικές προϋποθέσεις για την επίλυση του θέματος.

Με βάση το χρονοδιάγραμμα το Μαξίμου πιστεύει ότι το κρίσιμο Εurogroup που μπορεί να ξεκλειδώσει τη ρευστότητα θα γίνει έως τα μέσα της επόμενης εβδομάδας. Και αισιοδοξούν ότι το νέο κλίμα που υπάρχει στις σχέσεις με τους εταίρους, ειδικά μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Βερολίνο και τις μακρές συνομιλίες με την καγκελάριο Μέρκελ, η άρση του αδιεξόδου είναι θέμα ημερών.

Τα σχόλια είναι κλειστά.