Ειδησεογραφικό site

Ο Σαμαράς αποδομείται – Αγνόησε τις φωνές για παραίτηση και συνέδριο

40

Του Γιάννη Χρηστάκου

Στη συνεδρίαση της πολιτικής επιτροπής της ΝΔ θα συνεχιστεί η εσωκομματική μάχη της ΝΔ που άνοιξε με ηχηρό τρόπο στην κοινοβουλευτική ομάδα και τίποτα δεν δείχνει ότι «μπήκε στο συρτάρι», όπως διέγνωσε ο Αντώνης Σαμαράς στο τέλος της μαραθώνιας συνεδρίασης όπου 20 βουλευτές ζήτησαν τη διεξαγωγή εκτάκτου συνεδρίου. Την Πέμπτη άνοιξαν πολλοί λογαριασμοί και το τεφτέρι παραμένει ανοιχτό με την κυριότερη μάχη που θα διεξαχθεί τώρα πιο ανοιχτά, αυτή των κεντρογενών του κόμματος με τους αμετακίνητους δεξιούς και τους λαϊκιστές.
Η πρώτη επίσημη αναμέτρηση του Αντώνη Σαμαρά με τους σκόρπιους μέχρι στιγμής επικριτές του, είχε ως αποτέλεσμα να καταγραφεί μία ηχηρή φωνή αμφισβήτησης στο πρόσωπό του αλλά και στο στενό περιβάλλον του. Ο αριθμός των βουλευτών που στήριξαν ευθέως ή εμμέσως τη διεξαγωγή συνεδρίου ξεπέρασε κατά πολύ αυτόν που είχαν υπολογίσει στην Συγγρού, αν και οι ίδιοι μιλούν στο παρασκήνιο για «καθαρή μειοψηφία». Ωστόσο, ακόμη κι εκείνοι που εντός της αίθουσας (κλειστή συνεδρίαση) δεν ζήτησαν συνέδριο, έλεγαν στα πηγαδάκια και σε δημοσιογράφους ότι «ο Σαμαράς δεν υπάρχει περίπτωση να κερδίσει ξανά την πρωθυπουργία».

ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΔΕΞΙΩΝ-ΚΕΝΤΡΟΓΕΝΩΝ
Η συνεδρίαση είχε πάντως ιδιαίτερο ενδιαφέρον διότι:
α) όλοι γνώριζαν ότι απλώς θα ήταν μια πρώτη καταγραφή δυνάμεων
β) δεν υπάρχει ακόμη καθαρή ομάδα δελφίνων που θα διεκδικήσουν την ηγεσία εκτός των Δένδια – Μητσοτάκη
γ) ο Σαμαράς ήξερε ότι οι συνθήκες στη χώρα δεν επιτρέπουν τώρα διαδικασίες διαδοχής και
δ) έγινε μία μεγάλη σύγκρουση μεταξύ των «κεντρογενών» και των «δεξιών» της ΝΔ με αποτέλεσμα να σημειωθεί μία πολύ μεγάλη πλειοψηφία υπέρ των πρώτων, κάτι που εξόργισε τους βασικούς εκφραστές της δεύτερης ομάδας Μάκη Βορίδη και Αδωνι Γεωργιάδη.
Αυτό το τελευταίο είναι και το πιο σημαντικό που μόνο οι σοβαροί και έμπειροι πολιτικοί αλλά και γνώστες της ιδιομορφίας του κόμματος μπόρεσαν να διακρίνουν. Όπως ελάχιστοι είναι εκείνοι που μπόρεσαν να διακρίνουν μέσα από την ομιλία Σαμαρά τα στοιχεία εκείνα που δείχνουν το μέτωπο κεντρώων – δεξιών. Ο πρόεδρος της ΝΔ αναφερόμενος στα αίτια της ήττας είπε ότι στόχος είναι να «φέρουμε κοντά μας τη μεσαία τάξη και τους αγρότες» και περιγράφοντας τη ΝΔ ως κόμμα της σύγχρονης κεντροδεξιάς πρόσθεσε ότι αυτή εκτείνεται «από την δημοκρατική δεξιά ως τις παρυφές της σοσιαλδημοκρατίας». Ενδιαφέρον όμως έχει και η συνέχεια: « Εχουμε ηδη αρχίσει να προσελκύουμε δυνάμεις κι από τα δεξιά μας κι αυτό πρέπει επίσης να συνεχιστεί. Και προς τα δεξιά μας μεγαλύτερη σημασία έχει να ξανακερδίσουμε εκείνους που δεν έρχονται πια καθόλου να ψηφίσουν».

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΠΡΟΣΩΠΩΝ
Ο Σαμαράς λοιπόν αποκάλεσε εκφραστές της «δημοκρατικής δεξιάς» μεταξύ άλλων και τους υποστηρικτές του μετώπου Βορίδη – Γεωργιάδη. Το μέτωπο αυτό δεν είναι σήμερα αρραγές, καθώς ο Αδωνις έχει ήδη γείρει προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη παρά τις απεγνωσμένες προσπάθειες του Μάκη Βορίδη να τον μεταπείσει. Οι εκφραστές όμως του κεντρώου μπλοκ είναι πολλοί και με μεγάλη επιρροή στο κόμμα όπως η Ντόρα, ο Κακλαμάνης, ο Στυλιανίδης ο Δένδιας, ο Μεϊμαράκης και φυσικά ο ίδιος ο Καραμανλής παρόλο που δεν μετέχει (επισήμως ) σε διεργασίες. Σχεδόν όλοι οι καραμανλικοί βουλευτές θύμιζαν την Πέμπτη ότι Ο Κώστας Καραμανλής χαρακτήριζε «άκρο» το κόμμα του Γ. Καρατζαφέρη όπου τότε βρίσκονται εκεί οι σημερινοί βουλευτές της ΝΔ και οριοθετούσε τη ΝΔ από κει και πέρα, («με τα άκρα εγώ δεν συνεργάζομαι») ενώ σήμερα εκείνο το ακραίο κομμάτι χαρακτηρίζεται ως «δημοκρατική δεξιά» και μάλιστα εμφανίζεται να στηρίζει δυνατά τον Αντώνη Σαμαρά.
Στη στρατηγική των επικριτών του προέδρου της ΝΔ που μπορεί να λειτουργούν ακόμη σε μικρές ομάδες αλλά είχαν συμφωνήσει για την τακτική τους στην πρώτη φάση της σύγκρουσης, ήταν να τον αναγκάσουν να προχωρήσει σε καρατομήσεις ακόμη και των στενών του συνεργατών. Ο ίδιος ο Α. Σαμαράς υποχώρησε αρκετά και όπως είπε θα κάνει αλλαγές στα πάντα και παντού ενώ αναδιοργανώνει και τις συμβουλευτικές ομάδες γύρω του για τη χάραξη της πολιτικής. Από την επόμενη κιόλας εβδομάδα, η Συγγρού θα αλλάξει πρόσωπα και αυτό που απομένει είναι, βέβαια, να γίνουν πράξη και όσα έχει υποσχεθεί ο πρόεδρος της ΝΔ σε στελέχη του κόμματος στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους, στις οποίες έχουν μπει σε ονοματολογία (όπως έγραψε το «Καρφί» στο προηγούμενο φύλλο).

Τέλος η «αριστερή παρένθεση»
Οι εξελίξεις ανάγκασαν τον Αντώνη Σαμαρά να παραδεχτεί ότι το αφήγημα μετά τη μεγάλη ήττα των εκλογών περί παραπλανημένων πολιτών και αριστερής παρένθεσης είναι ήδη παρελθόν. Ακόμα και αν ο ίδιος το πιστεύει πολύ, όπως άλλωστε το πιστεύει και η πλειοψηφία των βουλευτων της ΝΔ, δεν είναι ορθη πολιτική στρατηγική να εκφράζεται δημοσίως. Αντίθετα, η αξιωματική αντιπολίτευση θα πρέπει να στηρίζει και εμπράκτως τις προσπάθειες της κυβέρνησης στον βαθμό που εξυπηρετούν τα συμφέροντα της χώρας. Οπως έλεγε και εκ των παλαιών φίλων του κ. Σαμαρά ο οποίος και συγκρούεται συχνά μαζί του, «ο Αντώνης έχει καταλάβει πια τι γίνεται ακόμη και αν τον στεναχωρούν ή τον θυμώνουν οι αλήθειες. Θα μπορούσε να ζητήσει από την αρχή να ψηφίσουν οι βουλευτές για την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του, δεν θα την έχανε. Όμως το φοβήθηκε κι αυτό, έκανε πάλι μισό βήμα. Κι αυτό το κατάλαβαν όλοι».

Ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ άκουσε την εισήγηση του Αντώνη Σαμαρά και αμέσως μετά αποχώρησε. Μαζί του έφυγε και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης. Ο πρώτος γνωρίζει ότι τα εσωκομματικά, τώρα που άνοιξαν δεν σταματούν αλλά ζητά να γίνουν όλα στην ώρα τους. Ο δεύτερος εκτιμά ότι η ΝΔ πρέπει να στηρίζει την εθνική προσπάθεια και να μην πηγαίνει κόντρα στο λαικό αίσθημα αφού είναι βέβαιο ότι αργά η γρήγορα θα δικαιωθεί, αλλά δεν θα κατηγορηθεί για καιροσκοπισμό.

Τα σχόλια είναι κλειστά.