Ειδησεογραφικό site

Ομάδα Αιγαίου: Μικροί ήρωες στα μεγάλα προβλήματα των ακριτικών νησιών

162

Της Κατερίνας Ιορδανίδη

Το Αιγαίο και κυρίως τα ακριτικά νησιά έχουν τους δικούς τους ήρωες του σήμερα. Τους δικούς τους φύλακες-αγγέλους, όπως τους αποκαλούν οι ίδιοι οι κάτοικοι. Ο λόγος για την Ομάδα Αιγαίου, που εδώ και 20 χρόνια προσφέρει κοινωνικές και ιατρικές υπηρεσίες σε κατοίκους που τους έχουν ανάγκη. Έχουν καλύψει πάνω από 20.000 ναυτικά μίλια με 11 φουσκωτά και ένα εξειδικευμένο πλωτό ασθενοφόρο σκάφος. Η ομάδα απαρτίζεται από περισσότερους από 80 εθελοντές, εκ των οποίων πάνω από 30 ιατροί, 20 και πλέον ειδικοτήτων.

Φέτος θα προσφέρουν και πάλι απλόχερα την πολύτιμη βοήθειά τους σε 11 νησιά, τα οποία θα επισκεφθούν από τις 7 έως και τις 18 Μαΐου το Κουφονήσι, τη Σίκινο, τη Θηρασιά, την Ανάφη, την Αστυπάλαια, την Πάτμο, τους Αρκιούς, τους Λειψούς, το Αγαθονήσι, τους Φούρνους και τη Θύμαινα.

Το «Καρφί» μίλησε με τον υπεύθυνο της ομάδας Γιώργο Μακρή, ο οποίος μας ανέφερε τις δράσεις και τους σκοπούς των «ηρώων» του Αιγαίου.

Μιλήστε μας για την ομάδα σας. Τι ακριβώς κάνει και ποια είναι η αποστολή της;

Η ομάδα Αιγαίου, μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, δραστηριοποιείται για περισσότερα από 20 χρόνια στα μικρά και ακριτικά νησιά του Αιγαίου προσφέροντας, σε εθελοντική βάση και σε συνεργασία με τους κατά τόπους φορείς και ιατρικούς συλλόγους, κοινωνικές και ιατρικές υπηρεσίες. Οι σκοποί της Ομάδας είναι αποκλειστικά κοινωφελείς, ανθρωπιστικοί, οικολογικοί, φυσιολατρικοί και πολιτιστικοί.

Έχουμε κατασκευάσει και δωρίσει στα νησιά μας ταχυδιυλιστήρια νερού, φίλτρα νερού αντίστροφης ώσμωσης, μονάδες αφαλάτωσης, δίκτυα υδροδότησης οικισμών, γήπεδα ποδοσφαίρου 5Χ5, παιδικές χαρές, κλειστά γυμναστήρια. Έχουμε εξοπλίσει ιατρεία, κέντρα πληροφορικής, έχουμε προσφέρει εξοπλισμό τηλεϊατρικής και ασθενοφόρα οχήματα. Έχουμε οργανώσει μουσικές συναυλίες και παραστάσεις θεάτρου σκιών.

Σχολεία των νησιών που επισκεφθήκαμε εξοπλίστηκαν με το εποπτικό, εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό υλικό που μας ζητήθηκε, αλλά και πάνω από 7 τόνοι υλικού έχουν μεταφερθεί και διανεμηθεί στα νησιά μας, όλα αυτά τα χρόνια.

Το ιατρικό τμήμα της ομάδας έχει πραγματοποιήσει ιατρικές εξετάσεις σε πάνω από 20.000 κατοίκους. Περισσότεροι από 5.000 έχουν υποβληθεί σε αιματολογικές και βιοχημικές εξετάσεις. Εξετάζει κάθε χρόνο κατ’ οίκον όλα τα κατάκοιτα περιστατικά. Επιπλέον διοργανώνονται από ειδικούς ιατρούς ομιλίες σε θέματα πρόληψης και διανέμεται ενημερωτικό υλικό προληπτικού χαρακτήρα.

Οι αποστολές σας γίνονται όλο τον χρόνο;

Kατά τη διάρκεια του έτους γίνονται τριήμερες επισκέψεις σε επιλεγμένους προορισμούς, όπου οι ιατρικές υπηρεσίες είναι υποβαθμισμένες, και εκτελούνται ιατρικές, μικροβιολογικές εξετάσεις και ιατρικές επισκέψεις κατ’ οίκον, σε όλους.

Πέρυσι επισκεφθήκαμε τις Πρέσπες και τη Σαμοθράκη, όπου πραγματοποιήσαμε ιατρικές εξετάσεις διάφορων ειδικοτήτων. Επισκεφθήκαμε τις μικρές Κυκλάδες (την Ηρακλειά, τη Σχοινούσα, το Κουφονήσι και τη Δονούσα) και τη Σίκινο, με σκοπό τον εμβολιασμό των κατοίκων κατά του πνευμονιόκοκκου, καθώς και τη διενέργεια ιατρικών εξετάσεων ειδικοτήτων όπως παθολογίας, καρδιολογίας, παιδιατρικής, ορθοπεδικής, οφθαλμολογίας, δερματολογίας, ΩΡΛ, πλαστικής χειρουργικής, χειρουργικής, οδοντιατρικής- γναθοχειρουργικής και ουρολογίας.

Πόσος είναι ο στόλος και ο εξοπλισμός της ομάδας;

Το πλωτό ασθενοφόρο σκάφος «Μηνάς Ε» το έχει ναυπηγήσει η ίδια η Ομάδα και είναι διαμορφωμένο και άρτια εξοπλισμένο με μηχανήματα προληπτικής ιατρικής αλλά και ικανό να διενεργεί θαλάσσιες διακομιδές ασθενών, ακόμη και κάτω από αντίξοες συνθήκες. Ο «Μηνάς» συνοδεύει την Ομάδα στις εξορμήσεις της στα μικρά και ακριτικά νησιά προσφέροντας τις υπηρεσίες του.

Πώς συντηρείται η ομάδα; Βοηθάει το κράτος ή είναι όλα με δικά σας έξοδα;

Θέλουμε να τονίσουμε ότι η Ομάδα είναι αμιγώς εθελοντική χωρίς κανένα έμμισθο ή αμειβόμενο μέλος. Τα λειτουργικά έξοδα καλύπτονται εξ ολοκλήρου από τους συμμετέχοντες εθελοντές, μέσω των συνδρομών και των όποιων περαιτέρω ενισχύσεων απαιτούνται από μέρους τους. Τα έσοδα από δωρεές/χορηγίες ιδιωτών, εταιρειών, ιδρυμάτων κ.λπ. διατίθενται αποκλειστικά και μόνο για την πραγματοποίηση των κοινωφελών στόχων της Ομάδας. Κρατική βοήθεια υπήρξε, στο παρελθόν, αλλά όχι πλέον.

Τα φάρμακα και τα εμβόλια είναι από χορηγίες ή τα βάζετε εσείς από το εισόδημά σας;

Η Ομάδα έχει ποικιλόμορφη προσφορά και το ιατρικό κομμάτι αποτελεί μόνο μέρος αυτής. Λόγω της πολυετούς παρουσίας της και της πλούσιας προσφοράς της η Ομάδα Αιγαίου χαίρει εκτίμησης ενός μεγάλου αριθμού δωρητών και χορηγών, που συμπεριλαμβάνουν μεταξύ άλλων ένα ευρύ φάσμα ιδιωτών, εταιρειών, φαρμακευτικών, πολυεθνικών οργανισμών κ.λπ. Όλοι αυτοί μας τιμούν δείχνοντας εμπιστοσύνη στο έργο, τις διαδικασίες και τους χειρισμούς και συμβάλλουν σημαντικά στις προσπάθειές μας για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων των ακριτικών νησιών. Ενδεικτικά και μόνο και με τυχαία σειρά, παρουσίες όπως αυτές των Menarini, SM, Oral-B, ΕΛΠΕ, Tsimis Printing, Bayer, Pfizer, Demo, AbbVie, Cosmote, ΕΛΠΕΝ, Δεσμός και πλήθος άλλων στέκονται αρωγοί στην προσπάθειά μας.

Εκτός από ιατρικές υπηρεσίες προσφέρετε και άλλες φιλανθρωπίες;

Η Ομάδα Αιγαίου δεν προσφέρει φιλανθρωπίες αλλά κοινωνική αλληλεγγύη στους συνανθρώπους μας. Στόχος της είναι η βελτίωση της ζωής των κατοίκων των ακριτικών νησιών. Προσπαθούμε να καλύψουμε βασικές ανάγκες και παραμένουμε στο πλευρό τους καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, έτοιμοι να ανταποκριθούμε στα αιτήματά τους, στο μέτρο πάντα των δυνατοτήτων μας. Για παράδειγμα, θεωρήσαμε αυτονόητο να σταθούμε στο πλευρό του δασκάλου ενός πολύ μικρού ακριτικού νησιού ο οποίος επιθυμούσε να προσφέρει από ένα ζευγάρι παπούτσια στα παιδιά του σχολείου του τα Χριστούγεννα.

Πώς σας αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι;

Μετά από 20 και πλέον χρόνια παρουσίας και προσφοράς στα ακριτικά νησιά, τους θεωρούμε δικούς μας ανθρώπους όπως και εκείνοι. Η υποδοχή και η αντιμετώπιση της Ομάδας στο εκάστοτε νησί είναι το λιγότερο συγκινητική και γι’ αυτό τους ευχαριστούμε. Τους ευχαριστούμε που μας ανοίγουν τις πόρτες και μας δέχονται στα σπίτια τους, που μας βοηθούν να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι.

Επιθυμούμε να τονίσουμε ότι δεν θεωρούμε σε καμία περίπτωση ότι κάνουμε κάτι εξωπραγματικό. Αντιθέτως πιστεύουμε ότι πράττουμε τα αυτονόητα, στεκούμενοι δίπλα στους συνανθρώπους μας, αφουγκραζόμενοι τα προβλήματά τους, λειτουργώντας συλλογικά, αξιοκρατικά, σε θεσμικό πλαίσιο, με αλληλεγγύη, στηρίζοντάς τους μέσα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας.

Πείτε μας κάτι αξιοπερίεργο που σας έχει συμβεί σε μια αποστολή.

«Αξιοπερίεργο» ήταν, όταν ξεκινούσε η Ομάδα, ότι οι κάτοικοι νησιού που επισκεφθήκαμε κλειδαμπαρώθηκαν στα σπίτια τους στην εμφάνιση των φουσκωτών. Αδυνατούσαν να πιστέψουν ότι αντίθετα με τις βαρύγδουπες υποσχέσεις που είχαν εισπράξει όλα τους τα χρόνια, μια μικρή –τότε– ομάδα ανθρώπων είχε πραγματικά βάλει σκοπό της να τους αφουγκραστεί και να τους συμπαρασταθεί.

«Αξιοπερίεργο» είναι που ηλικιωμένος κάτοικος νησιού θεωρούσε ότι έχει χάσει για χρόνια την ακοή του μέχρι που σε κατ’ οίκον επίσκεψη εθελοντών της Ομάδας και μετά από σχετικό καθαρισμό των αυτιών του… «γιατρεύτηκε».

«Αξιοπερίεργο» είναι που μετά από τόσα χρόνια, αντί να έχουν ωριμάσει οι συνθήκες ώστε να εκλείψει ο λόγος ύπαρξης της Ομάδας Αιγαίου, η παρουσία της είναι σήμερα απαραίτητη, αναγκαία και σύγχρονη. Ενώ στην αρχή της αποτελούσε ένα σχήμα οξύμωρο, τώρα, λόγω των διογκούμενων αναγκών, υπάρχουν διάφορες ομάδες που δραστηριοποιούνται στο αρχιπέλαγος στοχεύοντας στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων των ακριτικών νησιών.

«Αξιοπερίεργη» θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η εμμονή των ηρωικών αυτών ακριτών να παραμένουν, να στέκονται και να υποστηρίζουν τους τόπους τους ζώντας μια καθημερινότητα με βασικές ελλείψεις και ανασφάλεια σε πράγματα που εμείς ειδικά στην Αθήνα τα θεωρούμε δεδομένα. Είναι αυτή η επιμονή που μας δίνει τη δύναμη να επιτελέσουμε την αποστολή μας.

O ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΛΕΙΨΩΝ ΚΑΙ ΜΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΗΣ ΠΑΤΜΟΥ ΜΙΛΟΥΝ ΣΤΟ «Κ» ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΙΚΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

Ο δήμαρχος των Λειψών κ. Φώτης Μάγγος μάς μίλησε για την ιδιαίτερη αγάπη και συμπάθεια προς την Ομάδα Αιγαίου. Χαρακτηριστικά μας ανέφερε: «Ανελλιπώς, από την ημέρα που ξεκίνησαν τη δράση τους επισκέπτονται κάθε χρόνο το νησί μας προσφέροντας στα σχολεία εξοπλισμό, όπως φωτοτυπικά, υπολογιστές, αναλώσιμα υλικά, όργανα γυμναστικής, μπάλες, ρακέτες κ.ά. Επειδή είμαι και γυμναστής στο δημοτικό σχολείο, ζήτησα να φτιαχτεί ακριλικός τάπητας στο προαύλιο για να κάνουν γυμναστική τα παιδιά, τα οποία έχουν ενθουσιαστεί! Επίσης πολύτιμη είναι η βοήθειά τους και στο ιατρείο των Λειψών. Κατά καιρούς έχουν εξοπλίσει με διάφορα μηχανήματα το πολυδύναμο, με αποκορύφωμα αυτή τη φορά να φέρουν και καρδιοτοκογράφο, ενώ στο παρελθόν έχουν φέρει καρδιογράφο τελευταίας τεχνολογίας, ψηφιακό. Την Ομάδα Αιγαίου θα μπορούσα να τη χαρακτηρίσω έναν από τους πολύ καλούς συλλόγους που στέκονται στα μικρά νησιά. Θα είναι κοντά μας πάλι στις 15 Μαΐου και τους περιμένουμε με πολλή χαρά!»

Η δημοτική σύμβουλος της Πάτμου κ. Νομική Μαύρου-Στράτα αναφέρεται στην Ομάδα Αιγαίου ως «η ομάδα της καρδιάς μας». Συγκεκριμένα μας δήλωσε : «Η Ομάδα Αιγαίου έρχεται στο νησί μας σχεδόν 20 χρόνια, αν δεν υπήρχαν αυτοί οι άνθρωποι, δεν θα είχαμε τον εξοπλισμό που αυτή τη στιγμή έχουμε στα σχολεία μας. Έχουν εξοπλίσει τα σχολεία με θρανία, ντουλάπια, τραπεζάκια για τα νηπιαγωγεία, την αίθουσα του λυκείου με ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Έχουν φτιάξει όλες τις παιδικές χαρές του νησιού, γήπεδα 5Χ5, ενώ αυτή τη φορά θα εγκαινιάσουν ένα πολυγήπεδο στον προαύλιο χώρο του γυμνασίου-λυκείου ΕΠΑΛ. Όσον αφορά την ιατρική βοήθεια που είναι πολύ σημαντική, παρέχουν εξετάσεις παντός τύπου σε όλους τους κατοίκους, έχουν γιατρούς από πολλές ειδικότητες. Φέτος ζητήσαμε να γίνουν ομιλίες για το bullying και για τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, όπου θα πραγματοποιηθούν και οι δύο. Στην Πάτμο έχουμε ένα μνημείο της Σοφίας Μπεφόν, η οποία είχε σκοτωθεί με ελικόπτερο πριν από χρόνια, και φέτος θα κάνουν ένα τρισάγιο, όπου θα παρευρεθεί και ο πατέρας της. Είναι δικοί μας άνθρωποι, τους περιμένουμε κάθε χρόνο με ανυπομονησία και πολλή χαρά. Το μόνο που “ζητούν” από εμάς είναι το χαμόγελό μας! Ο εθελοντισμός και η αγάπη τους είναι σπάνια πράγματα. Όταν τους πρωτογνωρίσαμε, δεν πιστεύαμε πως υπάρχουν τέτοιοι άνθρωποι! Τους περιμένουμε στις 12 Μαΐου και κάθε φορά που επισκέπτονται την Πάτμο είναι μέρες γιορτής, τα σχολεία τούς υποδέχονται με μπουφέ, πραγματικά γίνεται γιορτή! Το κέντρο υγείας πλημμυρίζει από κόσμο. Εξετάζουν όσο περισσότερους μπορούν και εκτός από τις συγκεκριμένες ώρες μένουν και παραπάνω για να εξυπηρετήσουν όσο πιο πολλούς γίνεται. Νομίζω πως αυτό που κάνει την Ομάδα Αιγαίου να ξεχωρίζει είναι η ανθρωπιά τους και το ότι μας παρέχουν ό,τι ακριβώς ζητάμε. Μακάρι οι χορηγοί τους να μη σταματήσουν να βοηθούν την Ομάδα Αιγαίου».

Τα σχόλια είναι κλειστά.