Ειδησεογραφικό site

Οι 10 πιο αγενείς συμπεριφορές στη δουλειά

289

 

Το εργασιακό περιβάλλον επηρεάζει σημαντικά τη διάθεση των υπαλλήλων, με αποτέλεσμα να βελτιώνεται η απόδοση των εργαζομένων αν υπάρχει καλό κλίμα στο γραφείο.

Τι συμβαίνει, όμως, όταν κάποιος από τους συναδέλφους δεν ακολουθεί κατά γράμμα το savoir-faire προσβάλλοντας ή ενοχλώντας τους υπόλοιπους εργαζομένους.

Σύμφωνα με τον Telegraph δέκα είναι τα χειρότερα ή αγενή πράγματα που μπορεί κάποιος να κάνει στον χώρο εργασίας που δε θα έπρεπε:

1. Αγενής συμπεριφορά
Το πιο κοινό από όλα είναι να φέρει κάποιος από τους υπαλλήλους φαγητό με έντονη οσμή ενοχλώντας τους συναδέλφους του. Από την άλλη, ακόμα και το έντονο άρωμα μπορεί να αποσυντονίσει ή να ζαλίσει τους υπόλοιπους, με τους οποίους μοιράζεται τον κοινό χώρο. Ο Telegraph επισημαίνει ωστόσο ότι και ένα ακατάστατο γραφείο, η κακή αναπνοή, ο ιδρώτας, αλλά και η έλλειψη καθαριότητας στην τουαλέτα ενοχλούν. Το δημοσίευμα επισημαίνει, μάλιστα, πως όσο και καλός στη δουλειά του να είναι κανείς, αν κάνει τα παραπάνω θα «στιγματιστεί» και θα είναι «ο τύπος που πειράζει τη μύτη του».

2. Χυδαία γλώσσα
Σε έρευνα που διεξήχθη στις ΗΠΑ το 2013 την πρωτιά στην ενοχλητική συμπεριφορά κατέλαβε η βωμολοχία. Επομένως η χρήση λεξιλογίου που δεν αρμόζει στον χώρο εργασίας μπορεί να είναι ενοχλητική.

3. Το αφεντικό δεν κερνάει καφέ
Μπορεί ένας απολαυστικός καφές να τονώνει και να χαρίζει λίγα λεπτά ευεξίας, ωστόσο αν αυτός που τον κερνάει είναι μονίμως ο υπάλληλος, χωρίς το αφεντικό να έχει φιλοτιμηθεί ποτέ να τον προσφέρει, τότε αυτό είναι τουλάχιστον αγενές.

4. Το αφεντικό τσεκάρει τα email ή το κινητό του ενώ του μιλάει ένας συνάδελφος
Σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε το Buzzfeed το 49% των ανθρώπων που συμμετείχαν δήλωσαν πως οι εργοδότες τους ήλεγχαν το κινητό τους ή τα email τους ενώ τους μιλούσαν. Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, «όταν κάποιος σου μιλάει θα έπρεπε να απορρίψεις κλήσεις που δεν είναι σημαντικές. Είναι υπέροχο να βλέπεις το πρόσωπο του άλλου να φωτίζει όταν αντιλαμβάνεται ότι είσαι η προτεραιότητά του».

5. Να καυχιέσαι για το μισθό σου
Ακόμα και αν κάποιος κερδίζει περισσότερα χρήματα από κάποιον άλλον, δεν είναι σωστό να καυχιέται για αυτό. «Στείλε μηνύματα εξουσίας με πιο ήπιους τόνους, όπως για παράδειγμα να πληρώνεις τον καφέ για τους υπαλλήλους σου», γράφει το δημοσίευμα κάνοντας σαφή αναφορά στον… τσιγκούνη εργοδότη.

6. Να μην αναγνωρίζεις στους άλλους τις καλές ιδέες τους
Τουλάχιστον αγενές αν όχι αντισυναδελφικό και αντιεπαγγελματικό είναι να μην αναγνωρίσει ο εργοδότης τις καλές ιδέες των υπαλλήλων, ή ακόμα και να τις οικειοποιηθεί. «Αν κλέψεις την ιδέα κάποιου, αυτός θα σε μισήσει και θα ξεκινήσει αρνητική καμπάνια πίσω από την πλάτη σου. Αν, όμως, αναγνωρίσεις την ιδέα του θα κερδίσεις την εκτίμησή του», γράφει η βρετανική εφημερίδα.

7. Η υπεροψία
Σε ορισμένες περιπτώσεις κάποιος που δέχεται προαγωγή μπορεί να έχει υπεροπτική συμπεριφορά στους συναδέλφους του. Αν αυτό συμβεί οι συνεργάτες μπορεί να φθονήσουν τον ανώτερό του και να μην έχουν σωστή συμπεριφορά απέναντί του.

8. Επιθετική συμπεριφορά
Αν δεν απαντάς στους συναδέλφους σου, επιλέγεις να τους στέλνεις email αντί να τους μιλάς απευθείας, κάνεις αρκετή ώρα για να απαντήσεις, ή ξεχνάς να τους μεταφέρεις μηνύματα, πρέπει να σκεφτείς: να ξεκαθαρίσεις την παρεξήγηση, εξηγώντας γιατί έχεις αυτή τη συμπεριφορά ή να αποφασίσεις ότι πρέπει να προσπεράσεις ό,τι συνέβη και να αρχίσεις να φέρεσαι σαν να μην έγινε ποτέ τίποτα.

9. Να μιλάς «πάνω» στους άλλους
Αν διακόπτεις τους άλλους, αν μιλάς «πάνω» τους, αν δεν τους αφήσεις να ολοκληρώσουν και κάνεις μονολόγους, τότε οι συνάδελφοί σου θα πάρουν τις αποστάσεις τους. Αν, όμως, τους ακούς προσεκτικά και δείχνεις ενδιαφέρον για όσα σου λένε, ή ακόμα αν τους θέτεις έξυπνες ερωτήσεις, τότε θα σε συμπαθήσουν.

10. Κακοί τρόποι στην ηλεκτρονική αλληλογραφία
Μπορεί η επικοινωνία να είναι πιο άμεση χάρη στην τεχνολογία, όμως, αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να είναι αγενής. Σύμφωνα με το δημοσίευμα ένα email πρέπει να είναι σύντομο, ευγενικό και περιεκτικό.

Τα σχόλια είναι κλειστά.