Ειδησεογραφικό site

Οι Τρωάδες επιστρέφουν στην Αττική

28

 

Μετά την πρεμιέρα τους στην Επίδαυρο στις αρχές Ιουλίου και μία περιοδεία σε επιλεγμένα θέατρα όλη την Ελλάδα, οι «Τρωάδες» του Ευριπίδη, η μία εκ των δύο θερινών παραγωγών του Εθνικού Θεάτρου, επιστρέφει από τις 24 Αυγούστου στην Αττική με πρώτες στάσεις το Θέατρο «Αλίκη Βουγιουκλάκη» στα Βριλήσσια (24/8) και το Θέατρο Ρεματιάς στο Χαλάνδρι (27/8). Το αντιπολεμικό αριστούργημα του Ευριπίδη, μία τραγωδία επίκαιρη στο τώρα και στο πάντα, μας μεταφέρει στο στρατόπεδο των Αχαιών στα παράλια της λεηλατημένης Τροίας.

Οι Έλληνες έχουν νικήσει τους Τρώες. Η Τροία έχει παραδοθεί στις φλόγες. Η βασίλισσα Εκάβη μαζί με τις κόρες της και άλλες Τρωαδίτισσες είναι αιχμάλωτες και περιμένουν να μάθουν πού θα τις δώσουν σκλάβες. Η μία συμφορά διαδέχεται την άλλη για την άλλοτε περήφανη γενιά των Τρώων και το γκρέμισμα του μικρού Αστυάνακτα από τα τείχη έρχεται να δώσει τη χαριστική βολή. Γιατί ο πόλεμος κρύβει μόνο φρίκη. Τίποτα άλλο. Οι «Τρωάδες» λειτουργούν ουσιαστικά στην εποχή του Ευριπίδη ως ένα αιχμηρό πολιτικό σχόλιο ενάντια στην εξουσία της Αθήνας, που έχει μόλις διαπράξει τη σφαγή των Μηλίων εξαιτίας της μη υποταγής τους στο status quo της αθηναϊκής δημοκρατίας.

Ο Σωτήρης Χατζάκης καθοδηγεί σκηνοθετικά έναν ικανό θίασο πρωταγωνιστών με προεξάρχοντες την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη στον ρόλο της Εκάβης, τη Μαρία Κίτσου ως Ανδρομάχη, την Κόρα Καρβούνη ως Κασσάνδρα, τον Νίκο Ψαρρά ως Ταλθύβιο και τον Κρατερό Κατσούλη ως Μενέλαο. Μετά τις παραστάσεις σε Βριλήσσια και Χαλάνδρι η περιοδεία θα συνεχιστεί με στάσεις στην Ελευσίνα (30/8), το Θέατρο Βράχων (2/9), το Θέατρο Δάσους στη Θεσσαλονίκη (7/9), το Κηποθέατρο Παπάγου (13/9), τη Νέα Σμύρνη (16/9), την Ηλιούπολη (18/9) και τέλος το Ηρώδειο (22/9).

Τα σχόλια είναι κλειστά.