Ειδησεογραφικό site

Οι… ανατρεπτικές προτάσεις του Βασίλη Λεβέντη – Πως έριξε την ιδέα για οικουμενική κυβέρνηση

34

Τις «εννέα προτάσεις» της Ενωσης Κεντρώων παρουσίασε ο κ. Βασίλης Λεβέντης στον πρόεδρο των Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη, Γκι Φερχόφστατ, επισημαίνοντάς του ότι μπορεί να είναι η βάση για το σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης στην Ελλάδα, το 2016.

Ο κ. Λεβέντης σημείωσε ότι απαιτείται η «αυτοκάθαρση» του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ενώ πρόσθεσε ότι για τα επόμενα τέσσερα με πέντε χρόνια απαιτείται μορατόριουμ πληρωμών των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας, οι οποίες δέον να μετακυλιστούν πέραν της πενταετίας με μηδενικό επιτόκιο.

Τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν με αυτόν τον τρόπο, θα χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας -και ιδίως για παραγωγικές επενδύσεις εντός της χώρας.

Εξίσου σημαντικό ρόλο απέδωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων στον επαναπατρισμό των 130 δισ. ευρώ καταθέσεων Ελλήνων που βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε τράπεζες του εξωτερικού -καταθέσεις οι οποίες δέον να επιστρέψουν εντός του επόμενου εξαμήνου, χωρίς κυρώσεις, προκειμένου να σταθεροποιηθεί το τραπεζικό σύστημα και να μπορέσει να συμβάλει στην ανάπτυξη της οικονομίας μέσω εσωτερικών επενδύσεων σε ποσοστό 30% με 40% των εισερχόμενων κεφαλαίων.

Ανέφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα, με το οποίο οι Ευρωπαίοι εταίροι και κυρίως οι  Γερμανοί θα μπορούσαν να δώσουν ένα μήνυμα στήριξης της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, τις επιλεγμένες επενδύσεις στους παραγωγικούς τομείς της Ελλάδας -και μάλιστα μακροπρόθεσμου χαρακτήρα.

Ο κ. Λεβέντης δήλωσε κατηγορηματικά ότι θεωρεί το σχηματισμό μιας οικουμενικής κυβέρνησης στις αρχές του 2016 τη μοναδική λύση για το αδιέξοδο, στο οποίο έχει περιέλθει η χώρα, προκειμένου να ανακτήσει την αξιοπιστία της.

Διαβεβαίωσε ότι είναι πρόθυμος να στηρίξει μια τέτοια λύση και να συμμετάσχει σ’ αυτήν, μόνο εφόσον υπάρξει δέσμευση ως προς την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, ήτοι τα κομβικά «εννέα σημεία», τα οποία έχουν αποσταλεί μετά τις εκλογές στον νυν πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και στα οποία ο ίδιος ουδέποτε απάντησε, αντίθετα επέλεξε να συγκυβερνήσει με ένα κόμμα εκ διαμέτρου αντίθετο ιδεολογικά, το κόμμα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων.

Ο κ. Γκι Φέρχοφστατ συμφώνησε στην αναγκαιότητα υπεράσπισης των δομικών μεταρρυθμίσεων και της αυτοκάθαρσης που προτείνει η Ένωση Κεντρώων από τις ευρωπαϊκές πολιτικές δυνάμεις.

Μάλιστα, υποσχέθηκε να θέσει το θέμα της υποστήριξης των εννέα κομβικών μεταρρυθμίσεων ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των αρμοδίων επιτροπών του, προκειμένου να συνεπικουρηθεί η Ελλάδα και σε ευρωπαϊκό πολιτικό επίπεδο στο δρόμο των δομικών αλλαγών, χωρίς τις οποίες ο φαύλος κύκλος της υπερχρέωσης και της ύφεσης θα διαιωνίζεται.

Ο πρόεδρος της Συμμαχίας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη προσκάλεσε επίσημα τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων να επισκεφτεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και συμφώνησαν να διατηρήσουν επαφή και αλληλοενημέρωση για θέματα κοινού πολιτικού ενδιαφέροντος, με απώτερο σκοπό την επανεκκίνηση και ενδυνάμωση της ελληνικής οικονομίας, προϋπόθεση της εξόδου της Ελλάδας από το συνεχές καθεστώς επιτήρησης.

Τα σχόλια είναι κλειστά.