Ειδησεογραφικό site

Νίκος Παππάς: To «alter ego» του Τσίπρα – Τι έγραψε το «Κ»

172

Του Γιώργου Γερόπουλου

Η φράση «alter ego» αποδίδεται στον Κικέρωνα και σημαίνει: ένας «δεύτερος εαυτός», ένα «άλλο εγώ». Αυτό το «άλλο εγώ» του Αλέξη Τσίπρα μπορούμε να δούμε στο πρόσωπο του Νίκου Παππά, υπουργού Επικρατείας και ανθρώπου για όλες τις δύσκολες παρασκηνιακές αποστολές και δουλειές του Μαξίμου. Εάν ο πρωθυπουργός θεωρείται μεγάλος παίκτης στην τακτική, το στρατηγικό βάθος των κινήσεών του το προσδίδει η παρουσία του υπουργού Επικρατείας.

Ο Νίκος Παππάς, με καταγωγή από τη Λαμία, είναι γιος του Στέλιου Παππά, ιστορικού στελέχους του ΚΚΕ Εσωτερικού και μέλους της επιτροπής κατάληψης του Πολυτεχνείου το 1974, οικονομολόγος και συντονιστής του Τμήματος Ευρωπαϊκής Πολιτικής και μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ. Το πολιτικό DNA του Ν. Παπά βρίσκεται στον αντίποδα πολλών στελεχών της Κουμουνδούρου, τα οποία προέρχονται από την ΚΝΕ. Είναι ένας ακραιφνής ευρωπαϊστής που δεν διστάζει να συγκρουστεί με τις κομμουνιστογενείς απόψεις συντρόφων του, ενώ συνεργάζεται με στελέχη της μεγαλοαστικής τάξης, έχοντας την αίσθηση του παιχνιδιού.

ΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΗΜΑ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ

Η προσωπικότητα του Νίκου Παππά γαλουχήθηκε όχι μόνο από τις ιδέες και απόψεις του πατέρα του, αλλά κυρίως από την 11χρονη διαμονή του στη Σκοτία, εξαιτίας οικογενειακών υποχρεώσεων και της ενασχόλησής του ως ερευνητή στο Ινστιτούτο Fraser of Allander του πανεπιστημίου Στραθκλάιντ. Το 2008, λίγους μήνες αφότου γεννήθηκε η πρώτη του κόρη και η επιστροφή στην Ελλάδα δεν βρισκόταν στα σχέδιά του, δέχτηκε το τηλεφώνημα του κ. Τσίπρα, ο οποίος είχε αναλάβει πρόεδρος στον ΣΥΡΙΖΑ και τον (προ)καλούσε να αναλάβει διευθυντής του πολιτικού του γραφείου. Το αίμα νερό δεν γίνεται, αφού με τον πρωθυπουργό γνωρίζονται από το 1995 και τους ενώνει η ισχυρή φιλία των νεανικών χρόνων.
Ο ήρεμος χαρακτήρας του, το στρατηγικό βάθος της σκέψης του και κυρίως η άνεσή του, σε αντίθεση με τους πρώην κνίτες συντρόφους του, να διεκπεραιώνει δύσκολες επαφές και αποστολές με επιχειρηματίες τον έφεραν στο προσκήνιο. Χωρίς να είναι επικοινωνιακός, όπως ο πρωθυπουργός, ο Ν. Παππάς σε κάθε εμφάνιση δίνει το στίγμα των προθέσεων του πρωθυπουργού. Υπέρμαχος της ρεαλιστικής στροφής και της μετάλλαξης του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα ριζοσπαστικό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, δίνει μάχες έναντι των αντιπάλων, προστατεύοντας τον φίλο του από τις κακοτοπιές.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΟΝΑΞΙΑ

Έχει αναλάβει τη δύσκολη αποστολή των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους μας και το ΔΝΤ, ενώ έχει συμβάλει τα μάλα στην προσέγγιση του κ. Τσίπρα στα ευρωπαϊκά τεκταινόμενα και δη στην επαφή με την Άνγκελα Μέρκελ. Για τους αριστεριστές του ΣΥΡΙΖΑ είναι κόκκινο πανί και του χρεώνουν παρασκηνιακές επαφές και διαβουλεύσεις όχι μόνο με πολιτικούς αντίπαλους από τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, αλλά κυρίως ότι αυτός συνέβαλε για να αλλάξει το προφίλ του ριζοσπάστη επανάσταση Τσίπρα και να προσεγγίσει την ελίτ της οικονομικής και επικοινωνιακής εξουσίας της χώρας. Πολλά τα δημοσιεύματα για τις μυστικές συναντήσεις του με εκπροσώπους επιχειρηματικών τζακιών, όπως και πολλές οι πληροφορίες για deals που αφορούν την προεκλογική και μετεκλογική περίοδο και τα οποία, όπως λένε οι κακές γλώσσες, δεν θα μπορούν να ευοδωθούν, καθώς εκφράζουν αντικρουόμενα συμφέροντα.

Δυο γεγονότα αποκαλύπτουν τον τρόπο σκέψης του υπουργού Επικρατείας. Το πρώτο έχει σχέση με την κόντρα του με τον υπουργό Εργασίας Πάνο Σκουρλέτη, τον οποίο από την εποχή της αντιπολίτευσης επιδίωκε να εξοστρακίσει από τη θέση του εκπροσώπου Τύπου. Στόχος το παιχνίδι της επικοινωνίας να το ελέγχει απόλυτα και το κατάφερε. Το δεύτερο περιστατικό το διηγήθηκε παλιό κυβερνητικό στέλεχος, της εποχής του ΠΑΣΟΚ. Σε μια επαφή τους, ο Νίκος Παππάς ομολόγησε ότι τις μεταρρυθμιστικές απόψεις από τις οποίες διαπνέεται το δίδυμο Αλέξης-Νίκος, πολλοί λίγοι εντός του ΣΥΡΙΖΑ ενστερνίζονται, εκφράζοντας έτσι την πολιτική μοναξιά του στην Κουμουνδούρου.

ΟΙ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΑΔΕΙΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΟΥ ΜΑΞΙΜΟΥ

Ο Νίκος Παππάς εξαρχής έχει αναλάβει να οικοδομήσει τους μηχανισμούς εξουσίας του νέου κατοίκου του Μαξίμου. Οικονομικούς και επικοινωνιακούς μηχανισμούς, οι οποίοι θα εξασφαλίσουν στο δίδυμο να κυριαρχήσει στην πολιτική σκηνή για χρόνια. Ο υπουργός Επικρατείας έχει αναλάβει το έργο του μοιράσματος της τηλεοπτικής πίτας και κατ’ επέκταση της νέας οικονομικής εξουσίας που θα διαμορφωθεί στη μετά το μνημόνιο περίοδο.

Πρώτη πράξη, η ανασύσταση της ΕΡΤ μέσα από τη σύγκρουσή του με τον παλαιοκομματικό συνδικαλισμό της ΠΟΣΠΕΡΤ. Παρ’ όλες τις αντιπαραθέσεις και τις τριβές βγήκε νικητής, αφού διέθετε τη στήριξη του πρωθυπουργού. Για την επιλογή του συγκρούστηκε με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου και την πάλαι ποτέ κραταιά ΠΟΣΠΕΡΤ, δείχνοντας τον δρόμο που θα ακολουθήσει και στο άλλο καυτό θέμα των τηλεοπτικών αδειών.

Επιθυμεί, όπως και ο πρωθυπουργός, η αδειοδότηση των καναλιών να αποτελέσει μεγάλο deal και εμβρυουλκό ανάδειξης μιας νέας επιχειρηματικής τάξης, φιλικά προσκείμενης στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Η πρώτη μάχη, της πληρωμής ενοικίου για τις συχνότητες, που γίνεται με δικαστικά και οικονομικά όπλα, αν και επικοινωνιακά έληξε νικηφόρα για τον κ. Παππά, του στοίχισε την παρουσία του στα τηλεοπτικά παράθυρα κατόπιν εντολής των καναλαρχών.

Ωστόσο, την έκβαση του πολέμου θα καθορίσουν οι όροι, οι προϋποθέσεις και το τίμημα της προκήρυξης της δανειοδότησης. Στη μάχη των μαχών θα κριθεί ποιοι από τους σημερινούς τηλεοπτικούς παίκτες θα παραμείνουν και ποιοι θα εξαφανιστούν. Τα όσα λέγονται στους διάδρομους για συμφωνίες κάτω από το τραπέζι και μυστικά ραντεβού ελέγχονται, αλλά μεγάλοι παίκτες με επιφάνεια και ενδιαφέρον έχουν ήδη λάβει θέσεις. Προς το παρόν, διά των tweets ο κ. Παππάς δίνει την κατεύθυνση με την καταγραφή επιθετικών σχολίων προς τους κ.κ. Μπόμπολα και Ψυχάρη, ενώ κάποιοι άλλοι, όπως το STAR, βρίσκονται στο απυρόβλητο. Παίκτες, όπως το συγκρότημα της «REAL», αλλά και το όνομα της κ. Αγγελοπούλου για την οποία έχουν ακουστεί τα πάντα, βάζουν υποθήκες για το μέλλον, ενώ δύσκολα ο κ. Κυριακού θα βγει εκτός μάχης.

Τα σχόλια είναι κλειστά.