Ειδησεογραφικό site

Νέα ελληνική πρόταση για μείωση του χρέους – Χάσμα Ελλάδας-δανειστών σε εργασιακά – Η “κρυφή” ατζέντα για το ασφαλιστικό

27

Έγγραφο που έχει ετοιμάσει η κυβέρνηση και προβλέπει μείωση του δημόσιου χρέους αποκαλύποτυν οι Financial Times την ώρα που η απόσταση Αθήνας-Βρυξελλών παραμένει μεγάλη σε εργασιακά και συνταξιοδοτικό με την αύξηση του κατώτατου μισθού να είναι το μεγάλο «αγκάθι» και οι δανειστές να ζητούν μείωση των επικουρικών και κατάργηση του ΕΚΑΣ.

Νέα πρόταση για μείωση του δημόσιου χρέους έχει ετοιμάσει η ελληνική κυβέρνηση, όπως αποκαλύπτουν οι «Financial Times».

Το νέο ελληνικό έγγραφο επαναφέρει πολλές από τις παλαιότερες ιδέες της Αθήνας, αλλά περιέχει και νέες, ριζοσπαστικές προτάσεις, ειδικά αναφορικά με τα δάνεια του δεύτερου προγράμματος στήριξης.

Σε πρώτο στάδιο, το νέο σχέδιο διατηρεί την παλαιότερη ελληνική πρόταση για μεσολάβηση του μηχανισμού στήριξης ESM ώστε να αποπληρωθούν τα ελληνικά ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ, συνολικού ύψους 27 δισεκατομμυρίων ευρώ. Στην ουσία, η Αθήνα ζητά από τον μηχανισμό δάνειο ώστε να καλύψει τις υποχρεώσεις της προς την ΕΚΤ.

Με δεδομένο όμως ότι τα δάνεια του μηχανισμού στήριξης έχουν χαμηλότερο επιτόκιο και μεγαλύτερη διάρκεια από τους τίτλους που οφείλονται στην Ευρωτράπεζα, η πρόταση της Ελλάδας ουσιαστικά συνιστά έμμεσο μικρό «κούρεμα» του χρέους.

Σε ό,τι αφορά το χρέος προς το ΔΝΤ, το ελληνικό σχέδιο προτείνει την αξιοποίηση των κερδών του Ευρωσυστήματος από τα ελληνικά ομόλογα – ύψους 9 δισ. ευρώ – για την αποπληρωμή περίπου του 50% του υφιστάμενου χρέους προς το Ταμείο (19,96 δισεκατομμύρια).

Το υπόλοιπο χρέος θα πληρωθεί με συνδυασμό κεφαλαίων που θα αντληθούν από τις αγορές και των χρημάτων στήριξης που θα εκταμιεύσει το Ταμείο για την Ελλάδα στο μέλλον.

Επιπλέον, η Αθήνα προτείνει την αναδιάρθρωση των διακρατικών δανείων που αποτέλεσαν το πρώτο πρόγραμμα στήριξης της χώρας μας, με επέκταση του χρονοδιαγράμματος αποπληρωμής.

Η ελληνική κυβέρνηση αναφέρει δυο πιθανές μεθόδους. Πρώτον την αντικατάσταση των δανείων με ένα αέναο ομόλογο (perpetual bond), με ετήσιο επιτόκιο 2% έως 2,5%. Δεύτερον την αντικατάσταση των δανείων με νέα ομόλογα που θα συνδέονται με το ΑΕΠ της Ελλάδας, και συνεπώς θα καθιστούν το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους ανάλογο με την ανάπτυξη της οικονομίας.

Η πιο ριζοσπαστική πρόταση της Ελλάδας όμως αφορά τα δάνεια του δεύτερου μνημονίου, ύψους 144 δισεκατομμυρίων ευρώ, τα οποία δίνονται από τον μηχανισμό στήριξης EFSF.

Τα εν λόγω δάνεια φέρουν ήδη χαμηλά επιτόκια και ωριμάζουν σε μεγάλο βάθος χρόνου, όμως η Αθήνα ουσιαστικά προτείνει την ριζική μείωση του χρέους μέσω της διαγραφής του 50% αυτών των δανείων, αλλά χωρίς ιδιαίτερη απώλεια για τους δανειστές.

Πώς θα γίνει αυτό; Το επιτόκιο για το μέρος των δανείων που θα διατηρηθεί θα διπλασιαστεί, από φτάνοντας στο 5% από το 2,5% που είναι σήμερα.

Όμως τα υπόλοιπα δάνεια θα διαγραφούν, ουσιαστικά διατηρώντας τα οφέλη των πιστωτών, αλλά μειώνοντας δραστικά το ελληνικό χρέος.

Η κρυφή ατζέντα των δανειστών για το ασφαλιστικό

«Κρυφή ατζέντα» για το ασφαλιστικό έχουν ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ, καθώς η πρόταση που κατέθεσαν στην ελληνική κυβέρνηση είναι «μετριοπαθής» σε σχέση με την εξοικονόμηση που ζητούν.

Πιο απλά ζητούν η συνταξιοδοτική δαπάνη να μειωθεί κατά 1% του ΑΕΠ ή 1,8 δισ. ευρώ έως το 2016, κάτι που είναι αδύνατο να επιτευχθεί μόνο με το τέλος των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, το ψαλίδι στις επικουρικές ή την αύξηση των κρατήσεων (από 4% σε 6%) στις αποδοχές των συνταξιούχων για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, που ζητούν στην παρούσα φάση.

Χάσμα Ελλάδας-δανειστών σε εργασιακά

Η επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ έως το τέλος του 2016 εμφανίζεται ως η μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών στο πεδίο των εργασιακών.

Ωστόσο, η απαίτηση των ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ να μην αλλάξει τίποτε από τα όσα έχουν ψηφισθεί την προηγούμενη πενταετία ουσιαστικά οδηγεί σε διατήρηση όχι μόνον του κατώτατου μισθού στα σημερινά επίπεδα των 586 ευρώ μεικτά, αλλά και όλου του πλαισιου που αφορά στη μετενέργεια συμβάσεων , στις ατομικές και επιχειρησιακές συμβάσεις, κ.α..

Οι θεσμοί δέχονται να υπάρξει «διάλογος» για το θέμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων αλλά και των ομαδικών απολύσεων και του συνδικαλιστικού νόμου, υπό την ομπρέλα του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας (ILO) , ωστόσο αποσαφηνίζουν πως οποιαδήποτε παρέμβαση θα πρέπει να έχει την έγκριση τους.

Η ελληνική κυβέρνηση στον τομέα των εργασιακών κινείται σε διαμετρικά αντίθετη κατεύθυνση. Ειδικότερα, δεσμεύεται να επαναφέρει τις διαδικασίες συλλογικών διαπραγματεύσεων στο επίπεδο αυτών που ισχύουν στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, εμμένει στην επαναφορά του κατώτατου μισθού στα επίπεδα των 751 ευρώ σταδιακά έως το τέλος του 2016, αλλά και στον προσδιορισμό του κατώτατου μισθού ελεύθερα μέσω των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Πηγή: 7imeres.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.