Ειδησεογραφικό site

Νέα βόμβα από την FAZ: Η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να πληρώσει πλήρως μισθούς και συντάξεις τον Ιούνιο

32

Η ελληνική κυβέρνηση δεν θα είναι σε θέση να πληρώσει πλήρως μισθούς και συντάξεις στο τέλος του Ιουνίου, υποστηρίζει σε δημοσίευμά της η γερμανική εφημερίδα FAZ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η οποία επικαλείται εσωτερικούς υπολογισμούς των δανειστών, το κενό στα δημόσια ταμεία για τον Ιούνιο ανέρχεται σε 2 έως 3,6 δισ. ευρώ, γεγονός που σημαίνει – σύμφωνα με την FAZ – πως όχι μόνο δεν θα είναι δυνατό να πληρωθεί η δόση 1,6 δισ. ευρώ στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αλλά θα υπάρξει και μερική καταβολή μισθών και συντάξεων.

Μάλιστα, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, ακόμη και αν υπογραφεί συμφωνία μεταξύ της Αθήνας και των εταίρων τις επόμενες ημέρες, το πρόβλημα θα παραμείνει, καθότι δεν θα είναι δυνατό να εκταμιευθούν χρήματα στήριξης έως ότου να υπάρξει η απαραίτητη επικύρωση από τα εθνικά κοινοβούλια.

Παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη βλέπει η Morgan Stanley

Την ίδια ώρα ο διευθύνων σύμβουλος της επενδυτικής τράπεζας Morgan Stanley, Τζέιμς Γκόρμαν εξέφρασε την άποψη ότι δεν αναμένει ότι η Ελλάδα θα εγκαταλείψει την ευρωζώνη, προειδοποιώντας για τους κινδύνους που θα είχε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Οπως τόνισε ο Γκόρμαν σε συνέντευξη του στην κυριακάτικη έκδοση της Welt: «Δεν πιστεύω ότι η Ελλάδα θα εγκαταλείψει το ευρώ. Θα υπάρξει ένας συμβιβασμός, ο κίνδυνος είναι πολύ υψηλός. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει προσφέρει τεράστια οφέλη στα μέλη της κατά τα τελευταία 50 χρόνια. Σε σύγκριση με αυτό, το κόστος αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους είναι μικρό. Για μένα αυτός ο δρόμος έχει πολύ περισσότερη αξία από το να αφήσουν την Ελλάδα να καταρρεύσει».

Ο Γκόρμαν στάθηκε ιδιαιτέρως στις οικονομικές συνέπειες που θα μπορούσαν πιθανότατα να είναι διαχειρίσιμες και ο κίνδυνος για την παγκόσμια οικονομία να είναι περιορισμένος, ενώ πρόσθεσε ότι όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη είχαν χρόνο να προετοιμαστούν.

«Οι πολιτικές συνέπειες, ωστόσο, είναι απρόβλεπτες. Δεν υπάρχει τέτοια εμπειρία. Θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Δεν θα πρέπει να το αφήσουμε να συμβεί», κατέληξε.

Αυστηρό μήνυμα στον Τσίπρα από Γερμανό βουλευτή

Διακυβεύεται η αξιοπιστία της ΕΕ εκτός από το μέλλον της Ελλάδας, εκτιμά ο Γερμανός ευρωβουλευτής Μάρκους Φέρμπερ σχολιάζοντας την αυριανή συνάντηση κορυφής της Ευρωζώνης και στέλνει αυστηρό μήνυμα προς την ελληνική κυβέρνηση πως «με χρήματα φορολογουμένων δεν παίζουμε».

Καυτηριάζει δε ότι η ελληνική κυβέρνηση ποντάρει στο ότι τελικά η ΕΕ δεν πρόκειται να αφήσει τη χώρα να βγει από το ευρώ. Αλλά, όπως αναφέρει, ίσως να είναι απολύτως απαραίτητο να γίνει, εάν η Ελλάδα δεν κινηθεί προς την πλευρά των δανειστών. «Αυτό θα διαφανεί αύριο, στις Βρυξέλλες. Αλλά το διακύβευμα είναι γενικότερο. Στις Βρυξέλλες δοκιμάζεται η αξιοπιστία της ΕΕ στα μάτια πολιτών που απομακρύνονται όλο και περισσότερο από την ευρωπαϊκή ιδέα», τόνισε μιλώντας στο Γερμανικό Ραδιόφωνο DLF.

Όπως υποστηρίζει, ο χρόνος κυλά σε βάρος της Ελλάδας κι αυτό έχει γίνει πλέον συνείδηση σε όλους τους εμπλεκόμενους σε αυτό που ονομάζεται ελληνικό πρόβλημα.

Τα σχόλια είναι κλειστά.