Ειδησεογραφικό site

Μόδα είναι… 9 Μαΐου 2015

75

Το Met Gala του 2015, «Κίνα: Μέσα από τον μεγεθυντικό φακό», που έγινε τη Δευτέρα 5 Μαΐου στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης, είναι moda2αδιαμφισβήτητα το απόλυτο event της χρονιάς στον χώρο της μόδας.

Το Gala έγινε για την έκθεση του Ινστιτούτου Κοστουμιών Άνοιξη 2015, που ξεκίνησε στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης και έχει θέμα την πολύπλευρη επιρροή της κινεζικής κουλτούρας, από την τέχνη και τον κινηματογράφο, στη δυτική μόδα. Το Gala είχε φιλανθρωπικό χαρακτήρα και κόστος εισιτηρίου 25.000 δολάρια.

Στο πλαίσιο της έκθεσης οι προσκεκλημένοι έπρεπε να εμφανιστούν στο Gala με κάτι που να θυμίζει Κίνα. Κάποιοι εξέφρασαν προβληματισμούς σχετικά με τις στιλιστικές επιλογές των προσκεκλημένων και κατά πόσο θα μπορέσουν να ενσωματώσουν στην εμφάνισή τους κινεζικά στοιχεία χωρίς να προσβάλλουν, έστω και άθελά τους, την κινεζική κουλτούρα. Η απάντηση σε αυτόν τον προβληματισμό είναι ότι η Δύση έχει μια συγκεκριμένη προσέγγιση στην κινέζικη κουλτούρα, την οποία δεν έχει πλήρως κατανοήσει. Είναι κάτι σαν όραμα της κινεζικής κουλτούρας στον δυτικό κόσμο και ουσιαστικά αφορά ένα παιχνίδι μεταξύ Δύσης και Ανατολής, μόδας και τέχνης, του παλιού και του καινούριου, όπως δήλωσε ο Άντριου Μπόλτον, διευθυντής του Ινστιτούτου Κοστουμιών.

"China: Through The Looking Glass" Costume Institute Benefit GalaΣτο κόκκινο χαλί του Gala προσήλθαν σχεδόν όλοι οι σταρ του Χόλιγουντ και της μουσικής σκηνής, καθώς και προσωπικότητες από τον χώρο της μόδας, φορώντας δημιουργίες εμπνευσμένες από την Κίνα, κινεζικά ιδεογράμματα, σχέδια, χρώματα, υφάσματα, κομμώσεις, μακιγιάζ, κοσμήματα και οτιδήποτε μπορούσε να παραπέμπει στην κινεζική κουλτούρα.

Εμφανίσεις που ξεχώρισαν στο κόκκινο χαλί είναι αυτή της Μπιγιόνσε με άκρως αποκαλυπτικό φόρεμα του οίκου Givenchy, της Τζένιφερ Λόπεζ με φόρεμα του οίκου Versace, της Κιμ Καρντάσιαν με φόρεμα του οίκου Roberto Cavalli και εξίσου αποκαλυπτικό με αυτό της Λόπεζ και της Μπιγιόνσε, της Ναόμι Κάμπελ με φόρεμα Burberry Prorsum και της Σάρα Τζέσικα Πάρκερ με το εντυπωσιακό καπέλο του Φίλιπ Τρίσι.

Η εμφάνιση όμως που άφησε ιστορία τη βραδιά του Gala ήταν αυτή της Ριάνα, η οποία ντύθηκε Κινέζα αυτοκράτειρα φορώντας μια χρυσή, μακριά, «βασιλική» κάπα της Κινέζας σχεδιάστριας Γκουό Πέι και μονοπώλησε το κόκκινο χαλί, καθώς τη στιγμή που περνούσε με την κάπα της δεν χωρούσε να περάσει κανείς άλλος. Η εντυπωσιακή χρυσή κάπα είχε κεντήματα και απομίμηση γούνας και ζύγιζε 25 κιλά δυσκολεύοντας τη Ριάνα να κινείται, ενώ χρειάστηκε βοηθούς για ν’ ανέβει τα σκαλιά. Η δημιουργία της Κινέζας σχεδιάστριας, η οποία έχει ντύσει πολλούς διάσημους Κινέζους, της πήρε 20 μήνες για να την ολοκληρώσει και η Ριάνα ήταν η πρώτη που τη φόρεσε εκτός πασαρέλας.

Κρίνοντας από το αποτέλεσμα, προκύπτει ότι το «Όραμα της Κίνας» αποτελεί έμπνευση τόσο για τους σχεδιαστές μόδας όσο και για τους διάσημους καλλιτέχνες, καθώς το φετινό Met Gala εξελίχτηκε στο event της χρονιάς με τις πιο εντυπωσιακές εμφανίσεις.

Τα σχόλια είναι κλειστά.