Ειδησεογραφικό site

Μυρίζει μπαρούτι στις Σκουριές – Στήνουν μπλόκα στη Χαλκιδική οι μεταλλωρύχοι – Διαδηλώνουν υπέρ της επένδυσης – Κατά των κινητοποιήσεων υπέρ των ορυχείων ο Λαφαζάνης

62

Μπλόκα σε δύο σημεία της βορειοανατολικής Χαλκιδικής έστησαν εργαζόμενοι στα μεταλλεία χρυσού, διαδηλώνοντας υπέρ της επένδυσης και καταγγέλλοντας τα γεγονότα των τελευταίων ημερών, κάνοντας λόγο για «τρομοκρατία και εκφοβισμό» εις βάρος τους.

Ήδη, από τη Μ. Δευτέρα, συγκεντρώθηκαν στη διασταύρωση Στρατωνίου, σημείο το οποίο απέκλεισαν. Στο μπλόκο αυτό προστέθηκε σήμερα το πρωί ένα ακόμη, στη διασταύρωση της Μεγάλης Παναγίας.

Οι μεταλλωρύχοι απέκλεισαν και στα δύο σημεία το οδόστρωμα και φέρονται αποφασισμένοι να παραμείνουν εκεί τα επόμενα 24ωρα.

Στο μεταξύ, αψιμαχίες σημειώθηκαν, το βράδυ της Μ. Δευτέρας, στη Μεγάλη Παναγία, ανάμεσα σε άτομα που αντιτίθεται στην επένδυση και εργαζόμενους.

Αφορμή ήταν κάποια συνθήματα κατά της εξόρυξης που έγραψαν άγνωστοι σε σημεία του χωριού. Εργαζόμενοι, κατά την Αστυνομία, τους αντιλήφθηκαν και ακολούθησε λεκτική αντιπαράθεση, με το επεισόδιο να μην παίρνει διαστάσεις και να τελειώνει εκεί.

Οι επιστήμονες στα μεταλλεία χρυσού ζητούν συνάντηση με τον Λαφαζάνη

Το ζήτημα της εκμετάλλευσης ή όχι των μεταλλείων χρυσού στις Σκουριές έχει λάβει κοινωνικές και πολιτικές διαστάσεις.

Οι εργαζόμενοι και οι κάτοικοι βρίσκονται σε διαμάχη, με την περιοχή να έχει εξελιχθεί σε πεδίο βολής.

Το Σωματείο Επιστημόνων της Ελληνικός Χρυσός ζητά συνάντηση με τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Λαφαζάνη, με επιστολή του προς τον ίδιο που απέστειλε σήμερα, καθώς όπως αναφέρει «καθημερινά αγωνίζεται για την συνέχιση και ανάπτυξη της μεταλλευτικής δραστηριότητας».

Επίσης, τοπικά σωματεία εργαζομένων  της Χαλκιδικής αλλά και του χώρου των μεταλλείων  ζητούν  από το Συμβούλιο της Επικρατείας τη συνέχιση  των έργων και εργασιών  στα μεταλλεία χρυσού  της Κασσάνδρα Χαλκιδικής. Ειδικότερα, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Χαλκιδικής, το Σωματείο Μεταλλωρύχων Υπογείων Στοών-Μεταλλείων Κασσάνδρας Χαλκιδικής, το  Σωματείο Εργατοτεχνικών και Υπαλλήλων της Εταιρείας ΑΚΤΩΡ-ΑΤΕ-Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. «Η Αγία Βαρβάρα» και το Σωματείο Δασεργατών Βορείου Χαλκιδικής  προσέφυγαν στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο  και ζητούν να ακυρωθούν αποφάσεις που εκδόθηκαν μετά τις βουλευτικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015  και σταματούν  εν μέρει τις εργασίες στα μεταλλεία χρυσού της Κασσάνδρας.

Τελικά τι είναι αυτή η επένδυση; Το κοίτασμα των Σκουριών βρίσκεται στο Δήμο Αριστοτέλη, σε ίση απόσταση από τα χωριά Μεγάλη Παναγία, Παλαιοχώρι και Νεοχώρι. Πρόκειται για ένα παγκοσμίου κλάσης πορφυριτικό κοίτασμα το οποίο περιέχει 0,54% χαλκό και 0,83 γρ/τόνο χρυσό. Έχει κυλινδρική μορφή με μία διάμετρο 200μ. και εκτείνεται από την επιφάνεια κατακόρυφα προς τα κάτω σε ένα βάθος 800μ.

Συνολικά θα εξορυχθούν 146,2 εκ. τόνοι μεταλλεύματος

Διάρκεια 30 έτη

Τα πρώτα 7 χρόνια,από την επιφανειακή εξόρυξη (1/3 του κοιτάσματος)
Παραγωγή: 140.000 ουγκιές χρυσού, 30.000 τόνοι χαλκού/έτος
Από την υπόγεια εξόρυξη (2/3 του κοιτάσματος)
Παραγωγή: 100.000 ουγκιές χρυσού, 22.000 τόνοι χαλκού/έτο

Επίσης, διατηρεί περισσότερες από 1.900 θέσεις εργασίας (Ελληνικός Χρυσός και εργολάβοι), ενώ θα δημιουργηθούν 5.000 θέσεις απασχόλησης άμεσα και έμμεσα στην πλήρη ανάπτυξη του έργου. Οι συνολικές επενδύσεις είναι ύψους 1 δις Ευρώ και στα 200 εκ. Ευρώ η επένδυση στις Σκουριές. (2015= 20 εκατ. Ευρώ σε μηνιαία βάση).

Σύμφωνα με την εταιρεία θα συμβάλει στην ελληνική ανάπτυξη κατά
500 – 700 εκ. Ευρώ κάθε χρόνο, αλλά και στην αύξηση των εξαγωγών της χώρας.
Επίσης, θα εισφέρει 1,6 δις ευρώ σε άμεσους φόρους την επόμενη 20ετία.
Από την άλλη, υπάρχει και η άποψη ότι γίνεται έγκλημα στην περιοχή, καθώς έχει περιβαλλοντολογικές επιπτώσεις, ενώ καταστρέφονται μεγάλες εκτάσεις δασών.

Σωματείο Επιστημόνων της Ελληνικός Χρυσός

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Προς: Υπουργό ΠΑΠΕΝ

κ.κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη

Αγαπητέ κύριε Υπουργέ,

Σας αποστέλλουμε την παρούσα επιστολή ως εκπρόσωποι του Σωματείου Επιστημονικού Προσωπικού των Μεταλλείων Κασσάνδρας «Αριστοτέλης».

Το σωματείο μας ιδρύθηκε τον περασμένο μήνα από 100 ιδρυτικά μέλη του συνόλου επιστημονικού προσωπικού που ξεπερνά τα 200 άτομα. Το επιστημονικό προσωπικό εργάζεται σε Θέσεις υψηλής ευθύνης σε όλα τα εργοτάξια της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε στη ΒΑ Χαλκιδική . Η δύναμη μας ήδη ξεπερνά τα 150 μέλη και πιστεύουμε ότι σύντομα μέλη μας θα είναι όλο το επιστημονικό προσωπικό , που στη συντριπτική τους πλειονότητα, είναι Έλληνες Μηχανικοί, απόφοιτοι ΑΕΙ και ΤΕΙ, καθώς και επιστήμονες άλλων ειδικοτήτων (Γεωλόγοι, Χημικοί Ηλεκτρονικοί Περιβαλλοντολόγοι Οικονομολόγοι Δικηγόροι, Αρχαιολόγοι , Ιατροί Διαφόρων ειδικοτήτων , Νοσηλευτές κλπ.).

Υπό το βάρος της ευθύνης απέναντι στα μέλη μας και στις οικογένειες τους, σας απευθύνουμε επείγον αίτημα για συνάντηση μαζί σας προκειμένου να σας εκθέσουμε τις ανησυχίες μας σχετικά με το εργασιακό μας μέλλον, το οποίο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την συνέχιση της επενδυτικής δραστηριότητας στην ΒΑ Χαλκιδική. Επίσης, ως επιστημονικό προσωπικό, το οποίο καθημερινά αγωνίζεται για την συνέχιση και ανάπτυξη της μεταλλευτικής δραστηριότητας, εφαρμόζοντας βέλτιστες επιστημονικές μεθόδους, συμμορφούμενο με τη σχετική νομοθεσία και τους κανονισμούς, ζητούμε να μας δοθεί η δυνατότητα να σας περιγράψουμε, με ξεκάθαρο και επιστημονικά τεκμηριωμένο τρόπο, την επιστημονική ορθότητα και την εφαρμοσμένη τεχνογνωσία στην οποία βασίζονται και προχωρούν όλες οι νόμιμα αδειοδοτημένες δραστηριότητες.

Είμαστε απόφοιτοι Ελληνικών και Ξένων Πανεπιστημίων, και πολλοί από εμάς ήδη έχουμε επαναπατριστεί από επιστημονική μετανάστευση μεταφέροντας πολύτιμη τεχνογνωσία προκειμένου να συμμετάσχουμε στο σχεδιασμό και την υλοποίηση της επένδυσης, όπως αυτή περιγράφεται στη αδειοδοτημένη ΜΠΕ, και μας θλίβει να αμφισβητείται καθημερινά το ήθος και η επιστημονική μας κατάρτιση αλλά και η επαγγελματική μας αξιοπρέπεια.
Σας ζητούμε να κατανοήσετε την αγωνία μας και την σοβαρότητα της έκκλησης που σας απευθύνουμε. Σας ζητούμε να αναλογιστείτε τις αρνητικές συνέπειες που θα έχει για εμάς που βλέπουμε εκ νέου δρόμο για το εξωτερικό , την τύχη της πολύπαθης περιοχή μας αλλά και την διεθνή εικόνα της χώρας μας ως επενδυτικό στόχο με τυχόν αποχώρηση του παρόντος επενδυτικού σχήματος.

Σας ζητούμε να σεβαστείτε την μακραίωνη μεταλλευτική ιστορία και παράδοση του τόπου που μας γέννησε.

Αναμένοντας την θετική σας απάντηση για συνάντηση
Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας
Δ. ΜΠΑΛΛΑΣ Β. ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ

Λαφαζάνης κατά των κινητοποιήσεων υπέρ των ορυχείων χρυσού της Χαλκιδικής

Στις κινητοποιήσεις αυτές απάντησε με σκληρή δήλωσή του ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης ο οποίος κατηγόρησε την εταιρεία που διαχειρίζεται τα ορυχεία ότι συμπεριφέρεται ως «κράτος εν κράτει».

Ο κ. Λαφαζάνης υποστηρίζει στην ανακοίνωσή του ότι η εταιρεία «αξιοποιεί» τους υπαλλήλους της και προχωρά σε «αυθαίρετες και επικίνδυνες ενέργειες που προκαλούν την οικονομική και λειτουργική ασφυξία μιας ολόκληρης περιοχής μέσα στις μέρες του Πάσχα».

Ο υπουργός επαναλαμβάνει ότι η «κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εξετάσει το ζήτημα των μεταλλείων χρυσού στη Χαλκιδική με γνώμονα την προάσπιση της  νομιμότητας, την προστασία του περιβάλλοντος και τη διαφύλαξη του δημοσίου συμφέροντος, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της. Για το σκοπό αυτό διαβεβαιώνει για άλλη μια φορά και προς πάσα κατεύθυνση ότι θα συνεχίσουν να λαμβάνονται άμεσα όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα και οι απαραίτητες αποφάσεις».

Σημειώνεται, πάντως, ότι ο κύριος Λαφαζάνης δεν κάνει καμία αναφορά για όσους συμμετέχουν στα επεισόδια από την πλευρά όσων αντιτίθενται στη λειτουργία των ορυχείων.

Η δήλωσή του κυρίου Λαφαζάνη έχει ως εξής:

Με αφορμή την κατάληψη δρόμων και τον αποκλεισμό των μετακινήσεων κατοίκων και επισκεπτών προς μια σειρά πόλεις της Χαλκιδικής από «αγανακτισμένους» υπαλλήλους της Eldorado Gold, καταγγέλλουμε ότι δεν είναι δυνατόν μια επιχείρηση, «αξιοποιώντας» τους εργαζόμενους, να δρα ως κράτος εν κράτει και να προχωρά σε αυθαίρετες και επικίνδυνες ενέργειες που προκαλούν την οικονομική και λειτουργική ασφυξία μιας ολόκληρης περιοχής μέσα στις μέρες του Πάσχα. Πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι η Ελλάδα δεν είναι μπανανία και δεν μπορούν να παίζουν με τη δημοκρατική νομιμότητα.

Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι κανείς δεν μπορεί να εκβιάζει την κυβέρνηση ούτε να αυθαιρετεί.  Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εξετάσει το ζήτημα των μεταλλείων χρυσού στη Χαλκιδική με γνώμονα την προάσπιση της  νομιμότητας, την προστασία του περιβάλλοντος και τη διαφύλαξη του δημοσίου συμφέροντος, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της. Για το σκοπό αυτό διαβεβαιώνει για άλλη μια φορά και προς πάσα κατεύθυνση ότι θα συνεχίσουν να λαμβάνονται άμεσα όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα και οι απαραίτητες αποφάσεις.

Τα σχόλια είναι κλειστά.