Ειδησεογραφικό site

Συμφωνία ακούμε και συμφωνία δεν βλέπουμε

65

Καταιγίδα αρνητικών δηλώσεων από τους δανειστές προς την Αθήνα η οποία συνεχίζει να αισιοδοξεί για συμφωνία μέχρι την Κυριακή και τον Γ. Βαρουφάκη να μιλά για ενιαία συνολική συμφωνία μέχρι τις 30 Ιουνίου.

Μπαράζ μηνυμάτων προς την ελληνική κυβέρνηση στέλνει η Ευρώπη, εν μέσω αντικρουόμενων δηλώσεων μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών για την απόσταση που πρέπει να διανυθεί για μια συνολική συμφωνία.

«Για την Ελλάδα, θα βρούμε λύση μέσα στις επόμενες μέρες ή εβδομάδες», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, προσθέτοντας όμως πως οι διαπραγματεύσεις είναι «πολύ δύσκολες».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «εργάζεται μόνο με βάση ένα σενάριο, πως η Ελλάδα θα παραμείνει στην ευρωζώνη», δήλωνε την ίδια στιγμή ο εκπρόσωπος του κ. Γιούνκερ, Μαργαρίτης Σχοινάς, κατά την ενημέρωση δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες.

Συμπλήρωσε πως ο κ. Γιούνκερ πιστεύει ότι το ΔΝΤ θα πρέπει να παραμένει στο ελληνικό πρόγραμμα.

Την ανάγκη επιτάχυνσης των διαπραγματεύσεων υπογράμμισαν νωρίτερα, μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί και ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν.

«Ο χρόνος για την Ελλάδα τελειώνει», προειδοποίησε ο κ. Μοσκοβισί από τη Δρέσδη όπου πραγματοποιείται η Σύνοδος της G7. Σημείωσε πως υπάρχει μεν πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, αλλά κάλεσε την Αθήνα«να κάνει περισσότερα» ώστε να υπάρξει συμφωνία

Όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό σύστημα, o επίτροπος δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν φτάσει ακόμη στο «επιθυμητό σημείο».

«Οι συνομιλίες προχωρούν γρήγορα αλλά όχι αρκετά γρήγορα για να ολοκληρωθούν» δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Σαπέν, μιλώντας στο περιθώριο της συνόδου του G7.

«Όλοι χρειάζεται να βρίσκονται σε κλίμα διαπραγμάτευσης, η οποία να είναι επαρκώς εσπευσμένη, επαρκώς συγκεκριμένη, επαρκώς τεχνική αλλά και επαρκώς πολιτική για να επιτευχθεί συμφωνία τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες», συμπλήρωσε.

O Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει συμφωνία μέχρι την Κυριακή, όπως επιθυμούσε η ελληνική κυβέρνηση, αλλά τόνισε πως οι επόμενες ημέρες θα φέρουν συμφωνία.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν χαρακτήρισε τις διαπραγματεύσεις πολύ δύσκολες, ενώ τόνισε πως τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες και οι δύο πλευρές θα έχουν καταλήξει σε συμφωνία.

Σχοινάς: Δουλεύουμε για να αποφευχθεί το Grexit

Το μόνο σενάριο εργασίας, βάσει του οποίου δουλεύουμε, είναι ότι το Grexit θα αποφευχθεί και η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη, τόνισε σήμερα, Παρασκευή, ο εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν, κ. Μαργαρίτης Σχοινάς.
Στη συνέχεια, ο κ. Σχοινάς, υπογράμμισε ότι απαιτείται περαιτέρω πρόοδος στο Brussles Group, προτού υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους, ενώ δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες συνεχίζονται.

Δεν τα έχουμε βρει ακόμα για ΦΠΑ, συζητάμε παρεμβάσεις σε ασφαλιστικό, εργασιακό λέει ο Βαρουφάκης

«Η συμφωνία θα είναι μια και καλή, αρκετά τράβηξε αυτή η διαπραγμάτευση, θα έχει και ασφαλιστικά και εργασιακά και το χρέος», δήλωσε πριν λίγο ο Γιάνης Βαρουφάκης σε συνέντευξή του στον Βήμα FM.

Οσον αφορά τον ΦΠΑ, ο υπουργός Οικονομικών είπε χαρακτηριστικά ότι «δεν έχουμε συμφωνήσει αλλά έχει επέλθει μια συμφωνία στο μοντέλο για να μιλάμε για τα ίδια νούμερα. Για παράδειγμα όταν μιλάμε για τους συντελεστές ΦΠΑ, πρέπει να μιλάμε για τις ίδιες αποδόσεις. Από χθες μιλάμε για το ίδιο μοντέλο».

Παρουσιάζοντας την ελληνική πρόταση είπε: «Αρχικά είχαμε καταθέσει πρόταση για δύο συντελεστές 6,5% και 15% συν προσαύξηση για χρήση μετρητών. Οι θεσμοί αντέκρουσαν την πρόταση με 13%-23%, που δεν μπορεί να συζητηθεί. Η τελική πρόταση έχει τρεις συντελεστές – δεν θα πω περισσότερα γιατί η υπεύθυνη ενημέρωση απαιτεί και υπεύθυνο Τύπο. Εμείς ενημερώνουμε για σκέψεις και ο Τύπος μιλάει για αποφάσεις και όταν τα νούμερα αλλάζουν σε μια διαπραγμάτευση μιλούν για τούμπες» είπε προσθέτοντας: «Μου προκαλεί θλίψη ο ελληνικός Τύπος».

Πρόσθεσε δε πως η τελευταία πρόταση μιλά για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση.
Και συνέχισε: «Η δική μας πρόταση σύμφωνα με το κοινό μοντέλο θα απέδιδε 900 εκατ. ευρώ είσπραξη ΦΠΑ χωρίς να υπολογίζουμε τα έσοδα από τη βελτίωση της οικονομικής δραστηριότητας. Αυτοί δεν το δέχονται».

Ο υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε «απαράδεκτο» να συζητείται φόρος στις τραπεζικές συναλλαγές επιμένοντας ότι η πρόταση απεσύρθη «ευτυχώς» και, όπως είπε, «ο λόγος είναι η σθεναρή αντίσταση του υπουργείου Οικονομικών».

Αφού επανέλαβε ότι ο λόγος που δεν έχει καταλήξει η διαπραγμάτευση είναι η λιτότητα που ζητούν οι θεσμοί, εξήγησε ότι οι θεσμοί απαιτούν αυτό που ονομάζουν «παραμετρικά μέτρα». «Όταν παρουσιάζουμε ένα μέτρο για παράδειγμα όσον αφορά την περαίωση αυτό δεν το υπολογίζουν, το θεωρούν διοικητικό μέτρο και λενε ότι θέλουν μόνιμα μέτρα. Εμείς εξηγούμε ότι είναι μια δύσκολη χρονιά το ’15 επειδή έχουμε μια εξάμηνη διαπραγμάτευση και άρα αυτή αυτή η δύσκολη χρονιά πρέπει να έχει έκτακτα διοικητικά μέτρα για να αντιμετωπιστεί το θέμα των εσόδων καθώς το 2016-2017 τα έσοδα θα προέλθουν από την ανάπτυξη της οικονομίας αλλά αυτοί θέλουν μόνιμα υφεσιακά μέτρα. Δεν θα δεχθούμε μόνιμα υφεσιακά μέτρα» διευκρίνισε.

Όσον αφορά τον ΕΝΦΙΑ τον χαρακτήρισε «απαράδεκτο φόρο» τον οποίο, όπως είπε «δεν μπορώ να τον υπερασπιστώ ούτε για ένα δευτερόλεπτο» λέγοντας ότι «δεν έχουμε αποφασίσει αν θα τον διατηρήσουμε, είναι κομμάτι της διαπραγμάτευσης». «Ίσως αποδεχθούμε αδικίες για ένα ορισμένο διάστημα για να αποφευχθούν άλλες αδικίες» συμπλήρωσε.

«Με το πού θα κλείσει η διαπραγμάτευση θα δούμε τι ισοδύναμα μέτρα υπάρχουν ώστε η αποκρουστικότητα του ΕΝΦΙΑ να καταργηθεί».

Εξήγησε ότι «η πρόταση μας αυξάνει τα ξενοδοχεία και τα φέρνει σε ευρωπαϊκά επίπεδα, μειώνει τα τρόφιμα και την εστίαση».

Για τα τέλη κυκλοφορίας είπε ότι «δεν είναι στη σκέψη μας η επιβάρυνση όσων απέκτησαν νέας γενιάς πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα» προσθέτοντας ότι «θέλουμε να είμαστε δίκαιοι με φορολόγηση επί της αξίας και όχι βάσει των κυβικών εκατοστών και να είμαστε φιλικοί με το περιβάλλον».

Ερωτηθείς τέλος αν θα είναι υπουργός Οικονομικών μετά τη συμφωνία απάντησε ότι «εγώ προσωπικά ρίψασπις δεν είμαι».

Περιμένοντας πολιτική λύση με «εχθρό» τον χρόνο η κυβέρνηση δηλώνει: «Ένα κράτος πρέπει να είναι έτοιμο για παν ενδεχόμενο»

«Το ελληνικό ζήτημα είναι πολιτικό και με βαριά γεωπολιτική παράμετρο και γι’ αυτό συζητείται στους G7 σήμερα και σε συνάντηση των Μέρκελ, Ολάντ και Γιούνκερ τη Δευτέρα» απαντάει η κυβέρνηση στις ασφυκτικές έως προσβλητικές πιέσεις, που ασκούν τις τελευταίες ώρες και ημέρες οι δανειστές, μέσω των τεχνικών κλιμακίων. Περιμένει δε ότι ακριβώς επειδή το ελληνικό πρόβλημα είναι αυτής της φύσης και σημασίας «η λύση του γόρδιου δεσμού θα επιδιωχθεί σε αυτά τα φόρα και όχι στα εξελάκια (σ.σ.εννοεί τους πίνακες με τους αριθμούς που χρησιμοποιούν οι τεχνοκράτες) των Βρυξελλών».

Το Μέγαρο Μαξίμου στηρίζει αυτή την προσέγγισή του και καλεί τους εταίρους να αντιληφθούν τη συγκεκριμένη διάσταση στο γεγονός ότι τα προβλήματα της Ευρώπης σήμερα είναι πρωτίστως πολιτικό έτσι κι αλλιώς: Η Βρετανία πάει σε δημοψήφισμα για έξοδο από την ΕΕ, οι εκλογές σε Ισπανία και Πολωνία στέλνουν μήνυμα στις Βρυξέλλες, ενώ ακόμα και στη Γερμανία η πολιτική της λιτότητας έχει φτάσει στα όριά της.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να παραμείνει όσο το δυνατόν ψύχραιμη απέναντι στο κλίμα σχεδόν τρομοκρατίας, όπως λένε χαρακτηριστικά υπουργοί της, που έχουν διαμορφώσει εταίροι και δανειστές. Στις τεχνικές συζητήσεις η εντολή που έχουν λάβει οι εκπρόσωποι της Αθήνας είναι να μην υποχωρήσουν από τις βασικές κόκκινες γραμμές, που διασφαλίζουν ότι η συμφωνία θα είναι βιώσιμη και θα εγγυάται ένα ελάχιστο μίγμα αντι-υφεσιακής και κοινωνικά δίκαιης πολιτικής. Υπό αυτό το πρίσμα διαμηνύεται προς τους δανειστές ότι οι υποχωρήσεις της ελληνικής πλευράς ήταν μέχρις εδώ και πως το υπόλοιπο του δρόμου προς έναν συμβιβασμό είναι δική τους ευθύνη πλέον.

Μάλιστα στο Μέγαρο Μαξίμου εξεπλάγησαν με την «πληροφορία» ότι το Euroworking Group έστειλε, λέει, τελεσίγραφο στην κυβέρνηση να τελειώσουν την άλλη εβδομάδα οι διαπραγματεύσεις. «Πώς είναι δυνατόν ένα τεχνικό όργανο να στέλνει τελεσίγραφα σε εκλεγμένες κυβερνήσεις και πολιτικές ηγεσίες» αναρωτιόντουσαν με εμφανή ενόχληση στην κυβέρνηση και διέψευδαν ότι υπάρχει κάτι τέτοιο.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναμένει τώρα από 4 παράγοντες την καταλυτική πολιτική παρέμβαση: την Μέρκελ, τον Ολάντ, τον Γιούνκερ (και οι τρεις τους συναντώνται τη Δευτέρα για το θέμα) και την αμερικανική κυβέρνηση.

Το βασικό του επιχείρημα, απέναντι στις απειλές ακόμη και grexit, που απευθύνουν κάποιοι «Θεσμοί» είναι η έκθεση της ΕΚΤ που λέει ότι οι συνέπειες από ένα «ατύχημα» θα είναι δραματικές και ανεξέλεγκτες.

«Σύμφωνα με την ΕΚΤ, στο αρνητικό σενάριο, η Ευρωζώνη έως το τέλος του 2016 θα απολέσει ολόκληρο το ποσοστό (1,8%) αύξησης του ΑΕΠ της και θα πέσει σε στασιμότητα. Αυτό ισοδυναμεί με ένα ελληνικό ΑΕΠ ή 180 δισ. ευρώ» είναι η επισήμανση που κάνει η Αθήνα προς τους εταίρους και δανειστές.

Η κυβέρνηση προειδοποιεί δε με σαφήνεια ότι «περιμένει έντιμη και αμοιβαία επωφελή λύση, αλλά προετοιμάζεται και διά παν ενδεχόμενον».

Φίλης: «Ένα κράτος πρέπει να είναι έτοιμο για παν ενδεχόμενο»

«Ένα κράτος πρέπει να είναι έτοιμο για παν ενδεχόμενο» σημείωσε την Παρασκευή o κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, σχολιάζοντας στο Mega το άρθρο της εφημερίδας Αυγή, που γράφει ότι «η Αθήνα πλέον περιμένει και προετοιμάζεται δια παν ενδεχόμενον».

«H ελληνική χρεοκοπία αφορά όλη την Ευρώπη, υπάρχει συστημικός κίνδυνος. Η στρατηγική επιλογή είναι συμφωνία αλλά στη διαπραγμάτευση είμαστε έτοιμοι για όλα…» συνέχισε ο κ. Φίλης.

Τα σχόλια είναι κλειστά.