Ειδησεογραφικό site

«Μοντέρνα καμαριέρα» στο Κέντρο Επισκεπτών του ΚΠΙΣΝ

128

Η «Μοντέρνα καμαριέρα» – το έργο με το οποίο ο συνθέτης Νίκος Χατζηαποστόλου ξεκίνησε τη θριαμβευτική του πορεία στο χώρο της οπερέτας – παρουσιάζεται αυτή την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου, στις 7.30 το απόγευμα, στον υπαίθριο χώρο του Κέντρου Επισκεπτών του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), με τη μορφή αναλογίου.

Διάσπαρτη με «κωμικές σκηνές απερίγραπτης εξωφρενικότητας» σύμφωνα με κριτική της εποχής, η «Μοντέρνα καμαριέρα» κατάφερε να γίνει ένα από τα δημοφιλέστερα έργα του ρεπερτορίου. Η πλοκή ξεδιπλώνεται στην Αθήνα του 1916, όπου οι σπαρταριστοί πρωταγωνιστές της οπερέτας μπλέκουν σε μια σειρά κωμικών παρεξηγήσεων, ερωτικών μπερδεμάτων και απολαυστικών ανατροπών.

Στους βασικούς ρόλους του έργου συμμετέχουν οι Θανάσης Ευαγγέλου, Έφη Δημητρέλου, Χρήστος Λάζος, Βάγια Κωφού, Λητώ Μεσσήνη και Παύλος Μαρόπουλος. Στο πιάνο και τη μουσική διδασκαλία είναι ο Μιχάλης Παπαπέτρου.

 

Η «Μοντέρνα καμαριέρα» πρωτοπαρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία στις 14 Ιουλίου 1916 στο Θέατρο Παπαϊωάννου. Ακολούθησαν δεκάδες παραστάσεις, ενώ τα τραγούδια της παράστασης έγιναν εξαιρετικά δημοφιλή.

Ο συνθέτης της, Νίκος Χατζηαποστόλου (1884 – 1941), τραγουδιστής και αρχιμουσικός, υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους συνθέτες της αθηναϊκής οπερέτας. Σπούδασε ανώτερα θεωρητικά, μονωδία και διεύθυνση χορωδίας στο Ωδείο Λόττνερ – το σημερινό Ελληνικό Ωδείο. Πρωτοεμφανίστηκε ως κανταδόρος στις αθηναϊκές γειτονιές, εργάστηκε ως αρχιμουσικός στον θίασο οπερέτας του Γιάννη Παπαϊωάννου, ενώ για πολλά χρόνια υπήρξε χορωδός στο Ελληνικό Μελόδραμα του Διονυσίου Λαυράγκα και διηύθυνε τη χορωδία του ναού της Αγ. Ειρήνης Αθηνών.

Συνέθεσε περισσότερες από 40 οπερέτες και έγραψε πολλές καντάδες, χορωδιακά έργα, ενόργανη και τετράφωνη εκκλησιαστική μουσική, ενώ ηχογράφησε πολλούς δίσκους γραμμοφώνου. «Οι Απάχηδες των Αθηνών» (1921) συγκαταλέγονται στις πιο δημοφιλείς ελληνικές οπερέτες και έχουν παρουσιαστεί επανειλημμένως στην Εθνική Λυρική Σκηνή.
Πληροφορίες: 210 8778396-8
email: [email protected]

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.