Ειδησεογραφικό site

Με πολλά «ναι» από ελληνικής πλευράς και τελευταίο «αγκάθι» το δημοσιονομικό επιχειρείται η επιστροφή της τρόικα την άλλη εβδομάδα

27

Με υποχωρήσεις, σχεδόν σε όλα τα κρίσιμα «μέτωπα» ειδικότερα στο ασφαλιστικό φαίνεται να πηγαίνει η ελληνική αντιπροσωπεία στη συνάντηση της Πέμπτης, για να πάρει ημερομηνία αξιολόγησης, ίσως και την άλλη εβδομάδα, του ελληνικού προγράμματος πριν το τελευταίο Eurogroup της χρονιάς.

Το δημοσιονομικό, σύμφωνα με πληροφορίες από διπλωματικούς κύκλους στο Παρίσι, είναι που κρατάει μετέωρη ακόμα τη συμφωνία για τη επιστροφή της τρόικα στην Αθήνα για την τελευταία αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

Μάλιστα, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ΕΠΤΑΗΜΕΡΕΣ , οι δύο πλευρές βρήκαν κοινό τόπο στα περισσότερα “ανοιχτά μέτωπα”, κυρίως λόγω των μεγάλων υποχωρήσεων της ελληνικής πλευράς, σε θέματα όπως το Ασφαλιστικό.

Χαρακτηριστικά, διπλωματική πηγή κοντά σε ανώτατα κυβερνητικά κλιμάκια ανέφερε στο ΕΠΤΑΗΜΕΡΕΣ: «Είπαμε πολλά “ναι”», ενώ εκτίμησε ότι στο Euroworking Group είναι πολύ πιθανό ότι θα κλείσει η ημερομηνία επιστροφής της τρόικα στην Αθήνα, (επιδιώκεται να είναι μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα) για την αξιολόγηση του τελευταίου σταδίου του ελληνικού προγράμματος.

Η ίδια πηγή πάντως εκμυστηρεύτηκε την ανησυχία της για το αντίκτυπο στην ελληνική κοινή γνώμη , καθώς οι υποχωρήσεις στο ασφαλιστικό κυρίως αλλά και στα εργασιακά είναι μεγάλες και θα χρειαστεί ιδιαίτερη προσπάθεια από τον Πρωθυπουργό και τον Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης στη συνάντηση της Πέμπτης, αν τελικά συμφωνήσουν να τις “αποδεχτούν“, ώστε να τις “περάσουν” από τις κοινοβουλευτικές ομάδες των δύο κομμάτων, αλλά και στην κοινή γνώμη.

Η ίδια πηγή πάντως επιβεβαίωσε ότι το κλίμα στο Παρίσι ήταν ιδιαίτερα ασφυκτικό για την ελληνική αντιπροσωπεία ενώ επισήμανε ότι στις Βρυξέλλες θα τεθεί και το θέμα της νέας συμφωνίας, όπου όμως φαίνεται ότι υπάρχει μεγάλη απόσταση στον τρόπο προσέγγισης ανάμεσα στο ΔΝΤ και τους Ευρωπαίους. Σύμφωνα με την ίδια πηγή το ΔΝΤ παρουσιάζεται απόλυτα αρνητικό στο ενδεχόμενο απλής παράτασης (6-12 μήνες) του ελληνικού προγράμματος.

Πηγή: 7imeres.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.