Ειδησεογραφικό site

Μεϊμαράκης: Τα πλάνα της επόμενης μέρας

61

Toυ Γιαννη Χρηστάκου

Κυβέρνηση με αρκετά πρόσωπα εκτός Βουλής και με εμπειρία στο αντικείμενό τους θα φτιάξει ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, με κεντρικό στόχο αυτή να περιλαμβάνει και τον ΣΥΡΙΖΑ. Το μεγάλο ζητούμενο της επόμενης μέρας απασχολεί διαρκώς τον πρόεδρο της ΝΔ, καθώς βάζει με τους συνεργάτες του στο μικροσκόπιο τις δικές τους ποιότικές μετρήσεις και είναι πεπεισμένος ότι οι Έλληνες θα ψηφίσουν σταθερότητα και θα του δώσουν την πρώτη εντολή.

Τις τελευταίες μέρες, τα στοιχεία που φτάνουν στη ΝΔ, δείχνουν μία «κόπωση» στο μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ και αδυναμία να υπερβεί τα χαμηλά όρια συσπείρωσής του, κάτι που είχε καταφέρει μέχρι τις αρχές της εβδομάδας.

Ο Β. Μεϊμαράκης, παρά το γεγονός ότι συχνά μπαίνει στο τραπέζι το θέμα των προσώπων, λέει διαρκώς στους συνεργάτες του ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να μην σχηματίσουμε μία άξια κυβέρνηση, υπάρχουν πολλοί και καταρτισμένοι παντού και θα βάλουν πλάτη στην εθνική προσπάθεια».

Με αυτόν τον τρόπο, εξηγεί ότι τα πρόσωπα θα βρεθούν από την Κυριακή το βράδυ, καθώς αυτό που προέχει είναι η προετοιμασία του κυβερνητικού προγράμματος και του εθνικού προϋπολογισμού, θέματα που πρέπει να κλείσουν μέσα σε λίγες μόλις μέρες από την ορκωμοσία του Υπουργικού Συμβουλίου.

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ

Στη Συγγρού πιστεύουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα τολμήσει να συμμετάσχει στην εθνική προσπάθεια, καθώς είναι εγκλωβισμένος στις κομματικές του ισοροπίες και θα είχε σφοδρές αντιδράσεις από την πρώτη κι όλας μέρα. Ωστόσο, η πρόσκληση θα σταλεί και θα δοθεί διά ζώσης, εφόσον ο κ. Τσίπρας δεχθεί, σεβόμενος τη συνταγματική διαδικασία, τη συνάντηση μαζί του για την πρώτη διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Ακόμα κι έτσι, ο κ. Μεϊμαράκης σκοπεύει να συζητήσει και το ενδεχόμενο να αξιοποιηθούν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στο ευρύτερο κομματικό πεδίο, εφόσον κι εκείνα επιθυμούν να πλαισιώσουν μία κυβέρνηση με εκπροσώπηση όλων των δημοκρατικών πτερύγων της Βουλής.

Η προσπάθεια αυτή δεν εκτιμούν ότι θα έχει αποτελέσματα, όμως ο ίδιος θέλει να κάνει πράξη την προεκλογική του δέσμευση για τον σχηματισμό μίας όσο το δυνατόν ευρύτερης εκπροσώπησης κυβέρνησης, που θα προσδώσει και τον χαρακτήρα της πολιτικής σταθερότητας που έχει ανάγκη η χώρα.

Από την άλλη πλευρά, στο σκεπτικό του κ. Μειμαράκη δεν βρίσκονται πρόσωπα που είναι ενταγμένα κομματικά στον χώρο της Αριστεράς, αλλά και άλλα που δεν έχουν κομματικοποιηθεί και θα ήθελαν να έχουν ενεργό ρόλο στην άσκηση της κυβερνητικής πολιτικής, αφού βεβαίως ασπάζονται την ανάγκη για τεράστιες μεταρρυθμίσεις, όπως άλλωστε υποστηρίζει πιά και ο ίδιος ο κ. Τσίπρας.

ΜΕ ΑΛΛΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ

Ο Β. Μεϊμαράκης αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να συζητήσει ακόμα και την πιθανότητα να υπάρξει άλλος πρωθυπουργός, υπό τον όρο βέβαια της καθαρής κυβερνητικής συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, εφόσον το επιθυμεί, κι αν αυτό θα ήταν πολιτική προϋπόθεση για να ακολουθήσουν οι βουλευτές του και φυσικά σε συμφωνία και με τα άλλα κόμματα, που επιθυμούν να ενταχθούν στον λεγόμενο μεγάλο συνασπισμό. Η συγκεκριμένη επιχειρηματολογία, ωστόσο, φαίνεται να προκάλεσε προϋποθέσεις αποσυσπείρωσης των παραδοσιακών ψηφοφόρων της ΝΔ, που έχουν προστρέξει στο κάλεσμα Μεϊμαράκη, γι’ αυτό και προεκλογικά αντικαταστάθηκε από το «αν θέλει να γίνει αντιπρόεδρος, θα το συζητήσω με τους συνεργάτες μου».

ΟΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ

Ο Β. Μεϊμαράκης έχει ζητήσει από τις αρμόδιες γραμματείες και τα έμπειρα στελέχη της ΝΔ, να του έχουν έτοιμο και πριν τις εκλογές το κυβερνητικό πρόγραμμα με τις προτεραιότητές του. Το μνημόνιο που έφερε και ψήφισε ο κ. Τσίπρας τον Δεκαπενταύγουστο, έχει υποχρεώσεις που σκοπίμως αποκρύπτονται από την προεκλογική μάχη. Οι προτεραιότητες της κυβέρνηση Μεϊμαράκη συνοψίζονται σε τρία κεφάλαια:

α) άμεση εκκίνηση της οικονομίας, β) ξεπάγωμα των ώριμων προγραμμάτων αποκρατικοποιήσεων και γ) αποκατάσταση της τραπεζικής πίστης και ταχεία άρση των capital controls.

Η κατάσταση που επικρατεί στα τρία αυτά κεφάλαια είναι ήδη σε γνώση του πρόεδρου της ΝΔ, καθώς και οι προτάσεις για τις πρώτες μέρες της κυβέρνησης, ώστε να μπορούν να είναι άμεσα έτοιμες όλες οι σχετικές νομοθετικές πρωτοβουλίες.

Ο Β. Μεϊμαράκης σκοπεύει να συζητήσει με όλους τους εταίρους και δανειστές για να στρογγυλέψει ό,τι είναι τώρα πια εφικτό, έχοντας ετοιμάσει και ισοδύναμα μέτρα, για να μπορέσει να μετριάσει την πρόσθετη φορολόγηση, που μπήκε στο μνημόνιο με σφραγίδα Τσίπρα. ΄Ηδη, ο κ. Μεϊμαράκης έχει κάνει τις σχετικές κουβέντες με τα στελέχη της ΝΔ που γνωρίζουν τα όρια της διαπραγμάτευσης, αλλά και το «λειτουργικό» των δανειστών που είναι εξαιρετικά σύνθετο και πολύπλοκο, αφού αλλιώς κάνουν υπολογισμούς στο ΔΝΤ και αλλιώς στην ΕΕ και την ΕΚΤ.

ΔΥΝΑΤΗ ΟΜΑΔΑ ΓΙΑ ΓΡΗΓΟΡΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Στην κυβέρνηση Μεϊμαράκη στόχος είναι να υπάρξουν, στο βασικό επιτελείο και τη διαπραγματευτική ομάδα, πρόσωπα που «ξέρουν τη δουλειά».

Στις παρατηρήσεις φίλων και συνεργατών του ότι έτσι θα φέρει μπροστά το «παλιό», όπως τον κατηγορεί ο κ. Τσίπρας, ο πρόεδρος της ΝΔ απαντά ότι δεν τον ενδιαφέρει τίποτα απ’ ό,τι ακουστεί, και το μόνο του κριτήριο θα είναι η καλύτερη δυνατή ομάδα για γρήγορα αποτελέσματα. Ο κορμός του βασικού κυβερνητικού σχηματισμού θα είναι από τη ΝΔ, ανεξαρτήτως κοινοβουλευτικής ιδιότητας και τάσης.

Ο Β. Μεϊμαράκης σκοπεύει να επαναφέρει τη συχνή λειτουργία των οργάνων στο κόμμα και ασφαλώς θα επιταχύνει τη διαδικασία εκλογής του νέου προέδρου της ΝΔ, όπως αποφασίστηκε προ των εκλογών. Ο ίδιος, ακόμη κι αν χάσει, σκοπεύει να διεκδικήσει την ηγεσία της ΝΔ, αφού κατάφερε μέσα σε λίγες εβδομάδες να τη φέρει και πάλι σε κυβερνητική τροχιά.

Η συντριπτική πλειονότητα στελεχών και μελών της ΝΔ του διαμηνύει ότι θέλουν να μείνει στο τιμόνι, καθώς όλοι εκτιμούν ότι εάν ο κ. Τσίπρας κερδίσει εκλογές και φτιάξει την κυβέρνηση που λέει δημοσίως, χωρίς τη ΝΔ, τότε πολύ σύντομα, εκτιμούν, ότι θα βρεθεί ξανά ενώπιος των εφιαλτών του κόμματός του.

Τα σχόλια είναι κλειστά.