Ειδησεογραφικό site

Μετέωρη η κύρωση της συμφωνίας από τη Βουλή – Μπλόκο από τα έξι «όχι» υπουργών

36

Έξι υπουργοί είπαν «όχι» στη λίστα Βαρουφάκη κατά τη θυελλώδη συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ την Τετάρτη. Μετέωρο παραμένει αν θα έρθει στη Βουλή προς κύρωση η συμφωνία του Eurogroup δεδομένου των αντιδράσεων αλλά και του ότι η ΝΔ έχει προαναγγείλει ότι θα την υπερψηφίσει. Ποιοι ψήφισαν λευκό ποιοι κατά και πως διαμορφώνεται ο νέος χάρτης στο εσωτερικό της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Tα 6 ηχηρά “όχι” του υπουργικού που “μπλοκάρουν” την κύρωση της συμφωνίας έρχονται στο φως μετά τη θυελλώδη συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κατά την οποία αρκετοί επέλεξαν να απουσιάσουν και από τους παρόντες τα δύο τρίτα ψήφισαν υπέρ και το ένα τρίτο κατά και λευκά.

Κατά και λευκό ψήφισαν όλοι οι βουλευτές της Αριστερής Πλατφόρμας και αρκετοί ακόμα –ανάμεσά τους η Ζωή Κωνσταντοπούλου, η Νίνα Κασιμάτη και άλλοι, ενώ λευκό ψήφισαν και υπουργοί όπως οι Π.Λαφαζάνης, Ν.Χουντής, Δ.Στρατούλης , Κ.Ησυχος, Νάντια Βαλαβάνη και Θ.Δρίτσας.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι τάσεις στο εσωτερικό της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ δεδομένου των αντιδράσεων που εκφράστηκαν για τη συμφωνία του Eurogroup. Ποια είναι όμως η ανθρωπογεωγραφία των διαφωνούντων; Σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών οι πιο «σκληροί» ανήκουν στην ΚΟΕ και στο «Κόκκινο Δίκτυο». Μ. Τριαναταφύλλου, Δ. Κοδέλας, Β. Χατζηλάμπρου, Ε. Σωτηρίου και Β. Κυριακάκης προέρχονται από την ΚΟΕ, ενώ Ι. Γαϊτάνη και Ε. Ψαρέα από το «Κόκκινο».

Το πολύμορφο ψηφιδωτό της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ που απαριθμεί 149 βουλευτές καθώς μέσα στο κόμμα υπάρχουν οι προεδρικοί, οι τροτσκιστές, οι μαοϊκοί, τα πρώην στελέχη του ΚΚΕ, τα παλιά μέλη του ΚΚΕ εσωτερικού και πολλοί άλλοι, καταγράφει ρεπορτάζ της ιστοσελίδας iefimerida.

Η Αριστερή Πλατφόρμα

Η αριστερή τάση του κόμματος με επικεφαλής τον Παναγιώτη Λαφαζάνη έχει ένα σταθερό πλαίσιο αναφοράς τόσο για το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με τους Ευρωπαίους, ενώ είναι γνωστές και οι θέσεις της για το Χρέος και τις Ιδιωτικοποιήσεις.

Στη μειοψηφία λοιπόν του «Ρεύματος» ανήκουν –μεταξύ άλλων-οι: Δημήτρης Στρατούλης, Νίκος Χουντής, Κώστας Ήσυχος, Στάθης Λεουτσάκος, Γιάννης Αμανατίδης, Μιχάλης Κριτσωτάκης, Λίτσα Αμανατίδου, Ευγενία Ουζουνίδου, Θανάσης Πετράκος, Ζήσης Ζάννας, Κώστας Λαπαβίτσας, Κωνσταντίνος Δελημήτρος, Χαραλαμπίδου Δέσποινα.

Στην ΚΟΕ ( Κομμουνιστική Οργάνωση Ελλάδας) -που είναι από τις «σκληρές» και καλύτερα οργανωμένες τάσεις του ΣΥΡΙΖΑ- εντάσσονται οι: Δημήτρης Κοδέλας, Βασίλης Χατζηλάμπρου, Ελένη Σωτηρίου, Μαρία Τριανταφύλλου και ο Βασίλης Κυριακάκης.

Στη ΔΕΑ (Διεθνιστική Εργατική Αριστερά), η οποία έχει ως επικεφαλής τον δημοσιογράφο Αντώνη Νταβανέλλο, ανήκουν τόσο η Ιωάννα Γαϊτάνη (η οποία απουσίαζε από την ψηφοφορία του ΠτΔ) αλλά και η νεοεκλεγείσα Ελένη Ψαρρέα.

Οι προεδρικοί

Στους «προεδρικούς» -που είναι και η πλειοψηφία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ- συναντά κανείς τους: Γιάννη Δραγασάκη, Νίκο Παππά, Πάνο Σκουρλέτη, Νίκο Βούτση, Γιώργο Σταθάκη, Δημήτρη Βίτσα, Νίκο Φίλη, Γαβριήλ Σακελλαρίδη, Ευκλείδη Τσακαλώτο, Σταύρο Κοντονή όπως και τους Γιάννη Μπαλάφα, Σία Αναγνωστοπούλου και Παναγιώτη Σκουρολιάκο (με τους τρεις τελευταίους να προέρχονται από την τάση ‘Πλατφόρμα 2010’).

Ακόμη, στην «ομάδα των ΄53» που είχε κάνει την εμφάνισή της τον Ιούνιου του ΄14- εντάχθηκαν κορυφαίοι όπως οι υπουργοί Θοδωρής Δρίτσας και Τασία Χριστοδουλοπούλου, αλλά και οι βουλευτές Ηρώ Διώτη, Βασιλική Κατριβάνου, Θεανώ Φωτίου, Αφροδίτη Σταμπούλη και Γεράσιμος Μπαλαούρας. Με λίγα λόγια, πρόκειται για στελέχη της προεδρικής τάσης της ΑΡΕΝ (Αριστερή Ενότητα) αλλά και της ΑΝΑΣΑ-ΑΚΟΑ-ΡΟΖΑ.

Οι Πασοκογενείς

Η Σοσιαλιστική Τάση του ΣΥΡΙΖΑ που συγκροτείται από τέως στελέχη του ΠΑΣΟΚ να έχει επί της ουσίας διασπαστεί και οι βουλευτές Παναγιώτης Κουρουμπλής και Γιάννης Μιχελογιαννάκης έχουν εδώ και καιρό διαχωρίσει τη θέση τους από τον Αλέξη Μητρόπουλο (για θέματα συμμαχιών), ενώ σ’ αυτή την ομάδα εντάσσονται και οι Νάσος Αθανασίου και Γιώργος Πάντζας.

Οι μεταγραφές

Τέλος, το κοινοβουλευτικό κατώφλι με τον ΣΥΡΙΖΑ πέρασαν οι επίσης προερχόμενοι από το ΠΑΣΟΚ Θεοδώρα Τζάκρη και Θόδωρος Παραστατίδης, και βέβαια η προερχόμενη από τους Ανεξάρτητους Έλληνες Ραχήλ Μακρή, σαρώνοντας στην κυριολεξία σε ψήφους με αποτέλεσμα να δικαιωθούν οι επιλογές της ηγεσίας

Τα σχόλια είναι κλειστά.