Ειδησεογραφικό site

Μειώνονται έως και 10% οι πρωτοετείς στα κεντρικά πανεπιστήμια

30

Την επιβάρυνση που δέχθηκε πέρυσι από τις μετεγγραφές η ανώτατη εκπαίδευση και ιδιαίτερα τα ΑΕΙ των μεγάλων πόλεων της χώρας σε συνδυασμό με την υποχρηματοδότηση της Παιδείας πυροδοτούν μείωση στους εισακτέους στα κεντρικά πανεπιστήμια.

Μείωση του αριθμού εισακτέων έως 10% στα κεντρικά πανεπιστήμια της χώρας το επόμενο έτος και πλαφόν για τις μετεγγραφές αναμένεται να αναγγείλει σε λίγες ημέρες ο υπουργός Παιδείας, Αριστείδης Μπαλτάς.

Η μείωση των εισακτέων στα κεντρικά ιδρύματα θα είναι της τάξης του 5%-10% για τους κανονικούς εισακτέους, ενώ για τις μετεγγραφές θα μπει πλαφόν να μην ξεπεράσουν το 20%-25% των εισακτέων, όπως αναφέρουν Τα Νέα.

O υπουργός δήλωσε ότι ο αριθμός των εισακτέων «θα ανακοινωθεί εντός των ημερών σε συνεργασία και με τους πρυτάνεις».

Ο νέος πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Θάνος Δημόπουλος τόνισε ότι το ίδρυμα ζήτησε να δεχθεί φέτος όσους νέους φοιτητές είχε ζητήσει και πέρυσι (περίπου 4.500 συνολικά) χωρίς να εισακουστεί.

Η υποχρηματοδότηση του ιδρύματος, όμως, είναι πλέον τόσο μεγάλη και η επιβάρυνση που δέχθηκε πέρυσι από τις μετεγγραφές τόσο έντονη, ώστε είναι αδύνατον να εκπαιδεύσει φέτος αριθμό πρωτοετών ανάλογο με τον περσινό χωρίς προβλήματα στα εργαστήρια, τα αμφιθέατρα κ.λπ.

Τα σχόλια είναι κλειστά.