Ειδησεογραφικό site

Μεγάλο Λαϊκό ΣΥΡΙΖΑ σχεδιάζει ο Αλέξης Τσίπρας

270

Τις προτεραιότητες της κυβέρνησης και το στίγμα για τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ με άνοιγμα προς την κοινωνία, περιέγραψε ο πρόεδρος του κόμματος και πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.

Ο κ. Τσίπρας έδωσε το σύνθημα για να ξεκινήσει καμπάνια εγγραφής νέων μελών, χωρίς να ζητούνται πιστοποιητικά προηγούμενων πολιτικών επιλογών από τους πολίτες. Επίσης έθεσε με σαφήνεια την άποψή του πως θα πρέπει να υπάρχει σαφής διαχωρισμός μεταξύ κόμματος και κυβέρνησης.

Ειδικότερα στην ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας ξεκινώντας σημείωσε πως στις τελευταίες εκλογές ο λαός έδωσε απάντηση και δικαίωσε τον ΣΥΡΙΖΑ για τη δύσκολη μάχη στη διαπραγμάτευση. Ερμηνεύοντας την ετυμηγορία του ελληνικού λαού, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παρατήρησε πως έδωσε διπλή εντολή: για την αποκατάσταση της οικονομικής σταθερότητα και για την προώθηση αναγκαίων το τομών για να ξεριζωθεί το κράτος της διαπλοκής

Επιπλέον ανέφερε πως σε αυτές τις εκλογές πέρα από την δικαίωση στον ΣΥΡΙΖΑ, είδαμε και ένα απόλυτο διαχωρισμό του εκλογικού σώματος, επιβεβαιώθηκε η ταξική ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ. «Τα λαϊκά στρώματα αποτελούν για μας δέσμευση» είπε.

Όσον αφορά στο κόμμα υπογράμμισε πως για να πετύχει τους πολιτικούς στόχους του θα πρέπει να αλλάξει και να ξεπεράσει τις παθογένειες του παρελθόντος.

Η αντιστοίχηση του ΣΥΡΙΖΑ με τον εκλογική βάση του είναι προϋπόθεση του μετασχηματισμού, υπογράμμισε και πρόσθεσε πως τώρα χρειάζεται ένα κόμμα ανοιχτό και πως πρέπει το επόμενο διάστημα να ανοιχτεί στον κόσμο που στήριξε τον ΣΥΡΙΖΑ. «Να μετατρέψουμε σε κάτι ελκυστικό για τη συμμετοχή του κόσμου» ζήτησε και συμπλήρωσε πως οι πολίτες πρέπει να είναι ενεργοί συμμέτοχοι στις διαδικασίες μας.

Αναλύοντας το θέμα τόνισε ότι η πολιτική της καχυποψίας και των κλειστών θυρών, ίσως με το σκεπτικό «λίγοι και καλοί», πρέπει να κλείσει οριστικά.

Μιλώντας για τη σχέσεις κυβέρνησης και κόμματος είπε ότι η Αριστερά ήταν για χρόνια το θύμα του πελατειακού κράτους.

«Εμείς είμαστε αυτοί που πρέπει να εμπεδώνουμε την αξιοκρατία, ανεξάρτητα από τις πολιτικές πεποιθήσεις», ανέφερε. Επίσης ζήτησε το κόμμα να μη μετατραπεί σε υποσύστημα του κράτους και να είναι εκτός του κράτους, λειτουργώντας ως συλλογικός διανοούμενος.

Ο πρόεδρος του κόμματος πρότεινε προς το σώμα της Κεντρικής Επιτροπής το κόμμα να προχωρήσει συντεταγμένα στο δεύτερο συνέδριό του, στα τέλη του Φεβρουαρίου του 2016.

Τόνισε ότι από αύριο θα πρέπει να ξεκινήσουν οι διαδικασίες ανασυγκρότησης και η καμπάνια εγγραφής νέων μελών.

Ειδική αναφορά έκανε στην ανασυγκρότηση της οργάνωσης της Νεολαίας του κόμματος, τονίζοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ κατέγραψε μεγάλο ποσοστό στη νέα γενιά.

Μέγιστη προτεραιότητα η ανασυγκρότηση της οργάνωσης Νεολαίας. Δίνοντας το σχετικό στίγμα ανέφερε πως αριστερή οργάνωση νεολαίας σημαίνει ριζοσπαστική οργάνωση, που θα βρίσκεται μέσα στην κοινωνία, όχι σε μικρόκοσμους.

Αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στην Ευρώπη ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ έφερε και τους πρώτους καρπούς στην Ευρώπη. Υπενθύμισε πως στην Πορτογαλία η Αριστερά διπλασίασε της δυνάμεις της. «Έχω την αίσθηση πως αν παρατούσαμε τον αγώνα και δεν κερδίζαμε τη μάχη, δεν θα είχαμε τον διπλασιασμό της Αριστεράς, είπε χαρακτηριστικά.

Εκτίμησε πως μπορεί την επόμενη χρονιά η κυβέρνησή του ΣΥΡΙΖΑ να μην είναι η μόνη κυβέρνηση της Αριστεράς στον ευρωπαϊκό νότο.

Στο πλαίσιο της μάχης που δίνεται στην Ευρώπη, υποστήριξε πως εντάσσεται και η πρωτοβουλία που αναλάβαμε να συμμετέχει το ΕΚ στην παρακολούθηση της συμφωνίας.

Σε ότι αφορά στην κυβέρνηση ο πρωθυπουργός επανέλαβε πως πρόκειται για μια κυβέρνηση τετραετίας, όπου στο τέλος της θα πρέπει να έχουν δημιουργηθεί οι απαραίτητες προϋποθέσεις για μια Ελλάδα διαφορετική, που θα έχει επιστρέψει στην ανάπτυξη, μια Ελλάδα που θα μπορεί να κρατάει τους νέους εδώ, που θα είναι ισότιμος εταίρος στην Ευρώπη.

Στου στόχους της κυβέρνησης περιλαμβάνονται οι προτεραιότητες για την αντιστροφή της ύφεσης. Επιπλέον ανέφερε πως θα πρέπει να κλείσει γρήγορα η διαδικασία της αξιολόγησης για να προχωρήσουμε στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Τόνισε πως η μεγάλη μάχη είναι αυτό που αφορά το ζήτημα της πρώτης κατοικίας.

Σε ό,τι αφορά στο χρέος είπε πως ηγέτες στην Ευρώπη μεγάλων κρατών ανοίγουν το θέμα δημόσια, όπως Ολάντ. Η λύση του προβλήματος δεν μπορεί παρά να είναι ευρωπαϊκή λύση, υπογράμμισε.

Ως έναν άλλο στόχο ανέφερε πως αποτελεί η ενίσχυση της ιδιωτικής οικονομίας με σεβασμό στις εργασιακές σχέσεις και την προστασία του περιβάλλοντος.

Τέλος περιέγραψε τις προτεραιότητες της κυβέρνησης ως εξής:

α) η δημοκρατική μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης και η εισαγωγή νέου, ενιαίου μισθολογίου από την 1η Γενάρη του 2016, χωρίς καμία απώλεια εισοδήματος για κανέναν από τους εντασσόμενους σε αυτό.

β) η στήριξη του κοινωνικού κράτους σε όλες του τις πτυχές, η διεύρυνση των παρεμβάσεων για την αναχαίτιση της ανθρωπιστικής κρίσης και της ανεργίας και η αντιμετώπιση της φτώχειας.

Για το αμέσως επόμενο διάστημα έχουν προγραμματιστεί:

▪ Η έκδοση καρτών μετακίνησης για Άτομα με Αναπηρία, για τους πολύτεκνους, τους τρίτεκνους, τους άνεργους, τους χαμηλοσυνταξιούχους άνω των εξήντα πέντε ετών.

▪ Η ενεργοποίηση των καρτών υγείας ανασφάλιστων.

▪ Τα σχολικά γεύματα για μαθητές δημοτικών σχολείων.

▪ Άμεσες νομοθετικές ρυθμίσεις για τις αγορές χωρίς μεσάζοντες, για τη διάθεση προϊόντων που μπορούν να καταναλωθούν με ασφάλεια από μεγάλες αλυσίδες εμπορίας τροφίμων σε δομές αλληλεγγύης.

Επίσης, για την αναχαίτιση της ανεργίας, έχουμε ήδη σχεδιάσει και θα υλοποιηθούν τους επόμενους έξι μήνες νέα προγράμματα απασχόλησης για συνολικά εκατό χιλιάδες άνεργους.
Από τον Μάρτη του 2016 και μέχρι το τέλος του χρόνου ο σχεδιασμός μας προβλέπει την ένταξη επιπλέον εκατόν πενήντα χιλιάδων ανέργων σε προγράμματα απασχόλησης.

γ) η δημιουργία ενός νέου μοντέλου στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, που θα αποτελεί το βασικό πυλώνα για το νέο σύστημα υπηρεσιών υγείας.

Το μοντέλο θα βασίζεται στις μονάδες υγείας γειτονιάς και θα αποτελεί το θεμέλιο ενός νέου και λειτουργικού δημόσιου συστήματος παροχής ποιοτικών υπηρεσιών που θα προωθεί την ισότιμη πρόσβαση και την καθολική κάλυψη.

δ) η μεταρρύθμιση στην παιδεία, με νέο χάρτη Ανώτατης Εκπαίδευσης και έρευνας ώστε τα Πανεπιστήμια, τα Τεχνολογικά και Ερευνητικά Ιδρύματα, να αναλάβουν ξανά τον πρωταγωνιστικό ρόλο που τους αξίζει στην οικονομική ανασυγκρότηση της χώρας.

ε) η συνολική μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, προστατεύοντας το επίπεδο των παροχών.

Για ένα σύστημα με ενισχυμένο αναδιανεμητικό χαρακτήρα, με κοινωνική και διαγενεακή δικαιοσύνη, με την εφαρμογή ενιαίων κανόνων στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.
Ένα σύστημα που θα εγγυάται αξιοπρεπείς συντάξεις και θα το πετυχαίνει αυτό συλλαμβάνοντας τους διαφεύγοντες πόρους του και εξασφαλίζοντας νέους.

Ένα σύστημα που θα παίρνει από τον καθένα σύμφωνα με τις δυνατότητές του και θα δίνει σε καθένα σύμφωνα με τις ανάγκες του.

στ) η αντιμετώπιση της διαφθοράς, της διαπλοκής και της εκτεταμένης φοροδιαφυγής.

▪ Ολοκληρώνουμε τις διασταυρώσεις καταθέσεων και φορολογικών δηλώσεων, που έχει ήδη ξεκινήσει το ΣΔΟΕ.

Ήδη ελέγχονται εξονυχιστικά όλες οι λίστες της φοροδιαφυγής, κυρίως η λίστα Λαγκάρντ, για την οποία φαίνεται ότι η ελληνική δικαιοσύνη έχει τώρα νέα στοιχεία.

Όσοι αετονύχηδες οφείλουν στον ελληνικό λαό, θα εμφανισθούν ένας προς ένα στον γκισέ για να καταβάλουν τα οφειλόμενα. Γιατί το πάρτι τελείωσε.

▪ Πατάσσουμε το λαθρεμπόριο των καπνικών και οινοπνευματωδών ποτών και πετρελαιοειδών.

▪ Αλλάζουμε το θεσμικό πλαίσιο για τη σύναψη των δημόσιων συμβάσεων, αλλά και για να ελεγχθούν όλες οι συμβάσεις για τις οποίες υπάρχουν υπόνοιες παρανομίας.

▪ Ολοκληρώνουμε τη διαδικασία -επιτέλους σε αυτόν τον τόπο- αδειοδότησης των ραδιοτηλεοπτικών Μέσων και συχνοτήτων.

Σύντομα, με την ψήφο της, η Βουλή των Ελλήνων θα βάλει τέλος στην προκλητική οικονομική ασυδοσία της διαπλοκής.

▪ Αφήνουμε ανεπηρέαστη την ελληνική δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της σε κάθε ανοιχτή έρευνα για υποθέσεις πολιτικής διαφθοράς και φοροδιαφυγής.

▪ Ενισχύουμε όλα τα ελεγκτικά σώματα της δημόσιας διοίκησης.

▪ Ολοκληρώνουμε τη διαδικασία κάθαρσης στο ελληνικό ποδόσφαιρο, καθώς και όλους τους οικονομικούς ελέγχους στις αθλητικές ομοσπονδίες, που εκκρεμούσαν για περισσότερο από μία δεκαετία.

▪ Εξυγιαίνουμε το πλαίσιο λειτουργίας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και θα διαλευκανθούν όλες οι ανοιχτές αλλά κυρίως και άλλες υποθέσεις.

Τα σχόλια είναι κλειστά.