Ειδησεογραφικό site

Μαγνήτης η Ελλάδα για τις ξένες αεροπορικές

55

Με τη θερινή τουριστική σεζόν να έχει ολοκληρωθεί- τυπικά- τέλη Οκτωβρίου, ολοένα και περισσότερες αεροπορικές εντάσσουν την Αθήνα στο δίκτυο των προορισμών τους για την θερινή περίοδο του 2015. Η εξέλιξη αυτή καταδεικνύει τις προοπτικές του ελληνικού τουρισμού που αποτελεί, ουσιαστικά, έναν από τους ελάχιστους τομείς της οικονομίας που δείχνει να αντιστέκεται στο αυξημένο πολιτικό ρίσκο.

Γιατί οι αεροπορικές ψηφίζουν Αθήνα

Βασική αιτία για την οποία η Αθήνα και κορυφαίοι ελληνικοί τουριστικοί προορισμοί (π.χ. Σαντορίνη, Ρόδος) βρίσκονται σε περίοπτη θέση στον χάρτη των προορισμών των ξένων αεροπορικών είναι οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης που προβλέπεται να παρουσιάσει η ελληνική αγορά αερομεταφορών.

Επί παραδείγματι, η ισπανική Volotea που ανακοίνωσε, χθες, την έναρξη δρομολογίων από και προς την Αθήνα εκτιμά ότι το 2015 η ελληνική αγορά θα παρουσιάσει ρυθμούς ανάπτυξης 60% (όπως προσδιορίζονται βάσει προσφερόμενου αριθμού θέσεων), σε σύγκριση με την Ιταλία, τη Γαλλία και την Ισπανία.

Επίσης, τις καλύτερες επιδόσεις, καταγράφει το δρομολόγιο της Emirates Αθήνα-Ντουμπάι (και αντίστροφα), συγκριτικά με άλλους ευρωπαϊκούς προορισμούς από και προς το Εμιράτο, που μόνο κατά τον περασμένο Αύγουστο παρουσίασε αύξηση επιβατών (49,8%).

Στελέχη της αεροπορικής αγοράς, θεωρούν ότι η κρίση εγκαταλείπει σταδιακά την ελληνική αγορά η οποία ανακάμπτει. Ενδεικτικό είναι ότι η κίνηση έχει αυξηθεί, φέτος, 20% στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» σε σχέση με το 2013. Η δυναμική ανάπτυξης της Αθήνας και η προβλεπόμενη ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος λόγω της αποκρατικοποίησης-θα οδηγήσει σε επενδύσεις για έργα αναβάθμισης ύψους άνω των 200 εκατ. ευρώ- των περιφερειακών αεροδρομίων προσελκύει τους ξένους αερομεταφορείς στην εγχώρια αγορά.

Νέες αφίξεις

Η τελευταία άφιξη στις εγχώριες αερομεταφορές είναι αυτή της χαμηλού κόστους ισπανικής Volotea που εκτελεί από το 2012 πτήσεις, από και προς, τα ελληνικά νησιά και χθες ανακοίνωσε ότι εντάσσει στο δίκτυό της την Αθήνα.

Συγκεκριμένα, προσθέτει πέντε νέους προορισμούς προσφέροντας 60.000 νέες θέσεις από/προς την Αθήνα:

– προς/από τη Σαντορίνη (από 29/5, με 4 εβδομαδιαίες πτήσεις από Ιούνιο έως Σεπτ.),
– προς/από την Βενετία (από 3/4 με 3 εβδομαδιαίες πτήσεις, από Απρ. έως Οκτ.)
– προς/από το Μπάρι (από 1/6 με 2 εβδομαδιαίες πτήσεις από Ιούνιο έως Σεπτ.)
– προς/από το Παλέρμο (από 26/6 με 2 εβδομαδιαίες πτήσεις από Ιούνιο έως Σεπτ.)
– προς/από Πίζα-Τοσκάνη (από 29/5 με 2 εβδομαδιαίες πτήσεις από Ιούνιο έως Σεπτ.)

Παράλληλα, η Ryanair ανακοίνωσε τον Σεπτέμβριο, τρεις μήνες νωρίτερα, συγκριτικά με πέρυσι, ότι ενισχύει το πρόγραμμα των θερινών δρομολογίων προσθέτοντας 3 νέα δρομολόγια προς Βρυξέλλες (Charleroi), Ρώμη (Ciampino) και Βαρσοβία. Ταυτόχρονα, αυξάνει τη συχνότητα των πτήσεων σε 3 διαδρομές (Λονδίνο, Μιλάνο και Θεσσαλονίκη), προσβλέποντας στη διακίνηση 1,3 επιπρόσθετων επιβατών.

Πέραν των χαμηλού κόστους αερομεταφορέων, η αμερικανική Delta ανακοίνωσε, πριν από μερικές ημέρες, την αύξηση των πτήσεών από το αεροδρόμιο John F. Kennedy της Νέας Υόρκης προς τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος». Από τις 30 Μαρτίου 2015, η εταιρεία θα ξεκινήσει δρομολόγια με πέντε πτήσεις την εβδομάδα, οι οποίες θα αυξηθούν σε επτά την εβδομάδα (μια καθημερινά) από τις 2 Μαΐου. Ταυτόχρονα, από τις 3 Ιουνίου 2015 ο αριθμός των πτήσεων της Delta θα διαμορφωθεί σε 11 την εβδομάδα, προσφέροντας 5.900 θέσεις, σε εβδομαδιαίο επίπεδο.

Ακόμη, η British Airways θα προσθέσει από τον Απρίλιο δύο νέους απευθείας προορισμούς από Ρόδο και Ηράκλειο προς Λονδίνο (και αντίστροφα). Συγκεκριμένα, από τις 29 Απριλίου, η βρετανική αεροπορική θα ξεκινήσει να συνδέει το Λονδίνο με τη Ρόδο δύο φορές την εβδομάδα (Τετάρτη και Σάββατο), ενώ από τις 26 Απριλίου, τέσσερις φορές (Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή και Κυριακή) την εβδομάδα, θα συνδέει το Ηράκλειο με την πρωτεύουσα της Γηραιάς Αλβιόνας.

Την αντεπίθεσή της, με μεγαλύτερες συχνότητες και περισσότερα δρομολόγια ετοιμάζει και η Aegean που θα ανακοινώσει την επόμενη εβδομάδα το θερινό πρόγραμμά της.

Παράλληλα, κατά τη φετινή χειμερινή περίοδο υπολογίζεται ότι από τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών εκτελούνται περισσότερες πτήσεις, συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, σε ποσοστό 20%.

Οι Gulf Air, Ryanair, Iberia, Transavia France, Arkia Airlines και Air Armenia ανήκουν στην λίστα των εταιρειών που εγκαινιάζουν την παρουσία τους, τον φετινό χειμώνα στον αερολιμένα Σπάτων, ενώ οι Etihad, η Transavia, η El Al, όπως βέβαια και η Aegean αυξάνουν περαιτέρω τον αριθμό των δρομολογίων τους για να ανταποκριθούν στην αυξημένη ζήτηση.
Πηγή: capital.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.