Ειδησεογραφικό site

Μέρκελ: Όποιος θέλει να διαφύγει από τον πόλεμο πρέπει να είναι ευπρόσδεκτος στη Γερμανία

17

Όποιος έχει ανάγκη από προστασία και προσπαθεί να διαφύγει από τον πόλεμο, πρέπει να είναι ευπρόσδεκτος στη Γερμανία, διαμήνυσε η Καγκελάριος της χώρας, Άγκελα Μέρκελ, κατά τη διάρκεια ομιλίας της στο Βούπερταλ.

Αντιθέτως, συνέχισε η Μέρκελ, όποιος δεν χρήζει της ανάγκης χορήγησης ασύλου, θα πρέπει να εγκαταλείπει τη Γερμανία. «Μπορώ να υποσχεθώ ότι θα οργανώσουμε αυτή την διαδικασία, θα την διαχειριστούμε και θα λύσουμε το πρόβλημα» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ως λύση, η Καγκελάριος προέταξε τη συνεργασία με τους διεθνείς εταίρους, κάτι το οποίο ωστόσο, απαιτεί χρόνο. Όμως, διαμήνυσε, αυτό δεν σημαίνει ότι η Γερμανία πρέπει να εγκαταλείψει αξίες, όπως η ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Στο ακριβώς αντίθετο πνεύμα, ο υπουργός Εσωτερικών της Βαυαρίας, Γιόαχιμ Χέρμαν άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης δραστικών μέτρων. «Αν η γειτονική μας Αυστρία συνεχίσει να αγνοεί το ευρωπαϊκό δίκαιο, τότε και η Γερμανία θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να στέλνει τους πρόσφυγες πίσω στα αυστριακά σύνορα», δήλωσε ο Χέρμαν σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στη Süddeutsche Zeitung.

Οι πρόσφυγες είναι ήδη ασφαλείς στην Αυστρία, τόνισε ο Βαυαρός υπουργός, απηχώντας τις δηλώσεις του πρωθυπουργού του κρατιδίου Χορστ Ζέεχοφερ, ο οποίος χθες προειδοποίησε ότι θα λάβει «αμυντικά μέτρα έκτακτης ανάγκης», αν η κυβέρνηση της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ δεν λάβει μέτρα για τον περιορισμό του αριθμού των προσφύγων που δέχεται η Γερμανία.

Παράλληλα ο Χέρμαν έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου σημειώνοντας ότι πλέον οι κοινότητες δεν είναι σε θέση να ελέγξουν πού βρίσκονται οι πρόσφυγες, γι’ αυτό πρότεινε την άμεση επιστροφή στη συμφωνία του Δουβλίνου.

«Η κατάσταση στα σύνορα είναι απαράδεκτη», δήλωσε σε χθεσινή του συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό NDR. «Έχουμε εν μέρει χάσει την εποπτεία ποιοι πρόσφυγες βρίσκονται πού», πρόσθεσε.

Τα σχόλια είναι κλειστά.