Ειδησεογραφικό site

Λουράντος: Οι φαρμακοποιοί δεν μπορούν να χαρίζουν την συμμετοχή στα φάρμακα

32

Αναζωπυρώνεται το εμφυλιοπολεμικό κλίμα των φαρμακοποιών (διευρυμένα φαρμακεία Vs φαρμακείων της γειτονιάς) καθώς και το μέτωπό τους με το υπουργείο Υγείας, την ώρα που οι Έλληνες ασθενείς αγωνιούν για την επάρκεια και τη διαθεσιμότητα των φαρμάκων το επόμενο διάστημα.

Στις διαβεβαιώσεις της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας περί της ομαλής τροφοδοσίας της φαρμακευτικής αγοράς όπως και στις καθησυχαστικές ανακοινώσεις του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) για το ίδιο ζήτημα, το Φαρμακευτικό Αναπτυξιακό Ινστιτούτο Ελλάδος (ΦΑΝΙΕ) που εκπροσωπεί τα φαρμακεία που λειτουργούν με διευρυμένο  ωράριο, απάντησε ότι «οι ανακοινώσεις περί επάρκειας φαρμάκων και ομαλής λειτουργίας της αγοράς είναι αποπροσανατολιστικές».

Όπως αναφέρουν στη δική τους ανακοίνωση οι διευρυμένοι φαρμακοποιοί «η πραγματικότητα είναι ότι η σχέση του φαρμάκου με την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι απόλυτα εξαρτημένη. Ήδη, σε μόλις 48 ώρες,  το πρόβλημα γίνεται μεγάλο. Οι ελλείψεις φαρμάκων, όπως ανέφερε πρώτος ο Ιατρικός Σύλλογός Πειραιά, είναι ήδη σημαντικές». Σύμφωνα δε με τις δικές τους περιγραφές «οι περισσότερες πολυεθνικές εταιρείες που διατηρούν πρωτότυπα και απαραίτητα φάρμακα δεν δέχθηκαν ή δεν παρέδωσαν παραγγελίες. Οι συναλλαγές ζητείται να γίνονται μόνο με μετρητά με αποτέλεσμα να υπάρχουν φάρμακα που δεν μπορούμε να προμηθευτούμε. Στην πράξη το σύστημα υγείας καταρρέει» διαπιστώνουν οι φαρμακοποιοί και ζητούν από τους αρμοδίους να φροντίσουν για την λήψη μέτρων.

Έκρηξη Λουράντου για τις «απλόχερες» δηλώσεις του υπουργού Υγείας

Έντονοι τριγμοί καταγράφονται στη σχέση του προέδρου του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) κ. Κώστα Λουράντου και του υπουργού Υγείας, κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή, μετά τις συστάσεις του υπουργού από τηλεοράσεως προς τους φαρμακοποιούς να μην εισπράττουν  τη συμμετοχή των ασφαλισμένων στα φάρμακα, ώστε να τους διευκολύνουν αυτή τη δύσκολη περίοδο.

Ο κ. Λουράντος υπενθύμισε με ανακοίνωσή του ότι «είναι στη διακριτική ευχέρεια του υπουργείου Υγείας να καταργήσει τις  συμμετοχές των ασφαλισμένων που επέβαλε η προηγούμενη κυβέρνηση και είναι ιδιαίτερα υψηλές».

Σε ό,τι αφορά τα φαρμακεία, πάντως, υπογράμμισε ότι «αδυνατούν να ανταποκριθούν και σε αυτή την δαπάνη, την ώρα που καθημερινά πιστώνουν τα ασφαλιστικό σύστημα από τα ελάχιστα ταμειακά  τους διαθέσιμα».

Σχετικά με την διάθεση των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ), που αφορούν σοβαρές παθήσεις, από τα φαρμακεία την οποία ανέφερε ότι εξετάζει ο υπουργός , ο εκπρόσωπος των φαρμακοποιών δήλωσε ότι «οι φαρμακοποιοί ενδεχομένως να  αποδεχόντουσαν  μια τέτοια πρόταση αλλά με την προϋπόθεση ότι θα εξοφλούν τις εταιρίες όταν θα πληρώνονται από τον ΕΟΠΥΥ».

Τα σχόλια είναι κλειστά.