Ειδησεογραφικό site

Κρίσοι προσπαθούν να μας κάνουν …αθάνατους

45

Ανέκαθεν οι άνθρωποι επεδίωκαν να βρουν το ελιξήριο της ζωής. Σήμερα, η προσπάθεια να παραταθεί η ανθρώπινη ζωή επ ‘αόριστον βασανίζει ακόμα τους πλούσιους και ισχυρούς. Πράγματι, ο επικεφαλής των επενδυτικών δραστηριοτήτων της Google, ανακοίνωσε ότι ο ίδιος πιστεύει ότι είναι δυνατόν να ζήσουμε έως 500 χρόνια.

«Έχουμε τα επιστημονικά εργαλεία για να επιτευχθεί οτιδήποτε έχετε το θράσος να οραματιστείτε», είπε ο Bill Maris. «Ελπίζω μόνο να ζήσω αρκετό καιρό για να μην πεθάνω».

Οι αρχαίοι πίστευαν σε ένα μαγικό ελιξίριο, ένα φίλτρο που θα προσέφερε στους θνητούς αυτό που θέλουν περισσότερο, την αιώνια ζωή.

Κινέζοι αυτοκράτορες κυνήγησαν το όνειρο με το να καταναλώνουν πολύτιμες ουσίες, όπως νεφρίτη και χρυσό, συχνά με μοιραία αποτελέσματα.

Η Elizabeth Bathory, η κόμισσα της Τρανσυλβανίας του 16ου αιώνα που ονομάστηκε Lady Δράκουλα, προέβη σε μια ακόμη πιο δραστική προσπάθεια να νικήσει τον θάνατο, κάνοντας μπάνιο στο αίμα νεαρών κοριτσιών.

Ακόμα, ένας διαβόητος επιστήμονας, έκανε ένεση στον εαυτό του που περιείχε ένα μείγμα από σπέρμα σκύλων, όρχεις και αίμα. Τουλάχιστον αυτός δεν έπρεπε να το πιει, σε αντίθεση με τους Τζαμαϊκανούς, που ακολούθησαν μυστική συνταγή της χώρας τους για τη μακροζωία, η οποία περιελάμβανε σούπα από χελώνα.

Με επικεφαλής τους μεγιστάνες της τεχνολογίας, οι τεχνολογικοί κολοσσοί της Αμερικής, επενδύουν δισεκατομμύρια δολάρια στην έρευνα για το πώς μπορούμε να νικήσουμε τη διαδικασία γήρανσης.

Μερικοί οδηγούνται από πραγματική επιθυμία να βοηθήσουν την ανθρωπότητα, μερικοί από την προσωπική απώλεια και άλλοι από το φόβο του θανάτου.

Τα χρήματα, επίσης, είναι ένα κίνητρο καθώς αν κάποιος βρει τον τρόπο που θα μας επιτρέπει να ζούμε για δεκαετίες ή ακόμη και αιώνες, θα γίνει απίστευτα πλούσιος.

Είναι εύκολο για κάποιους να γελούν με τα σχέδια των τεχνολογικών αυτών μεγιστάνων που νομίζουν ότι μπορούν να βρουν «λύση» στη γήρανση, αλλά από την άλλη μεριά ο μεγιστάνας Larry Ellison, χαρακτηρίζει «ακατανόητο» που οι άνθρωποι δέχονται το θάνατο ως κάτι αναπόφευκτο.

Peter Nygard, a Canadian billionaire, has his own stem cells growing in a petri dish (stock photo)

Αλλά ο πρώτος άνθρωπος που θα ζήσει για 1.000 χρόνια έχει ήδη γεννηθεί, σύμφωνα με τον Βρετανό θεωρητικό Γεροντολογίας, Aubrey de Grey. Ο de Grey πιστεύει ότι η μακροζωία θα επιτευχθεί τροποποιώντας γενετικά τα κύτταρα του σώματός μας για να αποφύγουμε τη διαδικασία της γήρανσης.

British gerontology theorist Aubrey de Grey believes the first person who will live to 1,000 has already been born

Aubrey de Grey

Οι επιστήμονες έχουν ήδη καταφέρει να αυξήσουν δραματικά την διάρκεια ζωής των σκουληκιών, των μυγών και των ποντικιών κατ’ αυτόν τον τρόπο.

Πρέπει να σταματήσουμε να σκεφτόμαστε ότι η γήρανση είναι αναπόφευκτη, λέει ο De Grey, και δείτε το σώμα σαν ένα vintage αυτοκίνητο: η σωστή συντήρηση, μπορεί να το διατηρήσει για πάντα.

Ο Peter Thiel, ο συν-ιδρυτής της διαδικτυακής υπηρεσίας πληρωμών PayPal, έχει δώσει στον De Grey 3.500.000 δολάρια, χρηματοδοτώντας το έργο του σε αυτόν τον τομέα.

Στον αντίποδα βέβαια υπάρχουν και άλλοι επιστήμονες που απορρίπτουν αυτές τις θεωρίες και θεωρούν ότι σπαταλούνται άδικα αυτά τα ερευνητικά κονδύλια που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν πολύ καλύτερα αλλού.

Για παράδειγμα, ο Sir Colin Blakemore, πρώην διευθύνων σύμβουλος του Βρετανικού Συμβουλίου Ιατρικής Έρευνας, επιμένει ότι υπάρχει ένα ανώτατο όριο στο πόσο πολύ μπορεί να γεράσει το ανθρώπινο σώμα. Αυτό είναι τα 120 χρόνια διότι σχεδόν κανείς δεν έχει επιζήσει περισσότερο.

Sir Colin Blakemore, former chief executive of the British Medical Research Council, insists there is an upper limit to how much the human body can age

Unlocking the genetic secrets of the naked mole rat, which is found in Africa, has been another priority for those trying to solve the ageing puzzle

Τα σχόλια είναι κλειστά.