Ειδησεογραφικό site

Κοτζιάς: Η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη στους σκοπούς του ΟΗΕ

26

Η συμπλήρωση, σήμερα, εβδομήντα ετών από την υπογραφή του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, στις 26 Ιουνίου 1945, στο Σαν Φρανσίσκο, «συνιστά μία ευκαιρία να αναλογιστούμε την πολύτιμη προσφορά του ΟΗΕ στην ανθρωπότητα, ως μοναδικού, σε εμβέλεια και κύρος, παγκόσμιου θεσμού ειρήνης και ισότιμης διεθνούς συνεργασίας των λαών» τονίζει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σε ανακοίνωσή του με αφορμή την επέτειο.

«Ο Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών υπήρξε και εξακολουθεί να παραμένει θεματοφύλακας του διεθνούς δικαίου και της διεθνούς νομιμότητας, προϋποθέσεων απαραίτητων για την ειρηνική συνύπαρξη και συνεργασία κρατών και λαών, επιτελώντας μία μοναδική σε σημασία αποστολή για τη διασφάλιση της παγκόσμιας σταθερότητας και ευημερίας» υποστηρίζει ο ίδιος.

Ο κ. Κοτζιάς σημειώνει, επίσης, ότι η επέτειος «δεν προσφέρεται για εφησυχασμό, αντίθετα, οφείλει να αποτελέσει έναυσμα για προβληματισμό και εγρήγορση. Ο Οργανισμός καλείται καθημερινά να επιτελέσει το σημαντικότατο έργο του υπό ραγδαία μεταβαλλόμενες συνθήκες, καθώς η ανθρωπότητα έρχεται αντιμέτωπη με νέες προκλήσεις και απειλές, όπως η διεθνής τρομοκρατία, οι ανθρωπιστικές κρίσεις, οι παγκόσμιες ανισορροπίες και οι φυσικές καταστροφές».

Τέλος, ο υπουργός σημειώνει ότι «η Ελλάδα, καθημαγμένη από τον γενναίο της αγώνα κατά του φασισμού και με χαίνουσες τις πληγές από τις τεράστιες ανθρώπινες και υλικές απώλειές της, υπήρξε ιδρυτικό μέλος των Ηνωμένων Εθνών και, 70 χρόνια μετά, παραμένει προσηλωμένη στους σκοπούς και τα ιδανικά του Οργανισμού, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στη διασφάλιση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της ειρήνης και της ευημερίας για όλους τους λαούς. Στο πλαίσιο της άσκησης μίας πολυδιάστατης και ενεργητικά φιλειρηνικής εξωτερικής πολιτικής, η Ελλάδα συμμετέχει εποικοδομητικά στις εργασίες του ΟΗΕ, καθώς και, ειδικότερα, στις διεργασίες για τον περαιτέρω εκδημοκρατισμό και την αναβάθμιση του ρόλου του, με απώτερο στόχο την ενίσχυση της ικανότητας του Οργανισμού να υπηρετεί το διεθνές δίκαιο και να προωθεί το όραμα των ιδρυτών του για έναν ειρηνικό και δίκαιο κόσμο, προς όφελος των νεότερων γενεών» καταλήγει ο κ. Κοτζιάς.

Τα σχόλια είναι κλειστά.