Ειδησεογραφικό site

Καυγάδες στο περιθώριο της ιστορίας – Η στρατηγική του Βενιζέλου και οι επίδοξοι αρχηγοί

55

Tου Γιώργου Γερόπουλου

Μια εικόνα χίλιες λέξεις και έτσι αποτυπώνεται στον φακό της πολιτικής ο ρόλος και η θέση του ΠΑΣΟΚ στο νέο πολιτικό σκηνικό με την κατάληψη της γαλάριας στα έδρανα της Βουλής. Το ιστορικό Κίνημα της Αλλαγής που πρωταγωνίστησε επί 40 χρόνια από τα πρώτα έδρανα του Κοινοβουλίου ετάχθη μετά τις εκλογές να κάτσει στο περιθώριο της ιστορίας, απλός παρατηρητής των πολιτικών εξελίξεων από τα τελευταία καθίσματα των βουλευτών στην αίθουσα της Ολομέλειας.

Ωστόσο αυτή τη σκληρή πραγματικότητα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αγνοεί και αφού ξεπέρασε το πρώτο κύμα των αντιδράσεων με τη μελλοντική αποχώρηση του από την ηγεσία, τώρα ξεδιπλώνει μια προσωπική στρατηγική δικαίωσης, που εδράζεται στην εκτίμηση ότι η κυβέρνηση του Α. Τσίπρα θα αποτελέσει μια κακή παρένθεση για τη χώρα. Ο κ. Βενιζέλος σε αυτό το σημείο ταυτίζεται με την στρατηγική του κ. Σαμαρά και, όπως λένε οι καλά γνωρίζοντες, γι΄ αυτό και σχεδίασαν έτσι το πρόγραμμα με τους δανειστές εταίρους μας, ώστε αυτό να λήγει άμεσα και όχι μετά από εξάμηνο όπως είχε προτείνει η Κομισιόν, προκειμένου να επισπευστούν οι εξελίξεις.

ΤΙ ΘΕΛΕΙ Ο «ΜΠΕΝΙ»

Ο σχεδιασμός της Χαριλάου Τρικούπη πηγαίνει έως τον Μάιο, καθώς εκτιμά ότι τότε μπορεί να υπάρξουν ραγδαίες εξελίξεις, οι οποίες θα ανατρέψουν και τους εσωκομματικούς σχεδιασμούς για τη διεξαγωγή συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ και την αλλαγή ηγεσίας. Ο κ. Βενιζέλος εκφράζει τη βεβαιότητα ότι τα μελλούμενα θα τον δικαιώσουν και έτσι θα μπορέσει να καθορίσει το εσωκομματικό παιχνίδι. Εκτιμά ότι το Συνέδριο θα μπορούσε με τις κατάλληλες συμμαχίες να το ελέγξει και να συμβάλει ώστε να αναδεχθεί στην ηγεσία ένας σαραντάρης αντι-Τσίπρας, βλέπε Κυριάκος Πιερακάκης, και αυτός να έχει τον πρώτο λόγο στη Βουλή ως επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ.

Σε αυτή την προοπτική έχει απέναντι του πρωτίστως τη Φώφη Γεννηματά, η οποία είναι η επικρατέστερη εκ των υποψηφίων προέδρων και διεκδικεί την εκλογή της ηγεσίας από τη βάση του κόμματος. Η πρώην υπουργός επιδιώκει η εκλογή του πρόεδρου να γίνει πριν από το Συνέδριο απευθείας από τα μέλη του κόμματος. Επιδιώκει με ενωτικό λόγο να προσκαλέσει όλους όσοι έφυγαν από το ΠΑΣΟΚ να επιστρέψουν, κλείνοντας κυρίως το μάτι σε όσους έχουν βρεθεί στο ΚΙΔΗΣΟ και έτσι να καθορίσει την ατζέντα του συνεδρίου. Στόχος της είναι το επανενωμένο και αποκαθαρμένο Κίνημα, αφού ξεπεράσει τις πληγές του παρελθόντος, να ξαναμπεί στο παιχνίδι της εξουσίας. Για να το πετύχει όμως αυτό η κ.Γεννηματά πρέπει οι διαδικασίες αλλαγής ηγεσίας να ξεκινήσουν εντός του Μαρτίου.

 

Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Η επιλογή αυτή σκοντάφτει στους συνυποψήφιους της, οι οποίοι προς το παρόν οχυρώνονται γύρω από διαδικαστικά ζητήματα και επιμένουν η εκλογή του πρόεδρου να γίνει μετά τον Μάιο από το σώμα του Συνεδρίου και όχι από τη βάση του ΠΑΣΟΚ. Ισχυρός αντίπαλος της κ.Γεννηματά είναι ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος είναι ο μόνος εκ των υποψηφίων που διαθέτει ανάλογη δημοφιλία, ενώ οι ενδεχόμενες υποψηφιότητες των σαραντάρηδων, όπως των Κ. Πιερακάκη, Ο. Κωνσταντινόπουλου, Ευ. Καϊλή και εσχάτως του Γ. Μανιάτη, πέφτουν στο τραπέζι για το ανακάτεμα της τράπουλας της διαδοχής. Λόγο και ρόλο στη διαμόρφωση των συσχετισμών έχει ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος διαθέτει ικανό αριθμό μελών στην Κεντρική Επιτροπή, που μπορεί να διαμορφώσει και το αποτέλεσμα.

Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν στην Κεντρική Επιτροπή και εκεί θα διαμορφωθούν οι κομματικοί συσχετισμοί και οι συγκρούσεις. Έως τότε, ηγεσία και επίδοξοι διάδοχοι του κ. Βενιζέλου θα συνδιαλέγονται θα γευματίζουν, θα διαπραγματεύονται και θα αντιπαρατίθενται, εν κενώ πολιτικής και απουσία της κοινωνίας, για διαδικαστικά ζητήματα, ασελγώντας πάνω στο πολιτικά νεκρό πτώμα του ΠΑΣΟΚ.

 

Συνέδριο στον ορίζοντα για το ΚΙΔΗΣΟ

Απτόητοι συνεχίζουν στο Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών του Γιώργου Παπανδρέου και στην πρώτη Πανελλαδική Συνδιάσκεψη αποφάσισαν την διενέργεια Συνεδρίου μέσα από συγκροτημένες διαδικασίες. Ο Γιώργος Παπανδρέου παρά το δυσμενές εκλογικό αποτέλεσμα επέμενε στην αναγκαιότητα ύπαρξης του Κινήματος και ανακοίνωσε ότι θα διεξαχθούν 13 περιφερειακές συνδιασκέψεις και θεματικές συνδιασκέψεις πολιτικής ενόψει των προσυνεδριακών διαδικασιών. Οι συμμετέχοντες στη Συνδιάσκεψη, ο αριθμός των οποίων σύμφωνα με τους διοργανωτές ξεπέρασε κάθε προσδοκία, θα συγκροτήσουν μια Οργανωτική Επιτροπή αποτελούμενη από τους υποψηφίους του ΚΙΔΗΣΟ στις εκλογές, ενώ ανάλογες περιφερειακές επιτροπές θα δημιουργηθούν στους νομούς της χώρας.

Ο πρώην πρωθυπουργός έχει επιλέξει να παρεμβαίνει στα πολιτικά δρώμενα και ένα στίγμα έδωσε μεσούσης της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους μας, στηρίζοντας εμμέσως πλην σαφώς την κυβέρνηση Τσίπρα. Ωστόσο άφησε αιχμές για το όψιμο ενδιαφέρον του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με την αναγκαιότητα των μεταρρυθμίσεων και την απουσία κριτικής στα πεπραγμένα της κυβέρνησης Καραμανλή που οδήγησαν στην κρίση.

Σε ότι αφορά τα διαδραματιζόμενα στην αντίπερα όχθη, το ΠΑΣΟΚ, αρκετά στελέχη του ΚΙΔΗΣΟ τηρούν προσεκτική στάση και επιζητούν ένα ρόλο στις μελλοντικές διεργασίες μεταξύ των δυο κομμάτων μετά την αλλαγή ηγεσίας στη Χαριλάου Τρικούπη. Εξάλλου προβληματισμένοι για την πορεία του χώρου και την παραπέρα στάση τους εμφανίζονται οι κ.κ. Σαχινίδης, Μωραΐτης, Καρχιμάκης, οι οποίοι αναμένουν ανοίγματα από την πλευρά των υποψηφίων πρόεδρων του ΠΑΣΟΚ.

Τα σχόλια είναι κλειστά.