Ειδησεογραφικό site

Θολό το τοπίο στη Νέα Δημοκρατία- Δύο τάσεις στο εσωτερικό του κόμματος για την αντιπολιτευτική τακτική

65

Δεν φαίνεται να έχει αποφασίσει οριστικά η ΝΔ τη στάση που θα κρατήσει απέναντι στα μέτρα που αναμένεται να καταθέσει η κυβέρνηση. Τι ειπώθηκε στην πρώτη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου. Ποιoι είναι οι «σκληροί» που υποστηρίζουν το «όχι σε όλα» και ποιοι οι μετριοπαθείς που εκτιμούν ότι πρέπει να στηριχθεί το μεταρρυθμιστικό έργο.

Στη μέση βρίσκεται η ΝΔ, η οποία ακόμα δεν έχει αποφασίσει οριστικά ποια στάση θα τηρήσει για το πακέτο των μέτρων που θα καταθέσει η κυβέρνηση στη Βουλή, εφόσον επέλθει συμφωνία με τους πιστωτές.

Επί της ουσίας η ΝΔ τηρεί στάση αναμονής έναντι των μέτρων, ύψους 3,2 δισεκ. ευρώ που θα καταθέσει, εφόσον επέλθει συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και «θεσμών», ενώ από το περιεχόμενό της θα εξαρτηθεί και γραμμή που θα τηρήσει εν τέλει στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης και της ψηφοφορίας.

Στο Πολιτικό Συμβούλιο, οριστική απόφαση επί της στάσης της ΝΔ όταν θα κατατεθεί το πακέτο των μέτρων στη Βουλή δεν ελήφθη, αλλά καταγράφηκαν δυο βασικές γραμμές: από τη μια πλευρά ήταν οι πιο «σκληροί» που επεσήμαναν την ανάγκη να καταψηφίσει η ΝΔ όλα τα μέτρα της κυβέρνησης και από την άλλη πλευρά τα πιο μετριοπαθή στελέχη που εμφανίστηκαν υπέρμαχοι της άποψης να στηρίξει το κόμμα το μεταρρυθμιστικό σκέλος των μέτρων.

Στην δίωρη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου την Παρασκευή, το κλίμα ήταν ενδεικτικό για τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς μεταξύ των 15 μελών του άτυπου οργάνου της ΝΔ υπήρξε διάσταση απόψεων, με τον πρόεδρο του κόμματος Αντώνη Σαμαρά να εμφανίζεται έτοιμος να ανάψει…«πράσινο φως» για να στηριχθεί η Συμφωνία της ελληνικής πλευράς με τους θεσμικούς πιστωτές, εάν βέβαια είναι θετική για τα ελληνικά συμφέροντα.

Παράλληλα, όμως, ο πρόεδρος της ΝΔ διαμηνύει ότι κανείς δεν πρέπει να θεωρεί την αξιωματική αντιπολίτευση δεδομένη, καθώς δεν πρόκειται να ψηφίσει οτιδήποτε.

«Ας περιμένουμε να δούμε το τελικό κείμενο με τα μέτρα για τα 3,2 δισ ευρώ και τότε θα αποφασίσουμε» αναφέρουν ανώτερα στελέχη της ΝΔ και παραπέμπουν δε τη σχετική απόφαση για όποτε η αξιωματική αντιπολίτευση πάρει στα χέρια της τη σχετική λίστα.

Η θέση αυτή όμως δεν απέτρεψε από τα περισσότερα μέλη του άτυπου Πολιτικού Συμβουλίου να εκφράσουν τις απόψεις τους περί της στάσης της ΝΔ επί των μέτρων, οι οποίες και ήταν εκ διαμέτρου αντίθετες και ανέδειξαν τη διαφορετική φιλοσοφία που επικρατεί μεταξύ των «σκληρών» και των «μετριοπαθών» του κόμματος.

Τον τόνο από την ομάδα των «σκληρών» έδωσε ο Χρύσανθος Λαζαρίδης, στενός συνεργάτης του προέδρου της ΝΔ, που είπε: «Ή θα είμαστε σκληροί απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ ή διαφορετικά θα είμαστε εξαπτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ».

Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκαν και οι Άδωνις Γεωργιάδης και Μάκης Βορίδης που δεν θέλουν καμία συνεννόηση και συνεργασία με το ΣΥΡΙΖΑ και επιμένουν ότι πρέπει η κυβέρνηση «να πιει έως την τελευταία γουλιά το πικρό ποτήρι» και να μην αναμένει στήριξη από τη ΝΔ.

Με τη θεωρία των Βορίδη-Γεωργιάδη «όχι σε όλα» διαφώνησε ο αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης που ανέφερε ότι η ΝΔ πρέπει να αναμένει να δει τι μέτρα θα φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή και να στηρίξει σε αυτή τη φάση, κατά περίσταση.

Στην ίδια πλευρά με τον Ν. Κακλαμάνη ήταν και ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης που είπε ότι η ΝΔ πρέπει να περιμένει να δει το τελικό κείμενο και το περιεχόμενο των μέτρων και να αποφασίσει κατά περίσταση.

«Δεν χρειάζεται βιασύνη» είπε ο κ. Μεϊμαράκης που επέλεξε να κάνει μια πολιτική παρατήρηση στον παριστάμενο Μάκη Βορίδη για την πρόσφατη δήλωση του, ότι εάν η κοινοβουλευτική πλειοψηφία δεν ψηφίσει τη συμφωνία, θα πρέπει η παρούσα Βουλή να αναδείξει μια άλλη κυβέρνηση.

«Μάκη, θεωρώ ότι κακώς το είπες αυτό. Δεν μπορεί ο καθένας να κάνει δημόσιες δηλώσεις για τόσο κεντρικά ζητήματα χωρίς να υπάρχει κεντρική συνεννόηση, διότι προκαλείται σύγχυση επί της θέσης της ΝΔ. Καλό είναι να αποφεύγονται τέτοιες κινήσεις» φέρεται να είπε ο κ. Μεϊμαράκης, μια άποψη με την οποία συμφωνούν πολλοί στη ΝΔ που υποστηρίζουν ότι ορισμένα πιο προβεβλημένα στελέχη στην παρούσα χρονική περίοδο πρέπει να είναι περισσότερο προσεκτικοί απ’ όλους και να μην δημιουργούν κλίμα σύγχυσης για μείζονα θέματα που δεν έχουν συζητηθεί στα αρμόδια κομματικά όργανα.

Από την πλευρά των μετριοπαθών, η Όλγα Κεφαλογιάννη και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ζήτησαν να περιμένει η ΝΔ να δει τα μέτρα και αναλόγως να πράξει, αλλά διευκρίνισαν πως ότι είναι θετικό πρέπει να υποστηριχθεί και ζήτησαν από το κόμμα να συμβάλλει να προστατευθεί η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.

«Να δούμε πρώτα τα μέτρα. Δεν είμαστε όμως και δεδομένοι» είπε ο γραμματέας Σχεδιασμού και Προγράμματος Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης που συμφώνησε με τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη για την ενιαία φωνή.

Να σταθεί η ΝΔ ως υπεύθυνη εθνικά δύναμη ζήτησε γραμματέας του κόμματος Ανδρέας Παπαμιμίκος που είπε ότι πρέπει η αξιωματική αντιπολίτευση να ζητήσει από την κυβέρνηση και να στηρίξει ένα εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων, αλλά να καταθέσει και τις δικές της προτάσεις.

Πιο αιχμηρός έναντι των σκληρών ήταν ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Σάκης Ιωαννίδης που άφησε αιχμές κατά Γεωργιάδη-Βορίδη, λέγοντας ότι δεν πρέπει να εμφανίζονται στα ΜΜΕ να εκπροσωπούν τη ΝΔ μόνο στελέχη με ακραίες απόψεις και τάχθηκε κατά της αριστερής παρένθεσης.

Πηγή: thetoc.gr, tovima.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.