Ειδησεογραφικό site

Θετικά αντιδρούν στις ελληνικές προτάσεις ευρωπαϊκά ομόλογα και ευρώ

49

Θετικά αντιδρούν τα ευρωπαϊκά ομόλογα και το ευρώ στην κατάθεση των ελληνικών προτάσεων καθώς οι επενδυτές και οι αναλυτές είναι αισιόδοξοι ότι μπορεί να επέλθει τελικά συμφωνία.

Τα ιταλικά ομόλογα σημείωσαν «άλμα» ενώ τα γερμανικά υποχώρησαν το πρωί της Παρασκεύης καθώς οι προτάσεις αναμένεται να αξιολογηθούν από τους Θεσμούς και να αποστείλουν τις προτάσεις στο Eurogroup.

Συγκεκριμένα, η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ομολόγου σημειώνει άνοδο στο 0,804% καθώς υποχωρεί η ανάγκη των επενδυτών για προσφυγή σε ασφαλή καταφύγια.

german bund

 

Αντίθετα, οι αποδόσεις των ομολόγων της ευρωπεριφέρειας υποχωρούν, με την απόδοση του πορτογαλικού να σημειώνει πτώση κατά 0,225% στο 2,648%, ύστερα από σημαντική άνοδο την Πέμπτη. Η απόδοση του ισπανικύ και του ιταλικού 10ετούς επίσης υποχωρούν κατά 0,15%.

italy bond

Θετικά αντιδρά και το ευρώ, το οποίο ενισχύεται 0,7% έναντι του δολαρίου στο 1,115.

Ωστόσο, οι αναλυτές προσπαθούν να κρατήσουν χαμηλό «καλάθι».

«Πρώτον, η ελληνική κυβέρνηση επιμένει στην απαίτησή της για ελάφρυνση του χρέους, κάτι που πολλές χώρες απορρίπτουν μέχρι στιγμής. Δεύτερον, ακόμα κι αν σε αρκετά σημαντικά θέματα οι ελληνικές προτάσεις προσφέρουν κάποιες παραχωρήσεις στα αιτήματα των δανειστών, οι προτάσεις των θεσμών δεν έχουν γίνει ευρέως αποδεκτές. Καθώς ο ελληνικός λαός απέρριψε τις προτάσεις με ένα καθαρό »όχι» στο δημοψήφισμα αυτό καθιστά δύσκολο για τον Αλ. Τσίπρα να τις »πουλήσει» στο εσωτερικό» εξηγεί η Commerzbank.

«Η πρώτη εντύπωση για τις προτάσεις είναι ότι είναι εποικοδομητικές και υποδεικνύουν την διάθεση της κυβέρνησης να έλθει σε συμφωνία. Την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός στο εσωτερικό της χώρας έχει υιοθετήσει μια ασυνήθιστη πολιτική στρατηγική: Ζήτησε ψήφο εμπιστοσύνης για να διαπραγματευτεί με τους δανειστές, χωρίς να θέσει καμία από τις προτάσεις στην ψηφοφορία. Και τα δύο αυτά βήματα είναι θετικά. Αλλά είναι πιθανο η κυβέρνηση να αναγκαστεί να κάνει περισσότερες παραχωρήσεις τις επόμενες 48 ώρες και ο Έλληνας πρωθυπουργός πρέπει να κρατήσει την κυβερνητική πλειοψηφία στη σημερινή ψηφοφορία για να διασφαλίσει την κυβερνητική σταθερότητα. Η εκτίμησή μας είναι ότι και τα δύο είναι πιθανά και μάλιστα η λύση την τελευταία στιγμή είναι πλέον πιο πιθανή από ένα Grexit αλλά θα χρειαστεί περισσότερη πρόοδος τις επόμενες δύο μέρες » γράφει και η Deutsche Bank.

Το Grexit δεν είναι πλέον, μετά και την κατάθεση των ελληνικών προτάσεων, το βασικό σενάριο και για την RBS.

Τα σχόλια είναι κλειστά.