Ειδησεογραφικό site

Η επιστροφή της φαλτσέτας – Στη μόδα και πάλι τα μπαρμπέρικα

399

Της Μαρίας Καστρινάκη

Έπειτα από δεκαετίες αποχής και «στέρησης» των καλλωπιστικών τους δικαιωμάτων, οι άνδρες επιστρέφουν δυναμικά σε μια από τις παλαιότερες και πιο αγαπημένες συνήθειές τους: τα παραδοσιακά κουρεία! Το «Καρφί» βρήκε παλιά, αλλά και νέα, μοντέρνα barber shops με vintage αισθητική (διακόσμηση παλαιότερων δεκαετιών) και ρετρό υπηρεσίες, που κάνουν δειλά δειλά την εμφάνισή τους στην Αθήνα, θυμίζοντας τις παλιές καλές εποχές. Εποχές όπου η επίσκεψη για κούρεμα δεν ήταν υπόθεση ρουτίνας, αλλά ιεροτελεστία και καθαρά ανδρικό προνόμιο. Ιστορίες για την τέχνη της φαλτσέτας, του παραδοσιακού αφρού και της μυρωδιάς από την κολόνια ξετυλίγονται μπροστά μας. Και όπως λένε μετά το ξύρισμα… «στις υγείες σας»!

Τα παλιά χρόνια το κουρείο ήταν… εφημερίδα

Ένας από αυτούς, ο Γιώργος Κολλάρος, 75 ετών σήμερα, από το παραδοσιακό του μπαρμπέρικο στην Απόλλωνος 12, στην Πλάκα, ντυμένος με την όμορφη λευκή ποδιά του, μας ξετύλιξε τις αναμνήσεις του: «Είμαι κουρέας σχεδόν 62 χρόνια. Από εδώ έχει περάσει πάρα πολύς κόσμος. Επώνυμοι, δημοσιογράφοι, ακόμη και υπουργοί, πολλούς από τους οποίους εξυπηρετώ ακόμη. Έχω πελάτες από το 1962 αλλά και πελάτες από το εξωτερικό που περιμένουν πώς και πώς να έρθουν στην Ελλάδα για να τους κουρέψω εγώ. Πολλοί λίγοι νέοι άνθρωποι θέλουν να ασχοληθούν με το επάγγελμά μας. Παντρεύτηκα και έκανα ένα γιο, ο οποίος δεν ήθελε ούτε να ακούσει τη λέξη μπαρμπέρης και έτσι τελείωσε μηχανολόγος».

Ο κ. Κολλάρος μας περιγράφει τη διαδικασία του κουρέματος, σαν να μην πέρασε ούτε μέρα από την εποχή που για να κλείσεις κούρεμα ή ξύρισμα στο μαγαζί του έπρεπε να πάρεις τηλέφωνο, τουλάχιστον τρεις ημέρες πριν: «Πρώτα λούσιμο, παραδοσιακό, μετά η ζεστή πετσέτα, το καλό άπλωμα του αφρού, το πέρασμα της φαλτσέτας με προσεκτικές κινήσεις ή περιποίηση για το μούσι, μασάζ στο πρόσωπο και τέλος κολόνια και κρεμούλα. Κάθε δέκα ημέρες παίρναμε τον αυχένα και κάθε είκοσι όλο το κεφάλι. Πλέον μπορεί να περάσουν και δύο μήνες για να κουρευτούν».

ΣΗΜΕΡΑ ΔΕΝ ΜΙΛΑΝΕ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Επίσης μας μιλάει για τους πελάτες του, τις συζητήσεις τους εκείνες τις εποχές αλλά και τις διαφορές του τότε με το σήμερα. «Οι πελάτες μου είναι όλων των ηλικιών, αλλά προτιμώ τις μεγαλύτερες ηλικίες. Οι νεότεροι με αυτά που βλέπουν από δω και από κει ζητάνε διάφορα σχέδια. Υπηρεσία που εγώ δεν προσφέρω, όχι γιατί δεν ξέρω, αλλά γιατί δεν θέλω. Οι πελάτες πλέον ζητούν ξύρισμα, κούρεμα και κάποιοι λούσιμο. Παλαιότερες εποχές εδώ μέσα γίνονταν μάχες. Ήταν ο χώρος όπου μπορούσες άνετα να μιλήσεις ή και να λογομαχήσεις για όποιο θέμα σε απασχολούσε. Κυρίως πολιτικά θέματα και μετά όλα τα υπόλοιπα. Αθλητικά, ιατρικά, ακόμη και γκομενικά ζητήματα μονοπωλούσαν το ενδιαφέρον. Ήταν σαν να διάβαζες εφημερίδα. Σήμερα ούτε καν θα αναφερθούν σε πολιτικά ζητήματα. Ο κόσμος έχει αλλάξει πολύ. Τα παλιά χρόνια κάποιος έλεγε μια κουβέντα και ήταν συμβόλαιο, τώρα προσπαθεί να κοροϊδέψει ο ένας κατεργάρης τον άλλο! Παρά τις δυσκολίες ήταν εποχή ανάπτυξης. Είδαμε προκοπή γιατί ήμασταν εργατικοί. Αν μάθαινες και τέχνη, έβγαζες λεφτά. Τα παιδιά σήμερα σπουδάζουν και φεύγουν στο εξωτερικό για να φτιάξουν τη ζωή τους. Λυπάμαι που το λέω, αλλά νομίζω ότι έρχονται και χειρότερα».

ΤΙΜΟΚΑΤΑΛΟΓΟΣ

Καθάρισμα αυχένος 10 ευρώ

Κοπή μαλλιών καρέ 18 ευρώ

Κοπή μαλλιών απλή 17 ευρώ

Λούσιμο 5 ευρώ

Ξύρισμα απλό 10 ευρώ

monanstrirlis2 Ένας νέος με παλιές τεχνικές και παραδοσιακό… σκηνικό

Τη γοητεία των παλαιών μπαρμπέρικων επιδιώκουν να φέρουν στο προσκήνιο ξανά νέοι, ταλαντούχοι και γεμάτοι μεράκι επαγγελματίες δημιουργώντας χώρους καθαρά αντρικούς, χώρους συζήτησης και ψυχανάλυσης, όπως παλιά.

Με ταξίδι στο χρόνο και συγκεκριμένα στα αυθεντικά μπαρμπέρικα της Αμερικής του Μεσοπολέμου μοιάζει η είσοδός  μας στο «Εν Αθήναις 1928», που βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας, στην οδό Σοφοκλέους 5, χωμένο στη μικρή στοά Θεοφυλάτου. Εκεί ο Βασίλης Μοναστηρλής τα τελευταία δυόμισι χρόνια έχει δημιουργήσει το δικό του χώρο, που δεν προσφέρει μόνο εξαιρετικές υπηρεσίες, αλλά είναι γεμάτο συλλεκτικά αντικείμενα και διακοσμητικά, μικρούς θησαυρούς που μαγνητίζουν το βλέμμα και ταξιδεύουν το μυαλό.

ΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΚΟΥΡΕΙΟ

Ένας από αυτούς είναι το ποδήλατο-κινητό κουρείο, που βρίσκεται στην είσοδο του μαγαζιού. Όπως μας λέει ο ίδιος, πρόκειται για μοναδικό κομμάτι από την Ιταλία, με το οποίο στις αρχές του περασμένου αιώνα οι παλιοί κουρείς γυρίζανε από χωριό σε χωριό και από πλατεία σε πλατεία για να κουρέψουν τους πελάτες τους.

Ο Βασίλης ξυρίζει με φαλτσέτα και κουρεύει με ψαλίδι, χωρίς ηλεκτρικά εργαλεία και, όπως μας λέει, καμία άλλη δουλειά δεν θα μπορούσε να τον κάνει τόσο ευτυχισμένο όπως αυτή.

Ο Βασίλης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, όπου και τελείωσε κομμωτική. «Εργάστηκα περίπου δέκα χρόνια σε κομμωτήριο. Ασχολήθηκα με το χώρο της τηλεόρασης και αυτό έφερε κάποια διαφημιστικά, κάποια βιντεοκλίπ και άλλα πολλά. Για τέσσερα χρόνια δίδασκα σε νέα παιδιά, σε ιδιωτικό ΙΕΚ, τα μυστικά της κομμωτικής, αλλά και σε ιδιωτική σχολή την ιστορία της τέχνης των μαλλιών τα τελευταία πέντε χιλιάδες χρόνια. Μελετώντας λοιπόν την τέχνη αυτή ανά τους αιώνες, γοητεύτηκα και έβαλα σκοπό να δημιουργήσω ένα αυθεντικό κουρείο για άντρες, στο οποίο θα μπορούσα να στεγάσω και τη συλλογή μου, που αποτελείται από δεκάδες παλιά αντικείμενα που προέρχονται ακόμη και από το 19ο αιώνα» μας εξομολογείται κρατώντας τη φαλτσέτα στο χέρι και ακούγοντας το βασιλιά της σουίνγκ μουσικής Benny Goodman.

ΕΔΩ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΥΣΤΗΜΕΝΟΙ

Οι ηλικίες των πελατών που ζητούν τις υπηρεσίες του Βασίλη είναι από 19 έως 40 ετών, άντρες οι οποίοι είναι μέσα στη μόδα, ψαγμένοι, που τους αρέσει η ανανέωση αλλά και η αναβίωση του παλιού. «Σε καμία περίπτωση δεν θα έφτιαχνα άλλο ένα τυπικό κομμωτήριο. Αυτό το κουρείο έχει κάτι το μυστικιστικό, τα κομμωτήρια έχουν πλέον μια εφήμερη γκλαμουριά που δεν είναι της αισθητικής μου. Για αρχή, εδώ έρχονται μόνο συστημένοι πελάτες, δεν είναι και το μαγαζί σε σημείο που θα περάσει ο άλλος, θα το δει και θα μπει από περιέργεια. Είμαι πολύ περήφανος όμως, καθώς αυτοί οι πελάτες γίνονται και η επόμενη διαφήμισή μου».

Τα σχόλια είναι κλειστά.