Ειδησεογραφικό site

Ηλεκτρονικό μποστάνι – Ρεπορτάζ στο «Καρφί»

97

Η ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΑΡΕΧΕΙ ΣΤΟΝ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΗ ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΜΕ ΚΑΜΕΡΕΣ ΤΟ ΧΩΡΑΦΙ ΤΟΥ

Tης Πέννυς Κροντηρά

Φαντάζεστε να έχετε το δικό σας χωράφι λίγα χιλιόμετρα έξω από την Αθήνα και κάθε εβδομάδα να λαμβάνετε τη σοδειά του στην πόρτα σας, χωρίς να κάνετε καμία κίνηση, αφού θα επιβλέπετε την καλλιέργειά του μέσω διαδικτύου; Σε ένα οροπέδιο στη Βορειοδυτική Πάρνηθα, στον οικισμό Σκούρτα Δερβενοχωρίων, βρίσκεται το EcoKΤΗΜΑ. Πρόκειται για φυσικού κάλλους περιοχή δίπλα στον δρυμό, με καθαρό περιβάλλον και μεγάλη ηλιοφάνεια. Εκεί η Μαρία Φιλιππή, ιδιοκτήτρια και εμπνεύστρια αυτής της καινοτόμου επιχείρησης, έχει δημιουργήσει τον φυσικό χώρο, όπου βρίσκονται τα χωραφάκια και όλες οι εγκαταστάσεις.

Η ΙΔΕΑ ΕΝΟΣ ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΣ

Η ιδέα γεννήθηκε σε μια πανεπιστημιακή αίθουσα στη διάρκεια έρευνας, στο πλαίσιο μεταπτυχιακού προγράμματος για τις Νέες Τεχνολογίες στην Εκπαίδευση, όπως μας περιγράφει η κ. Φιλιππή. «Συνεργαστήκαμε με τους κ.κ. Μεϊμάρη και Γκούσκο από το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Επικοινωνίας και προέκυψε η ιδέα ενός διαδραστικού κτήματος με σκοπό την επαυξημένη εμπειρία. Πολλοί μας συγχέουν με εμπόριο βιολογικών λαχανικών και eshop, που δεν είμαστε. Το EcoKTHMA είναι ένας φυσικός χώρος με ψηφιακή διάσταση, με σκοπό να φέρει ξανά τον άνθρωπο κοντά στη φύση καθιστώντας τα νέα μέσα εργαλεία για την επιστροφή. Η συνειδητή βιολογική καλλιέργεια, που προκύπτει είτε για τα σχολεία που συνεργαζόμαστε είτε για τους ιδιώτες, είναι το δώρο της φύσης. Παράγεται με αγάπη μεγάλη ποσότητα λαχανικών, ικανή να καλύψει τις διατροφικές ανάγκες μιας οικογένειας, αλλά δεν είναι ο αυτοσκοπός, ούτε και υπάρχει εγγύηση ποσότητας. Αυτό που υπάρχει είναι εγγύηση εμπειρίας και άριστης ποιότητας τροφής παράλληλα με την απόκτηση γνώσης και αγάπης για το περιβάλλον. Το κόστος για τη συνδρομή σε ψηφιακό και πραγματικό περιβόλι κυμαίνεται από 50 έως 125 ευρώ τον μήνα ανάλογα με την υπηρεσία και το μέγεθος που θα επιλέξει κάποιος. Όποιος επιλέγει να μην ανεβαίνει να μαζεύει τα λαχανικά του, τότε ο γεωπόνος μας τα πηγαίνει στο σπίτι ή στον χώρο που θα επιλέξει».

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΑΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΟΝΤΑΙ

Τα προϊόντα που παράγονται στο EcoKTHMA είναι πάντα εποχιακά, βιολογικά και στο κτήμα υπάρχουν επίσης διάφορα δέντρα που ευδοκιμούν εκεί. «Σεβόμαστε απολύτως τους ρυθμούς της φύσης και κάθε έκτακτο γεγονός που προκύπτει. Ο κάθε συνδρομητής μπορεί να επισκέπτεται φυσικά ή ψηφιακά τον χώρο του μέσω κάμερας, όποτε θέλει. Η διαδικασία της παρακολούθησης και του παιχνιδιού από την κάμερα είναι διασκεδαστική, επιμορφωτική και κυρίως “εθιστική”. Με χαρά μπαίνουν να δουν σχεδόν καθημερινά το περιβολάκι τους και την εξέλιξή του. Επίσης, οι επισκέπτες μπορούν να απολαμβάνουν την ίδια εμπειρία έστω και για μια μέρα στο “περιβόλι του επισκέπτη” από το οποίο μαζεύουν ό,τι υπάρχει και μαθαίνουν παίζοντας σε αυτό. Για τα σχολεία, τις ομάδες και όλους τους άλλους οργανισμούς ετοιμάζεται εξειδικευμένο πρόγραμμα παιγνιώδους χαρακτήρα με ψηφιακά και φυσικά μέσα» μας δηλώνει η κ. Φιλιππή.

Τα παιδιά και οι ενήλικες κοντά στο EcoKTHMA μαθαίνουν την αξία σεβασμού στη φύση αλλά και τnς αξία της τροφής. «Οι εμπειρίες των παιδιών και των ενηλίκων είναι πολλές, διαφορετικές και ενδιαφέρουσες. Συνoπτικά να αναφέρω φράσεις όπως: “Καλά, οι πατάτες δεν κρέμονται από δέντρο;” “Γιατί αργεί τόσο να φυτρώσει και να μεγαλώσει; Δεν μπορούμε να του ρίξουμε κάτι να γίνει πιο γρήγορα;” Αυτό δείχνει πόσο έχουμε συνηθίσει στον καταναλωτισμό. “Ποτέ δεν πίστευα ότι μπορούσα να μάθω το μισό βιβλίο της βιολογίας σε μια μέρα απλώς παίζοντας”, “Α πώς τα έμαθα εγώ όλα αυτά; Τι ωραίο μέρος για παιχνίδι και περιπέτεια”. Φράσεις που συνοψίζουν τον βασικότερο σκοπό μας της παιγνιώδους μάθησης. “Μα τι ωραία πράγματα που μαθαίνει κανείς με ένα tablet!” “Κοίτα πόσα έχει ένα κινητό!!!” Η χρήση της τεχνολογίας με νέο τρόπο ανοίγει νέους ορίζοντες σε μικρούς και μεγάλους».

«ΕΠΕΝΔΥΟΥΜΕ ΣΤΗ ΓΝΩΣΗ»

Οι επισκέψεις στο κτήμα έχουν οδηγήσει τους υπευθύνους στη δημιουργία νέων καινοτόμων υπηρεσιών για τουρίστες και φοιτητές-μαθητές από το εξωτερικό. «Επενδύουμε στη γνώση, στους νέους ανθρώπους και η εμπειρία μας έχει δείξει ότι οι ξένοι επισκέπτες στη χώρα μας αγαπούν πολύ τον υβριδικό μας χαρακτήρα. Επίσης, θα συνεχίσουμε με νέα προγράμματα στην αιχμή της καινοτομίας για σχολεία και εκπαιδευτικούς οργανισμούς. Ένα μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε προς τους υποψήφιους πελάτες-αναγνώστες της εφημερίδας είναι να αγαπούν τη φύση, να χρησιμοποιούν τα νέα τεχνολογικά μέσα, αλλά με σκοπό να γνωρίσουν καλύτερα και να επιστρέψουν στο φυσικό περιβάλλον. Όχημα να είναι πάντα το παιχνίδι που μας κρατά ζωντανούς και νέους» τονίζει η κ. Φιλιππή.

ΕΝΑΣ ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ

Η Αθηνά Κλάδη, ιδιοκτήτρια του νηπιαγωγείου «Καραμέλα», συνεργάζεται με το EcoΚΤΗΜΑ αναπτύσσοντας καινοτόμους δράσεις βιωματικού, επαυξημένου χαρακτήρα στο πλαίσιο της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. «Τα παιδιά, μαζί με τους παιδαγωγούς του σχολείου και συνεργάτες του EcoΚΤΗΜΑ, εισάγονται βιωματικά σε θεματολογία που αφορά την “ανακύκλωση” και δημιουργούν έναν σχολικό κήπο. Ως χώρος φύτευσης χρησιμοποιείται ένα μέσο το οποίο θα ήταν διαφορετικά ένας ρύπος. Το “βαρελάκι” φύλαξης της πνευστής σωσίβιας σχεδίας πλοίων όταν απορριφθεί επιβαρύνει με μεγάλο όγκο ρύπων το περιβάλλον. Αυτό λοιπόν το “βαρελάκι” που δεν ανακυκλώνεται, γίνεται μιας πρώτης τάξης ζαρντινιέρα !Το σχολείο χρησιμοποιεί λαχανικά από το περιβόλι που έχει υιοθετήσει και το οποίο έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας και συγκρίνει, παρατηρεί τον τρόπο με τον οποίο τα λαχανικά στο σχολείο αλλά και στο EcoΚΤΗΜΑ μεγαλώνουν».

«ΕΡΩΤΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΜΑΤΙΑ»

Η Τόνια Ηλιάσκου έχει επιλέξει το EcoΚΤΗΜΑ για την απόκτηση προϊόντων  για τη διατροφή της. «H σχέση μου με το EcoKTHMA ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά: ένα αρθράκι σε κάποιο περιοδικό μού κέντρισε την περιέργεια και με οδήγησε στα Σκούρτα τον Απρίλιο του 2012. Η διαμόρφωση των περιβολιών δεν είχε ακόμη ολοκληρωθεί, αλλά δεν δυσκολεύτηκα να διαλέξω το “δικό μου”. Το πρόσχημα ήταν η βιολογική παραγωγή που προοριζόταν για την οικογένειά μου –παιδιά και εγγόνια–, όμως βρήκα πολύ περισσότερα απ’ όσα φαντάστηκα. Έχω περάσει άπειρες όμορφες στιγμές χαλάρωσης και αναζωογόνησης στη σκιά της καρυδιάς το καλοκαίρι ή μπροστά στο τζάκι τον χειμώνα, έχω βρει διέξοδο και εκτόνωση –την “εργασιοθεραπεία/ψυχοθεραπεία” μου– κι έχω αποκτήσει νέους πολύτιμους φίλους μέσα στη ζεστή κοινότητα του ΕcοΚΤΗΜΑΤΟΣ».

Τα σχόλια είναι κλειστά.