Ειδησεογραφικό site

Ετοιμάζει πολλά κέντρα στην ενδοχώρα για τους μετανάστες η κυρία Χριστοδουλοπούλου – Επιμένει ότι το πρωί λιάζονται

53

Αίσθηση προκαλούν οι νέες δηλώσεις της αναπληρώτριας υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τασίας Χριστοδουλοπούλου, για το ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης στη χώρα μας.

Μιλώντας κατά την έκταση συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ, την Πέμπτη, η κυρία Χριστοδουλοπούλου εξέπεμψε… σήμα κινδύνου: «Το πρόβλημα είναι τεράστιο. Ελλάδα SOS, Ευρώπη SOS. Στην Ελλάδα δεν έρχονται μετανάστες, έρχονται πρόσφυγες, καθώς είναι πλέον παγκοσμίως γνωστό ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας δεν ειναι καλή» είπε χαρακτηριστικά.

Και συνέχισε: «Οι πρόσφυγες φεύγουν από τις χώρες τους, γιατί υπάρχει πόλεμος. Στα νησιά θα υπάρξει χάος. Δυστυχώς, δεν υπάρχουν υποδομές καθόλου στη χώρα. Θα ναυλώσουμε πλοία να τους πάρουμε από τα νησιά και να τους φέρουμε στην ενδοχώρα, όπου αναλογικά σε κάποιους χώρους θα φιλοξενούνται 80 με 100 άτομα. Οι πρόσφυγες έχουν μηδέν παραβατικότητα,  μακάρι να έρχονται μόνο πρόσφυγες».

«Θέλουμε να βρούμε μαζί και πάντα με διάλογο, να βρούμε χώρους για να τους φιλοξενήσουμε» είπε επίσης. «Υπάρχει η σκέψη να το κάνουμε σε εγκαταλελειμμένα στρατόπεδα, υπάρχει η σκέψη να χρησιμοποιήσουμε τα Ολυμπιακά ακίνητα, για να δείξουμε στην Ευρώπη ότι βρισκόμαστε σε έκτακτη ανάγκη. Πήραμε χρήματα για κέντρα φιλοξενίας και τα κάναμε χώρους κράτησης».

Απαντώντας, μάλιστα, στο δήμαρχο Αθηναίων, Γιώργο Καμίνη, όταν εκείνος έθεσε το ερώτημα «πού πάνε οι μετανάστες, όταν φεύγουν απο τη χώρα μας;», η κυρία Χριστοδουλοπούλου τόνισε: «Απλώς εξαφανίζονται».

Παράλληλα, η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής επανήλθε στην επίμαχη δήλωσή της ότι δεν υπάρχουν μετανάστες στο κέντρο της Αθήνας και «απλά το πρωί λιάζονται στις πλατείες»

Όπως είπε, τη Δευτέρα του Πάσχα περπάτησε στην πόλη και δεν διαπίστωσε κατι το ιδιαίτερο. Την Τρίτη του Πάσχα την είχαν καλέσει σε μια εκπομπή και της έλεγαν ότι άνθρωποι κοιμούνται στα παγκάκια. Τότε, όπως είπε η κυρία Χριστοδουλοπούλου, εκείνη τους απάντησε ότι δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο.

Της είπαν ότι έχουν πλάνα και εκείνη επέμεινε, ζητώντας τους να δείξουν βραδινά πλάνα, γιατί την ημέρα αυτοί οι άνθρωποι είχε βγει βόλτα και λιάζονταν.

«Ακόμα και τώρα έξω με ρωτούσαν κάποιοι αν μετάνιωσα για τη δήλωσή μου» συνέχισε. «Δεν θέλουν να διαπαιδαγωγήσουμε την ελληνική κοινωνία. Απομόνωσαν ένα σημείο από όλη την συζήτηση και έπαιξαν δέκα λεπτά στις ειδήσεις τη δικιά μου δήλωση και μόλις ένα λεπτό το ναυάγιο στην Ιταλία με τους 400 νεκρούς μετανάστες. Μας χτυπάνε αλύπητα. Ας γίνω εγω Ιφιγένεια, αλλά πρέπει να βρούμε λύση».

Το σχέδιο για τις μεταναστευτικές ροές παρουσίασε η Τ. Χριστοδουλοπούλου

Το σχέδιο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της αύξησης των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών προς τη χώρα μας παρουσίασε η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου, σε πολύωρη ειδική συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).

Η κ. Χριστοδουλοπούλου υπογράμμισε τη σημασία που αποδίδει η κυβέρνηση στην στήριξη των προσπαθειών αυτών από την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Στο πλαίσιο αυτό, η ίδια το Σάββατο, θα έχει ανάλογη σύσκεψη και με τους περιφερειάρχες όλης της χώρας ενώ το πρωί της Παρασκευής αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ, με επικεφαλής τον πρόεδρό της, Γιώργο Πατούλη, θα έχει συνάντηση στο υπουργείο Εσωτερικών και με τον υπουργό Νίκο Βούτση.

Όπως είπε η κ. Χριστοδουλοπούλου, μεταξύ των μέτρων που αποφασίστηκαν και ξεκινά η υλοποίησή τους είναι:

-Η άμεση αποσυμφόρηση των νησιών από πρόσφυγες – μετανάστες που εισήλθαν πρόσφατα στη χώρα μας και παραμένουν σ΄αυτά. Ιδίως από τα μικρότερα νησιά, που δεν διαθέτουν ούτε καν τις στοιχειώδεις απαραίτητες υποδομές και δέχονται μεγάλη πίεση.
-Μεταφορά των προσφύγων – μεταναστών σε όλη τη χώρα, σε μικρούς χώρους (δημοτικούς ή άλλους) που θα υποδείξουν οι Δήμοι. Ως ύστατη λύση θα χρησιμοποιηθούν, τόνισε, εγκαταλελειμμένα στρατόπεδα ή κατασκηνώσεις.
-Για τη μεταφορά των μεταναστών – προσφύγων από τα νησιά, η κυβέρνηση σχεδιάζει να ναυλώσει πλοίο. Ήδη έχει καταθέσει σχετικό αίτημα στην ΕΕ για την έγκριση της χρηματοδότησης.
-Σε συνεργασία με το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει καταρτιστεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα εξετάσεων και περίθαλψής τους με τη συμμετοχή κινητών μονάδων καθώς και ελεύθερης πρόσβασής τους στο ΕΣΥ
-Ίδρυση οκτώ αποκεντρωμένων περιφερειακών γραφείων χορήγησης πολιτικού ασύλου. Σήμερα λειτουργούν μόνο τρία (Αθήνα, Ρόδος, Μυτιλήνη).
-Πρόσληψη προσωπικού για την στελέχωσή τους αλλά και των δομών φιλοξενίας που θα δημιουργηθούν
-Εκτύπωση φυλλαδίου σε πέντε γλώσσες, με χρηστικές οδηγίες

Τα σχόλια είναι κλειστά.