Ειδησεογραφικό site

Ενδοκυβερνητικά «χαστούκια» στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας στη συζήτηση για την ΕΡΤ – Ραχήλ και Ζωή έκαναν την επιτροπή… ανακριτική!

39

Χρησμός-προσπάθεια, να υποβαθμίσει το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί για την ΕΡΤ έπειτα από τις αντιδράσεις στελεχών όπως η Ζωή Κωνσταντοπούλου για το νέο ΔΣ του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα ή μήπως δραματική προειδοποίηση για την εκρηκτική κατάσταση για την ελληνική οικονομία;

Η φράση του υπουργού Επικρατείας, αρμόδιου για θέματα ΜΜΕ, Νίκου Παππά «εδώ ο κόσμος καίγεται…» όταν ρωτήθηκε προσερχόμενος στην συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας από δημοσιογράφους για τις εκτιμήσεις του αναφορικά με το αποτέλεσμα της σημερινής κρίσιμης πολιτικά ψηφοφορίας μάλλον απαντά σε όλους τους παραπάνω προβληματισμούς.

Με μια ώρα καθυστέρηση και ανταλλαγή ήπιων αιχμών μεταξύ Νίκου Παππά και Ζωής Κωνσταντοπούλου ξεκίνησε η συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για τον ορισμό του νέου ΔΣ της ΕΡΤ που ήδη έχει προκαλέσει ισχυρές αναταράξεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με την εισαγωγική ενημέρωση της προέδρου Ζωής Κωνσταντοπούλου, το μέλος και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Πετράκος ζήτησε την αντικατάστασή του. Να σημειωθεί ότι ο κ. Πετράκος ανήκει στην ομάδα βουλευτών του κυβερνητικού κόμματος που διαφωνούν με την τοποθέτηση του κ. Λάμπη Ταγματάρχη στην θέση του διευθύνοντα συμβούλου.

Ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση απάντησε στην κριτική που έχει ασκηθεί τόσο από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ όσο και από συνδικαλιστές.

Απευθυνόμενος κυρίως προς την κυρία Κωνσταντοπούλου είπε «έχω υποστεί κριτική γιατί δεν επέλεξα πρόσωπα με εγγύτητα στις δικές μου αρχές ή στο κόμμα. Δεν νομίζω ότι πρέπει να είναι αυτό το κριτήριο. Ουτε πιστεύω ότι  τα μέλη της επιτροπής θα πρέπει να λειτουργήσουν με αυτό το κριτήριο» για να προσθέσει πως εάν η κυβέρνηση επέλεγε πρόσωπα βάσει της κομματικής τους ταυτότητας τότε «θα ήμασταν ανοικτοί και ευάλωτοι στην κριτική. Εχουμε την δυνατότητα να αφήσουμε προς τα πίσω αυτή την τακτική κι σε αυτό θέλουμε να συμβάλουμε. Κανείς δεν ρωτήθηκε τι κόμμα ψήφισε τι θα ψηφίσει ή τι ψήφιζε».

Αναφορικά με την κριτική που εκφράζει μερίδα των συνδικαλιστών ο κ. Παππάς είπε: «Ακούστηκε κριτική από ορισμένες συνδικαλιστικές φωνές που καλό θα ήταν να αποφευχθούν οι απαξιωτικοί χαρακτηρισμοί. Η βασική κριτική ήταν ότι οι εργαζόμενοι αποκλείονται από το ΔΣ. Κάθε άλλο καθώς με μυστική ψηφοφορία θα οριστεί εκπρόσωπος για ΔΣ».

Τέλος ο υπουργός Επικρατείας και στενός συνεργάτης του Αλ.Τσίπρα σημείωσε: «Εμείς δεν ήρθαμε να αποκαταστήσουμε απλά ένα εργασιακό δικαίωμα αλλά το δικαίωμα της κοινωνίας για έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση» και υποστήριξε τα προτεινόμενα πρόσωπα λέγοντας: «Τα πρόσωπα που είναι ενώπιον της επιτροπής μπορούν να υπηρετήσουν αυτή την λογική. Να γίνουν το πρόσωπο της ΕΡΤ προς την κοινωνία και για την συμφιλίωση των εργαζομένων ΕΡΤ και ΝΕΡΙΤ.  Έχουν ικανότητα διοίκησης όπως ο κ. Ταγματάρχης που έβγαλε πλεόνασμα 70 εκατ. ευρώ».

Σχολιάζοντας όσα είπε ο κ. Παππάς, η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου τόνισε: «Αυτονόητο είναι ότι τουλάχιστον όσοι έχουμε δώσει εξετάσεις στην αγωνία μας να αποκατασταθεί και το εργασιακό δικαίωμα και η ελεύθερη ενημέρωση που τελεί υπο την εποπτεία κράτους, κινούμαστε σε όλες τις τοποθετήσεις από αυτή την αγωνία. Και με αγωνία περιμένουμε τις τοποθετήσεις προτεινόμενων».

Η πρόεδρος της Βουλής μάλιστα εμφανίστηκε με όρεξη για σχολιασμούς. Όταν ο προτεινόμενος για την προεδρία της ΕΡΤ Διονύσης Τσακνής σε μια αποστροφή των λόγων του επισήμανε «Ελπίζω να μην με αποκηρύξουν τα παιδιά μου. Βιολογικά και μη, όπως τα 400 τραγούδια μου», η κυρία Κωνσταντοπούλου σχολίασε: «Ελπίζουμε και εμείς να μην επαληθευτούν κάποιοι από τους στίχους σας»!
Ωστόσο, το ενδιαφέρον εστιάζεται στην στάση που θα κρατήσουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καθώς αρκετοί -μεταξύ των οποίων και η πρόεδρος της Βουλής- έχουν εκφράσει ανοικτά την διαφωνία τους με την επιλογή του κ. Λάμπη Ταγματάρχη ως διευθύνοντα συμβούλου. Η κα. Κωνσταντοπούλου μάλιστα είχε το περασμένο Σαββατοκύριακο κατά τις εργασίες της κεντρικής επιτροπής του κυβερνητικού κόμματος ανοικτή σύγκρουση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα τόσο για το θέμα της ΕΡΤ όσο και για την διαπραγματευτική τακτική.

Εκτός της κ. Κωνσταντοπούλου που προεδρεύει της επιτροπής Θεσμών ισχυρές διαφωνίες φαίνεται να εκφράζουν για τον κ. Ταγματάρχη η κα. Ραχήλ Μακρή και ο κ. Θανάσης Πετράκος.

Αξιοσημείωτο είναι και το σχόλιο του κ. Παππά στο Twitter: «Μετά από 23 μήνες, η ΕΡΤ κάνει το πρώτο σημαντικό βήμα για την αλλαγή του τηλεοπτικού τοπίου».

Οι ερωτήσεις

Τον κύκλο των ερωτήσεων άνοιξε η κυρία Κωνσταντοπούλου, αν και, όπως επισήμανε με νόημα προς τους προτεινόμενους, «τις ειδικές ερωτήσεις τις κρατάω για το τέλος».

Αρχικά, η πρόεδρος κάλεσε τα μέλη του ΔΣ να απαντήσουν τι ακριβώς έκαναν κατά την περίοδο που έκλεισε η ΕΡΤ. «Στο διάστημα από 11.6.2013 έως σήμερα ποια ήταν η συμβολή σας στην αποκατάσταση του «μαύρου»; Πως συμπράξατε στους αγώνες εργαζομένων;».

Η ερώτηση μάλιστα προκάλεσε την αντίδραση βουλευτών της αντιπολίτευσης, με τους κ.κ. Ευάγγελο Μεϊμαράκη και Σπύρο Λυκούδη να καλούν τους προτεινόμενους να μην απαντήσουν, καθώς θεώρησαν την ερώτηση ως «κάλεσμα σε απολογία».

Πάντως, ο κ. Τσακνής είπε ότι την ημέρα του «λουκέτου» διέκοψε συναυλία του και έκτοτε βρισκόταν στο ραδιομέγαρο ως ένδειξη συμπεράστασης. Ο κ. Ταγματάρχης είπε πως «ήμουν εκεί με τους χιλιάδες εργαζόμενους στα πηγαδάκια του ραδιομεγάρου. Δεν το θεωρώ όμως τίτλο τιμής. Αυτό που έκανα ήταν μέσα από τη δημοσιογραφική μου δουλειά να υπερασπίζομαι τη θέση ότι αυτό ήταν ένα «φασιστικό μαύρο»».

Ο κ. Γρηγορίου είπε «δεν είχα συμβολή, εκτός από το να βρίζω και να καταχρεωθώ 1.000 ευρώ για να έχω σήμα της ΕΡΤ open στην Μυτιλήνη όπου βρισκόμουν».

Η κυρία Παπακωνσταντίνου σημείωσε: «Βρέθηκα στην Αγία Παρασκευή και υποστήριξα τις κινήσεις των εργαζομένων».

Ο κ. Τρανός τέλος υποστήριξε πως «δεν βρέθηκα στις διαδηλώσεις, αλλά στεναχωρήθηκα πάρα, μα πάρα μα πάρα πολύ…».

Πρώτη «βόμβα» από τη Ραχήλ

Η πρώτη εσωκομματική «βόμβα» έπεσε στην επιτροπή Θεσμών από τη Ραχήλ Μακρή, η οποία καταψήφισε τους δύο από τους πέντε προτεινόμενους από την κυβέρνηση για το ΔΣ της ΕΡΤ.

Συγκεκριμένα, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε αρνητικά για τον κ. Λάμπη Ταγματάρχη, θεωρώντας «αποτυχημένο» το πέρασμά του από την ΕΡΤ και την κυρία Ελισάβετ Παπακωνσταντίνου, καθώς δεν επείσθη ότι δεν είναι «βαφτιστήρι» του κ. Ταγματάρχη!

Συγκεκριμένα, η κυρία Μακρή ρώτησε την προτεινόμενη για το ΔΣ εάν αληθεύουν δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι την έχει βαφτίσει ο κ. Ταγματάρχης. Η κα. Παπακωνσταντίνου ξεκαθάρισε ότι δεν έχει καμία σχέση και φυσικά δεν αποτελεί πνευματικό παιδί του προτεινόμενου για ΔΣ της ΕΡΤ. Ωστόσο, η κα. Μακρή δεν επείσθη και την καταψήφισε. Εκτός αυτού, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δεν ικανοποιήθηκε από τις απαντήσεις που έλαβε από τον κ. Ταγματάρχη, τον οποίο επίσης καταψήφισε.

Η βουλευτής επικαλέστηκε άρθρο του κ. Ταγματάρχη, με το οποίο, σύμφωνα με την ίδια, «ήθελε να αποποιηθεί τις ευθύνες του, παίζοντας την κολοκυθιά, καθώς σε άρθρο του έλεγε ότι οι εργαζόμενοι και οι συνδικαλιστές ευθύνονται με τις απεργίες». «Πιστεύετε ότι για το μαύρο της ΕΡΤ φταίνε οι εργαζόμενοι;» ρώτησε η κα. Μακρή τον κ. Ταγματάρχη.

Ο δεύτερος είπε πως «δεν είναι δεοντολογικά ορθό να απομονώνετε φράσεις», ενώ εμφανίστηκε προετοιμασμένος, καθώς είχε μαζί του το κείμενο που είχε γράψει με αφορμή το κλείσιμο ενός έτους από το «λουκέτο» στην Αγία Παρασκευή. Με την παραίνεση μάλιστα της κυρίας Κωνσταντοπούλου, ο κ. Ταγματάρχης διάβασε λέξη προς λέξη το άρθρο που είχε γράψει στις 11.6.2014!

Ολοκληρώνοντας, σημείωσε ότι από όσα έγραψε φαίνεται καθαρά πως ο ίδιος έριξε τις ευθύνες στην τότε πολιτική ηγεσία και όχι στους εργαζόμενους. Στις επίμονες ερωτήσεις της Ραχήλ Μακρή παραδέχθηκε ότι οι συνδικαλιστές ορισμένες φορές ξεπέρασαν τα όρια.

Επίσης, η κυρία Μακρή ρώτησε για πιθανές ποινικές εκκρεμότητες του κ. Ταγματάρχη για την υπόθεση δικαιωμάτων των αγώνων Champions League. Ο ίδιος, απαντώντας, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει καμία ποινική εκκρεμότητα και σημείωσε πως επι δικής του θητείας η ΕΡΤ έκλεισε καλύτερο «πακέτο» από από αυτό της προηγούμενης διοίκησης και με λιγότερα χρήματα.

Τέλος, αμφισβήτησε τα επιχειρήματα του κ. Ταγματάρχη περί πλεονασμάτων της ΕΡΤ κατά την παλαιότερη θητεία του, λέγοντας «Μελετώντας τα επίσημα στοιχεία, είδα ότι το 2012 δεν αναρτήθηκαν ισολογισμοί. Το 2011 υπήρξε πλεόνασμα που βασίστηκε στις μειώσεις μισθών και προσωπικού. Με αυτά τα στοιχεία καμία πολυεθνική δεν θα σας κρατούσε. Επομένως, η δέσμευση του πρωθυπουργού για αξιοκρατική διοίκηση δεν διασφαλίζεται. Γι’ αυτό και εισηγούμαι αρνητικά, προκειμένου να προστατεύσω την κυβέρνηση, τους εργαζομένους και την κοινωνία».

Τα σχόλια είναι κλειστά.