Ειδησεογραφικό site

Δουλέμποροι στον λαβύρινθο του «Δαίδαλου» – Ρεπορτάζ στο «Καρφί»

32

Toυ Στέλιου Βραδέλη

Πολυεθνική ομάδα δουλεμπόρων, η οποία είχε αποκομίσει περισσότερα από 7 εκατομμύρια ευρώ, μεταφέροντας αλλοδαπούς αρχικά στην Ελλάδα και στη συνέχεια σε χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, αποκάλυψε η επιχείρηση «Δαίδαλος» της Εuropol.

Ορισμένοι από τους κορυφαίους αξιωματικούς και αναλυτές από διάφορες ευρωπαϊκές αστυνομίες συμμετείχαν εδώ και έναν χρόνο στο ανθρωποκυνηγητό μιας μεγάλης εγκληματικής ομάδας, η οποία διακινούσε δεκάδες παράνομους μετανάστες στην Ευρώπη.

Επικεφαλής της επιχείρησης «Δαίδαλος» τοποθετήθηκε η Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής, καθώς οι δουλέμποροι χρησιμοποιούσαν τα ελληνικά νησιά προκειμένου να μεταφέρουν τους παράνομους μετανάστες. Από εκεί με τη χρήση πλαστών ή κλεμμένων διαβατήριων και ταυτοτήτων τούς προωθούσαν με διάφορους τρόπους κυρίως σε Γερμανία, Αυστρία και Σουηδία. Αναλυτές της Europol είχαν φτάσει στην Αθήνα και σε συνεργασία με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές ενημέρωναν τις ελληνικές Αρχές ακόμη και σε real time για τις κινήσεις του κυκλώματος.

Μόνο το τελευταίο τρίμηνο το κύκλωμα υπολογίζεται πως μετέφερε από την Τουρκία στην Ελλάδα τουλάχιστον 350 παράνομους μετανάστες, κυρίως Σύρους, που άφησαν την πατρίδα τους για να ξεφύγουν από τον πόλεμο και τους τζιχαντιστές. Οι Σύροι μεταφέρονταν αρχικά σε αποθήκες ή εγκαταλελειμμένα εργοστάσια που βρίσκονται στα τουρκικά παράλια και στη συνέχεια με διάφορα πλωτά μέσα μεταφέρονταν στις ελληνικές ακτές.

 

ΔΙΚΤΥΟ ΠΛΑΣΤΟΓΡΑΦΗΣΗΣ

Το κύκλωμα έδειχνε ιδιαίτερη προτίμηση στο να «ξεφορτώνει» τους παράνομους μετανάστες στα παράλια της Κω και της Ρόδου, εκμεταλλευόμενο και τα ελλιπή μέτρα ασφαλείας από πλευράς των ελληνικών Αρχών. Η αστυνομία στη συνέχεια συλλάμβανε τους Σύρους, αλλά, καθώς προέρχονταν από χώρα όπου υπάρχει εμπόλεμη κατάσταση, αφήνονταν ελεύθεροι και δεν οδηγούνταν σε χώρους κράτησης. Οι ελληνικές Αρχές τούς έδιναν μόνο ένα χαρτί που τους ενημέρωνε πως θα έπρεπε να βρουν τρόπο μόνοι τους να επιστρέψουν στη χώρα τους, κάτι το οποίο φυσικά δεν έκανε ποτέ κανένας από αυτούς.

Οι δουλέμποροι είχαν αναπτύξει ένα μεγάλο δίκτυο συνεργατών σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες και είχαν καταφέρει να κλέψουν και να πλαστογραφήσουν εκατοντάδες ταξιδιωτικά έγγραφα. Είναι χαρακτηριστικό πως τη στιγμή της σύλληψής τους εντοπίστηκαν 280 διαβατήρια και δελτία ταυτότητας ατόμων από διάφορες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, 82 κινητά τηλέφωνα, 25 ηλεκτρονικοί υπολογιστές και tablets, καθώς και 6 εκτυπωτές, που χρησιμοποιούνταν για τη δημιουργία των πλαστών εγγράφων.

Οι έρευνες αποκάλυψαν ότι κάθε μετανάστης κατέβαλλε χρηματικό ποσό από 4.000 έως 9.000 ευρώ για το ταξίδι, ανάλογα με τον προορισμό και τα έγγραφα που απαιτούνταν. Από τη Europol εκτιμάται ότι η εγκληματική οργάνωση, στο πλαίσιο της παράνομης δράσης της, αποκόμισε κέρδη που ανέρχονται περίπου στα 7,5 εκατομμύρια ευρώ.

 

150.000 ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΝΕΥΜΑ

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης «Δαίδαλος» μέχρι τώρα συνελήφθησαν από τη Europol 16 άτομα και συγκεκριμένα δύο υπήκοοι Ρουμανίας, δύο υπήκοοι Αιγύπτου, δύο υπήκοοι Πακιστάν, επτά υπήκοοι Συρίας, ένας υπήκοος Ινδίας, ένας υπήκοος Φιλιππίνων και ένας υπήκοος Ιράκ, ενώ ερευνήθηκαν 20 εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούσαν. Η έρευνα όμως της Europol συνεχίζεται, καθώς ερευνάται και ο ρόλος Ελλήνων που πιθανώς βοήθησαν τους παράνομους μετανάστες να ταξιδέψουν από την Ελλάδα. Από τις αναλύσεις του «Δαίδαλου» προέκυψε πως μεγάλος αριθμός των μεταναστών χρησιμοποίησε ελληνικά αεροδρόμια για να ταξιδέψει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Επίσης το κύκλωμα χρησιμοποίησε αρκετά το λιμάνι της Πάτρας για να «περάσει» φορτωμένους σε νταλίκες δεκάδες λαθρομετανάστες αλλά και με κανονικά ακτοπλοϊκά εισιτήρια με προορισμό την Ιταλία.

«Αυτή η δράση στέλνει ένα σαφές μήνυμα ότι η Europol και οι συνεργαζόμενοι οργανισμοί είναι αποφασισμένοι να καταδιώξουν τους υπευθύνους αυτών των αποτρόπαιων εγκλημάτων» τόνισε ο διευθυντής της Europol Rob Wainwright, ο οποίος επισήμανε και τη σημασία της δημιουργίας της κοινής επιχειρησιακής ομάδας Mare, που είναι εξειδικευμένη στην αντιμετώπιση οργανωμένων εγκληματικών ομάδων, υπεύθυνων για τη μετακίνηση από τη θάλασσα μεγάλου αριθμού μη νόμιμων μεταναστών. Άλλωστε, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Europol, στα τουρκικά παράλια υπάρχουν περισσότεροι από 150.000 μετανάστες από τη Συρία, που περιμένουν την ευκαιρία να «πατήσουν» στην Ευρώπη.

Τα σχόλια είναι κλειστά.