Ειδησεογραφικό site

Διονύσης Χατζηδάκης στο «Κ»: «Δουλεύω για τον κόσμο, δεν δουλεύω τον κόσμο»

200

Του Δημήτρη Φανού

Εκλέγεται τέσσερις φορές συνεχόμενα από τον πρώτο, κιόλας, γύρο ανεβάζοντας κάθε φορά τα ποσοστά του. Αποστρατεύτηκε στα 43 του για να «στρατευτεί» κατευθείαν στην αυτοδιοίκηση. Αφού θήτευσε ως κυβερνήτης τριών πολεμικών πλοίων, κατέληξε στο τελευταίο και μεγάλο «καράβι» του Παλαιού Φαλήρου που «κυβερνά» επιτυχημένα εδώ και 13 ολόκληρα χρόνια. Εξωθήθηκε σε έξοδο από το Πολεμικό Ναυτικό για πολιτικές αιτίες, όπως λέει. Ο Χανιώτης δήμαρχος Διονύσης Χατζηδάκης, έχει ελάχιστο προσωπικό χρόνο τον οποίο προτιμά να περνά στο πάρκο του Φλοίσβου και κάνοντας βόλτα ανάμεσα στους δημότες από τους οποίους και εισπράττει αυθόρμητα την αγάπη τους. Άρχισε να καπνίζει όταν έγινε Δήμαρχος, ενώ μέχρι τότε δεν είχε βάλει τσιγάρο στο στόμα του. Αγάπησε πολιτικά και προσωπικά τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και τον Προκόπη Παυλόπουλο… προτιμήσεις τις οποίες, όπως λέει, πλήρωσε!

-Κύριε Χατζηδάκη, πώς και γιατί ασχοληθήκατε με τα κοινά;

-Αποστρατεύτηκα σε νέα και ενεργή ηλικία για καθαρώς πολιτικούς λόγους και συγκεκριμένα επειδή ήμουν εκπεφρασμένος μητσοτακικός. Μετά από μια έντονη στρατιωτική διαδρομή όπου έγινα υπασπιστής τριών ΥΕΘΑ, ναυτικός ακόλουθος στο Παρίσι με ταυτόχρονη διαπίστευση στην Ισπανία και στο Βέλγιο, κυβερνήτης τριών πλοίων και με προαγωγές «κατ’εκλογήν» (άριστες), βρέθηκα ξαφνικά να έχω παραιτηθεί. Έτσι είχα να επιλέξω ανάμεσα στα καφενεία όπου θα αναπολούσα τις δόξες του Πολεμικού Ναυτικού από τη μια και τη δράση από την άλλη. Προτίμησα τη δράση. Με κάλεσε, λοιπόν, το ’94 ο Κ. Μητσοτάκης και με έκανε γενικό διευθυντή του γραφείου του. Το ’98 κατέβηκα για πρώτη φορά ως υποψήφιος δήμαρχος Π. Φαλήρου και πήρα 48%, οπότε για 2 μονάδες έχασα τον δήμο. Την επόμενη τετραετία έγινα δήμαρχος και συνεχίζω χωρίς διακοπή μέχρι σήμερα…

-Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας σας;

-Ότι δουλεύω για τον κόσμο και δεν δουλεύω τον κόσμο… Σταθερή μου αντίληψη είναι ότι δεν μπορείς να ξοδεύεις περισσότερα απ’ αυτά που εισπράτεις. Η απλούστερη αρχή των οικονομικών που δεν έχει ανάγκη την φοίτηση στο Χάρβαρντ…

-Γιατί οι δημότες σας, σας αποκαλούν δήμαρχο-φαινόμενο;

-α) Γιατί έχω κατάφερει να μετατρέψω το Δήμο, από ελλειμματικό σε πλεονασματικό και να έχω τοκίσει το πλεόνασμά του με 5,85% σε λογαριασμό Όψεως στην Τράπεζα Πειραιώς.

β) Γιατί διενεργούνται, για πρώτη φορά, τα έργα του Δήμου, με δικά του κεφάλαια.

γ) Γιατί διεκδικώ πόρους από διάφορα υπουργεία και εκτελώ έργα χωρίς να επιβαρύνω τους δημότες μου. Όπως το όμορφο αυτό δημαρχιακό κτίριο που βλέπετε, το γυμναστήριο, οι παιδικοί σταθμοί και οι παιδικές χαρές, το πάρκο Φλοίσβου, έργα υποδομής και πολλά άλλα.

-Σε τι θεωρείτε ότι έχετε αποτύχει;

-Στο ότι δεν μπόρεσα να εξασφαλίσω κλειστούς χώρους στάθμευσης, λόγω ανεπάρκειας των οικοπέδων. Αντικειμενική δυσκολία, την οποία όμως την χρεώνομαι, μοιραία, εγώ.

-Πόσο δουλεύετε;

-Ασταμάτητα. Και όταν δεν δουλεύω, είμαι κοντά στους δημότες. Είναι κι αυτό μια λειτουργία της ιδιότητάς μου, οπότε… Κοιτάξτε. Το προσωπικό πρόβλημα του δημότη είναι και δικό μου. Ακουμπούν πάνω μου με σεβασμό και αξιοπιστία. Αυτό είναι που με κάνει και υπερήφανο. Το ότι περπατάω στο δρόμο και οι δημότες μου δεν με χαιρετούν από υποχρέωση και τυπικά, αλλά από πραγματική αγάπη και εντελώς αυθόρμητα.

-Ελεύθερος χρόνος;

-Μηδενικός. Το «πλεονέκτημα» είναι ότι και η γυναίκα μου εργάζεται στη δουλειά της μέχρι της 9 το βράδυ, οπότε έτσι αν και πιο επίπονο, είναι πιο ανώδυνο…

-Ανάβετε τσιγάρο κάθε 10 λεπτά. Τι θα γίνει μ’ αυτό; Σας απασχολεί;

-Εγώ μέχρι να γίνω δήμαρχος δεν είχα καπνίσει ούτε ένα τσιγάρο. Από τότε, για να σπάσω τη μοναξιά της σκέψης μου, καπνίζω νευρικά και όχι κανονικά. Περισσότερο για την κίνηση. Αν προσέξετε, δεν το βάζω μέσα… (χαμόγελο).

-Πώς και δεν μπήκατε στην κεντρική πολιτική σκηνή;

-Δεν με ενδιαφέρει η πολιτική γιατί θεωρώ ότι πολιτική χωρίς ηθική δεν έχει καμία αξία. Και η σημερινή πολιτική της χώρας μας δεν διακρίνεται για τις αρχές, τις αξίες και την ηθική.

-Εκτός από τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, έχει ακουστεί ότι σας συνδέει φιλία με τον σημερινό Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αληθεύει;

Ο σημερινός Πρόεδρος, από τότε που ήταν υπουργός Εσωτερικών, με τιμούσε με τη φιλία του και την αγάπη του και ο σεβασμός προς το πρόσωπό του είναι απεριόριστος. Το κύριο χαρακτηριστικό του το οποίο και πάντα θαύμαζα, ήταν η ιώβειος υπομονή του. Ούτε λόγος, βέβαια, για την επιστημονική του κατάρτιση.

-Τι θα γίνει με την κόντρα, εσχάτως, αυτοδιοίκησης και κυβέρνησης λόγω μεταφοράς των αποθεματικών των δήμων;

-Όταν η χώρα μας κινδυνεύει ή βουλιάζει, το πατριωτικό καθήκον του καθενός μας είναι να συμβάλει με τις όποιες δυνάμεις διαθέτει στην κοινή προσπάθεια. Αν βουλιάξει η χώρα θα βουλιάξουμε όλοι μας. Δεν θα επιπλέουν ούτε οι φελλοί… Και θεωρώ πώς ό,τι πλεονάσματα απέκτησε ο δήμος εργαζόμενος σαν μυρμήγκι, θα πρέπει να διατεθεί στον άνθρωπο του μόχθου και του μεροκάματου. Σε καμία, όμως, περίπτωση στην κάλυψη του απύθμενου χρέους.

-Πότε σκοπεύετε να τα παρατήσετε;

-Όταν διαπιστώσω ότι δεν έχω κάτι ακόμα να προσφέρω…

ΣΤΟΥΣ ΚΟΡΥΦΑΙΟΥΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

Την κορυφαία διάκριση ως ένας από τους καλύτερους δημάρχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέκτησε ο κ. Διονυσης Χατζηδάκης στον οποίο απονεμήθηκε το 2012 το βραβείο LOCAL LEADER OF THE YEAR (τοπικός ηγέτης της χρονιάς), στο Μέγαρο της Ευρωπαικής Ενωσης , ενώπιον 350 δημοσίων λειτουργών της Ευρώπης.

Τα σχόλια είναι κλειστά.