Ειδησεογραφικό site

Διεθνή συνωμοσία για την ανατροπή της κυβέρνησής του καταγγέλλει o Νετανιάχου

42

Για διεθνή συνωμοσία με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησής του κάνει λόγο ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, με τις δημοσκοπήσεις να «δείχνουν» ότι το κόμμα του «Λικούντ» θα δώσει μάχη στήθος με στήθος με τον κεντροαριστερό συνασπισμό «Σιωνιστική Ένωση», στις εκλογές της 17ης Μαρτίου.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, το δεξιό κόμμα του Νετανιάχου καταλαμβάνει τρεις λιγότερες έδρες στην Κνεσέτ από ότι ο κεντροαριστερός συνασπισμός.

Ειδικότερα, η «Σιωνιστική Ενωση», την οποία συγκρότησαν ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος, Ισαάκ Χέρτσογκ, και η επικεφαλής του κεντρώου κόμματος «Χατνουά», Τζίπι Λίβνι, καταλαμβάνει 24 από τις συνολικά 120 έδρες ενώ το «Λικούντ» 21.

Την ίδια ώρα, πολιτικοί αναλυτές του Ισραήλ επισημαίνουν πως το αποτέλεσμα της κάλπης θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό από το ποσοστό των αναποφάσιστων (25%). Για τον ισραηλινό Τύπο, στενεύουν τα περιθώρια μιας τέταρτης – τρίτης συνεχόμενης- πρωθυπουργικής θητείας του Νετανιάχου με τον ίδιο να λέει στους οπαδούς του ότι υπάρχει σε βάρος του μία διεθνής συνωμοσία με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησής του.

«Τίποτα δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένο, γιατί βρίσκεται σε εξέλιξη μια τεράστια παγκόσμια προσπάθεια να ανατραπεί η κυβέρνησή μας», δήλωσε ο Νετανιάχου, μιλώντας σε προεκλογική εκδήλωση. Ισραηλινοί πολιτικοί αναλυτές ερμηνεύουν τις τελευταίες δηλώσεις του Ισραηλινού πρωθυπουργού περί παγκόσμιας εκστρατείας ως έμμεση καταγγελία σχετικά με την χρηματοδότηση των πολιτικών του αντιπάλων που απορρίπτουν την πολιτική του στο ιρανικό και το παλαιστινιακό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, το Σύνταγμα στο Ισραήλ απαγορεύει την απευθείας χρηματοδότηση πολιτικών κομμάτων από το εξωτερικό, επιτρέπει ωστόσο, την έμμεση οικονομική τους ενίσχυση μέσω της χρηματοδότησης μη κερδοσκοπικών οργανώσεων που έχουν «λόγο» σε συγκεκριμένα θέματα της προεκλογικής εκστρατείας.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό Τύπο, το μεγάλο πλεονέκτημα της συμμαχίας «Χέρτσογκ – Λίβνι» είναι ότι, για το 50% των Ισραηλινών πολιτών, το υπ΄αριθμόν 1 πρόβλημα αυτή τη στιγμή στη χώρα θεωρείται η άνοδος του κόστους ζωής, στο οποίο «ποντάρει» η κεντροαριστερή συμμαχία. Αντιθέτως, τα θέματα ασφάλειας, στα οποία ποντάρει κυρίως ο Νετανιάχου, θεωρούνται σημαντικά μόνο από το 30% των ψηφοφόρων.

Τα σχόλια είναι κλειστά.