Ειδησεογραφικό site

Δ. Κρεμαστινός στο «Καρφί»: «Χρειάζεται ένα νέο ενιαίο σοσιαλ-δημοκρατικό κόμμα»

58

Του Γιώργου Γερόπουλου

Τον κώδωνα του κινδύνου να περιπέσει «η χώρα σε κατάσταση πραγματικής χρεοκοπίας» εάν με οποιονδήποτε τρόπο δεν καταλήξουν θετικά οι διαπραγματεύσεις με τους εταίρους μας κρούει ο Δημήτρης Κρεμαστινός, βουλευτής Δωδεκανήσων του ΠΑΣΟΚ και προβλέπει ραγδαίες εξελίξεις και ανατροπές στο πολίτικο σκηνικό με συγκρότηση «κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας». Αναφερόμενος στην κατάσταση στο ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται αιχμηρός έναντι, όπως αναφέρει, αρχηγών και αρχηγίσκων και υπογραμμίζει ότι «ο λαός αναζητεί ένα ενιαίο σοσιαλιστικό – δημοκρατικό κόμμα, αλλά πάντα δεν συμφωνούν οι διάφοροι αρχηγοί και αρχηγίσκοι», κάτι το οποίο έκανε μόνο ο Ανδρέας Παπανδρέου. Επισημαίνει τις παθογένειες του κόμματος, υποστηρίζοντας ότι η απομάκρυνση από τη λαϊκή βάση οδήγησε σε «περιπέτειες τύπου Καστελόριζου» και επιρρίπτει ευθύνες στον Γιώργο Παπανδρέου για την ήττα του ΠΑΣΟΚ, καθώς όπως υποστηρίζει «εάν στην προεκλογική περίοδο δεν δημιουργείτο ένα νέο κόμμα μέσα από τα σπλάχνα του ΠΑΣΟΚ, το ΠΑΣΟΚ σήμερα θα ήταν η τρίτη πολιτική δύναμη». Προτείνει επιστροφή στην κοινωνική βάση, η οποία θα έχει τον πρώτο και τελευταίο λόγο για την πολιτική του Κινήματος. Για το επικείμενο συνέδριο σημειώνει ότι για να μη διακυβευτεί η ενότητα του κόμματος πρέπει να τηρηθεί το καταστατικό κατά γράμμα, ενώ ζητεί την μετατροπή του ΠΑΣΟΚ σε σύγχρονο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα στα πρότυπα του SPD.

Κύριε Κρεμαστινέ, κινδυνεύει η χώρα με πιστωτικό γεγονός εξαιτίας της κυβερνητικής πολιτικής ή όλα αυτά είναι συνωμοσίες συντηρητικών δυνάμεων, όπως υποστηρίζει ο πρωθυπουργός;
Δυστυχώς η πραγματικότητα είναι ότι η χώρα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις όλου του δημοσιογραφικού κόσμου του πλανήτη, βρίσκεται σε συγκεκαλυμμένη πτώχευση – selective default, όπως την αναφέρουν. Εάν με οποιονδήποτε τρόπο παύσει ή περιοριστεί η ροή χρήματος από τους ευρωπαϊκούς λαούς, διά μέσου των κοινοβουλίων τους, τότε η χώρα κινδυνεύει να περιπέσει σε κατάσταση πραγματικής χρεοκοπίας. Το θέμα, λοιπόν, δεν είναι το πώς θα παρουσιαστεί ούτε από πλευράς κυβερνήσεως ούτε από πλευράς αντιπολιτεύσεως.

Με αφορμή τη λήξη του προγράμματος τον Ιούνιο, βλέπετε εξελίξεις, οδηγούμαστε σε αλλαγή κυβερνητικού σχήματος;
Εάν, με οποιονδήποτε τρόπο, δεν εξασφαλιστεί η ροή του χρήματος από την Ευρώπη προς τη χώρα μας, είτε με μνημόνια είτε με όρους δανειακής σύμβασης, ασφαλώς θα υπάρξουν πολιτικές εξελίξεις. Και μέσα στο πλαίσιο των πολιτικών εξελίξεων είναι η δημιουργία του σεναρίου της κυβέρνησης «εθνικής σωτηρίας».

Πιστεύετε ότι υπάρχουν ελπίδες αναγέννησης του ΠΑΣΟΚ;
Αναμφισβήτητα ναι, εφόσον εξασφαλίσει την ενότητά του, οργανώσει τη βάση του με σύγχρονο, δημοκρατικό τρόπο και προσανατολιστεί στα πρότυπα λειτουργίας των ευρωπαϊκών σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων. Μια βάση που όχι μόνο να ενημερώνεται αλλά να αποφασίζει.

Μήπως τελικώς ο λαός επιζητεί κάτι άλλο στον χώρο της προοδευτικής παράταξης, ένα άλλο κόμμα που να εκφράζει τον χώρο;
Πάντα ο λαός αναζητεί ένα ενιαίο σοσιαλιστικό – δημοκρατικό κόμμα αλλά πάντα δεν συμφωνούν οι διάφοροι αρχηγοί και αρχηγίσκοι. Ο μόνος που τα κατάφερε τις τελευταίες δεκαετίες ήταν ο Ανδρέας Παπανδρέου με τη δημιουργία του ΠΑΣΟΚ.

Tι πρέπει να γίνει άμεσα για να ξαναγεννηθεί η προοδευτική παράταξη;
Αμέσως μετά τις εκλογές, είχα υποστηρίξει ότι ο πρόεδρος πρέπει να εξαντλήσει τη θητεία του και πρώτιστα να διασφαλίσει τη ενότητα του κόμματος. Είναι απαραίτητη η δημιουργία ενός καταστατικού ανάλογου με τα ευρωπαϊκά σοσιαλδημοκρατικά κόμματα (όπως το SPD) η βάση του οποίου όχι μόνο θα συμμετέχει και θα ερωτάται αλλά και θα εκφράζεται με απόφασή της πάνω στα μεγάλα θέματα. Εάν λειτουργούσε έτσι το ΠΑΣΟΚ, είναι βέβαιο ότι θα είχε αποφευχθεί η περιπέτεια του Καστελόριζου και σήμερα θα εξακολουθούσε να είναι το πρώτο ή το δεύτερο μεγάλο κόμμα της χώρας. Εφόσον όμως ο πρόεδρος εμμένει στην απόφασή του περί παραιτήσεως θα πρέπει να εφαρμοστεί το καταστατικό του κόμματος γιατί διαβλέπω ότι εάν δεν εφαρμοστεί είναι πιθανόν να διαταραχθεί η ενότητά του. Εάν δεν υπάρξει πραγματική ανασυγκρότηση του ΠΑΣΟΚ, ως κόμματος που η βάση του θα έχει το 45% και όχι το 4,5%, τότε το οποιοδήποτε συνέδριο δεν μπορεί να πάρει μεγάλες αποφάσεις. Τέλος, θα επιμείνω ότι για την ενότητα του ΠΑΣΟΚ χρειάζεται οπωσδήποτε η βοήθεια του προέδρου και του γραμματέα του κόμματος, ο οποίος για να δουλέψει σωστά πρέπει να είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.

Εσείς με το φορτίο γνώσης και εμπειρίας που διαθέτετε, τι εκτιμάτε ότι έφταιξε για την εκλογική πτώση του ΠΑΣΟΚ, μήπως η σύγκρουση Παπανδρέου – Βενιζέλου;
Αναμφισβήτητα… Εάν στην προεκλογική περίοδο δεν δημιουργείτο ένα νέο κόμμα μέσα από τα σπλάχνα του ΠΑΣΟΚ, το ΠΑΣΟΚ σήμερα θα ήταν η τρίτη πολιτική δύναμη στη χώρα και όχι το τελευταίο κόμμα στη Βουλή.

Τα σχόλια είναι κλειστά.