Ειδησεογραφικό site

Δεν θα καταθέσει ως μάρτυρας στη δίκη για το Βατοπέδι ο Γιώργος Πεταλωτής

23

Δεν θα καταθέσει τελικά ο πρώην υπουργός Γιώργος Πεταλωτής ως μάρτυρας κατηγορητηρίου στη δίκη για την υπόθεση των «ιερών ανταλλαγών» της Μονής Βατοπεδίου με το Ελληνικό Δημόσιο.

Και αυτό, διότι το δικαστήριο, ενώπιον του οποίου εκδικάζεται η υπόθεση, έκανε δεκτή με απόφασή του την ένσταση που υπέβαλαν στο δικαστήριο οι περισσότεροι εκ των κατηγορουμένων.

Με την ένστασή τους, που έγινε δεκτή, ζητούσαν από τα μέλη του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων να μην καταθέσει ως μάρτυρας κατηγορητηρίου ο πρώην υπουργός Γιώργος Πεταλωτής, καθώς, όπως ανέφεραν, η γνώση που έχει για την υπόθεση προήλθε από τη συμμετοχή του στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, που ερεύνησε τυχόν ευθύνες υπουργών.

Σύμφωνα με την επιχειρηματολογία που αναπτύχθηκε, ο πρώην υπουργός, συμμετέχοντας στην εν λόγω επιτροπή, θεωρείται ότι έχει ενεργήσει ως προανακριτικός υπάλληλος και, βάσει του κώδικα ποινικής δικονομίας, δεν μπορεί να καταθέσει ως μάρτυρας στο ακροατήριο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.

Το δικαστήριο έκανε δεκτή την ένσταση ομόφωνα, υιοθετώντας τη σχετική εισαγγελική πρόταση. Αξίζει να σημειωθεί πως την εν λόγω ένσταση, δεν υποστήριξε η πλευρά δύο εκ των βασικών κατηγορουμένων στην υπόθεση, του ηγούμενου Εφραίμ και του μοναχού Αρσένιου.

Ο κ. Πεταλωτής με δηλώσεις του, αφού είχε ξεσπάσει η υπόθεση των ανταλλαγών ακινήτων, είχε κάνει λόγο για «σκάνδαλο» και «ξεπούλημα».

Η δίκη για το σκάνδαλο των «ιερών ανταλλαγών» -μια από τις πλέον σημαντικές υποθέσεις των τελευταίων ετών, που «απείλησε», μάλιστα, την τότε κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή- ξεκίνησε τον περασμένο Μάρτιο.

Στο εδώλιο κάθονται συνολικά 13 πρόσωπα που κατά περίπτωση αντιμετωπίζουν τα αδικήματα της ηθικής και φυσικής αυτουργίας σε απιστία και ψευδή βεβαίωση.

Αναλυτικά, στο εδώλιο του δικαστηρίου, εκτός του ηγουμένου της Μονής Βατοπεδίου Εφραίμ και τον μοναχό Αρσενίο, κάθονται ακόμη οι: η συμβολαιογράφος Αικατερίνη Πελέκη οι δικηγόροι Διονύσης και Δημήτρης Πελέκης, πατέρας και αδελφός της κατηγορουμένης, ο πρώην πρόεδρος της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου (ΚΕΔ) Πέτρος Παπαγεωργίου, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της ΚΕΔ Κωνσταντίνος Γκράτσιος, ο πρώην διευθυντής της Υπηρεσίας Διαχείρισης Ακινήτων της ΚΕΔ Γεώργιος Μητρόπουλος και ο πρώην γενικός γραμματέας του τότε υπουργείου Γεωργίας Κωνσταντίνος Σκιαδάς. Ακόμη, δικάζονται στελέχη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, όπως είναι ο τέως αντιπρόεδρος του Γρηγόρης Κρόμπας, ο τέως σύμβουλος Χριστόδουλος Μπότσιος, καθώς και οι Στέφανος Δέτσης και Ιωάννης Διονυσόπουλος.

Τα σχόλια είναι κλειστά.