Ειδησεογραφικό site

Τσίπρας: Όχι σε εκβιασμούς και τελεσίγραφα – Μέρκελ: Δεν υπάρχει σχέδιο Β

114

BLACKBOARDΝέα συνάντηση με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ είχε την Παρασκευή στις Βρυξέλλες, ο Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών της και να υπάρξει τελικά συμφωνία για το ελληνικό ζήτημα.

Στόχος της συνάντησης των τριών ηγετών ήταν να αρθεί το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών της και να υπάρξει τελικά συμφωνία για το ελληνικό ζήτημα.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στη συνάντηση -που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της γαλλικής αντιπροσωπείας- ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε τους δύο ηγέτες για την ελληνική πρόταση και τους τόνισε ότι η ελληνική πλευρά δεν κατανοεί την επιμονή των θεσμών σε τόσο σκληρά μέτρα.

Πάντως, όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές που συνοδεύουν τον κ. Τσίπρα στις Βρυξέλλες, σημασία έχει το συνολικό πακέτο μας συμφωνίας και δεν φτάνει μόνο η χρηματοδότηση.

«Πρέπει και το πρόγραμμα να μην ανακυκλώνει τον φαύλο κύκλο της λιτότητας», σημειώνουν, υπογραμμίζοντας πως «είναι πολλά τα σενάρια στο τραπέζι» και ότι οι συζητήσεις συνεχίζονται.

Οι δηλώσεις Τσίπρα έρχονται λίγες μόνο ώρες έπειτα από τη νέα συνάντηση που είχε με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, εν όψει του αυριανού Eurogroup, που θα ξεκινήσει στις 15:00 (ώρα Ελλάδος), αντί για τις 18:00, που ήταν αρχικά προγραμματισμένο.

Ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής, το μεσημέρι της Παρασκευής, διεμήνυσε οτι «Οι αρχές της ΕΕ για αλληλεγγύη και σεβασμό δεν μπορούν να τεθούν σε κίνδυνο».

Σύμφωνα με τον Έλληνα πρωθυπουργό, «οι αρχές της ΕΕ δεν βασίστηκαν σε εκβιασμό και τελεσίγραφα» και όπως υπογράμμισε, «η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει να δίνει τον αγώνα υπέρ αυτών των αξιών».

«Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας εκ μέρους του ευρωπαϊκού λαού και του ελληνικού λαού», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Οι δηλώσεις Τσίπρα έρχονται λίγες μόνο ώρες έπειτα από τη νέα συνάντηση που είχε με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.
Στόχος της συνάντησης των τριών ηγετών ήταν να αρθεί το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών της και να υπάρξει τελικά συμφωνία για το ελληνικό ζήτημα.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στη συνάντηση -που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της γαλλικής αντιπροσωπείας- ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε τους δύο ηγέτες για την ελληνική πρόταση και τους τόνισε ότι η ελληνική πλευρά δεν κατανοεί την επιμονή των θεσμών σε τόσο σκληρά μέτρα.

Μέρκελ: Δεν υπάρχει σχέδιο Β αν η Ελλάδα απορρίψει τους όρους

Αν η Ελλάδα απορρίψει τους όρους που ζητούν οι δανειστές, τότε πρέπει να γνωρίζει ότι δεν υπάρχει σχέδιο Β για αυτή την περίπτωση, προειδοποίησε το μεσημέρι της Παρασκευής η Γερμανίδα Καγκελάριος, ΆνγκελαΜέρκελ, λίγες μόνο ώρες αφότου συναντήθηκε εκ νέου με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Η κυρία Μέρκελ είπε ότι στη συνάντηση που είχε τον πρωί με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Φρανσουά Ολάντ, ενθάρρυνε τον πρωθυπουργό της Ελλάδας να αποδεχθεί την «γενναιόδωρη» προσφορά των δανειστών.

Μάλιστα, η καγκελάριος υπογράμμισε ότι τώρα είναι η σειρά της Ελλάδας να κάνει κάποια βήματα προς την πλευρά των πιστωτών και σημείωσε πως οι ηγέτες της δεν μπορούν αναλάβουν συζητήσει για την Ελλάδα.

 Ένταση και σύγχυση στους Θεσμούς τις τελευταίες ώρες

Για μια μπερδεμένη κατάσταση που προκαλεί ερωτηματικά και για ακατανόητη κλιμάκωση της έντασης από τη μεριά του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ο οποίος αιφνιδιαστικά πήρε την απόφαση να συγκαλέσει εκτάκτως απόψε το Κυβερνητικό Συμβούλιο προκειμένου να αξιολογηθεί η πρόταση των δανειστών, κάνουν λόγο διπλωματικές πηγές των θεσμών. Πιο συγκεκριμένα, Ελλάδα και δανειστές δεν απείχαν πολύ και δεν διαφαινόταν τοσο μεγάλο αδιέξοδο.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως όντως η ελληνική πλευρά δεν είχε επιτύχει να πάρει όπως θα ήθελε μια ξεκάθαρη διαβεβαίωση για το χρέος και πως η όλη συζήτηση παραπέμφθηκε στο β’ εξάμηνο του έτους με ρήτρα επίτευξης των στόχων που η συμφωνία θα έθετε και παράλληλη συζήτηση για τρίτο πρόγραμμα χρηματοδότησης, όμως αυτό από μόνο του δεν προδιέγραφε τόσο μεγάλο αδιέξοδο.

«Λογικά η ελληνικη πλευρά επιδιώκει να δημιουργήσει μια τεχνητή όξυνση», εκτιμούν κύκλοι των Θεσμών, υποστηρίζοντας πως με τον τρόπο αυτό επιχειρείται να υπάρξουν πρόσθετες ελαφρύνσεις σε μια ήδη πολύ αρνητική όπως προδιαγράφεται πρόταση.

Οι ίδιες πηγές καλούν σε ψυχραιμία καθώς υπαρχουν αρκετές ώρες μπροστά μας μέχρι το αυριανό Eurogroup, όπου και μπορούν να αλλάξουν πολλά. Θα πρέπει επίσης να τονίσουμε πως από τη μεριά του ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για να απαλύνει την πολύ κακή για την ελληνική κυβέρνηση πρόταση είχε μέριμνες αναπτυξιακού χαρακτήρα (εμπροσθοβαρείς πληρωμές απο το αναπτυξιακό του πακέτο κ.ά.) όμως και πάλι η πλευρά Τσίπρα έδειξε να αντιμετωπίζει με δυσφορία τις όποιες προτάσεις, που ημέρα με την ημέρα χειροτέρευαν.

Τα σχόλια είναι κλειστά.