Ειδησεογραφικό site

Γαμοβαφτίσια, δυο μυστήρια στην τιμή του ενός – Ρεπορτάζ στο «Καρφί»

418

Tης Πέννυς Κροντηρά

Σημαντική αύξηση του ποσοστού τέλεσης πολιτικών γάμων, σημειώνεται εν μέσω κρίσης στην Ελλάδα, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του γραφείου Τύπου του Δήμου Αθηναίων σε συνεργασία με το ληξιαρχείο. Στον Δήμο Αθηναίων, μόνο, εκδίδονται κάθε χρόνο 2800 άδειες γάμου. Η κρίση, μάλιστα, έχει αυξήσει τα ποσοστά υπογονιμότητας στην Ελλάδα, καθώς οι γεννήσεις έχουν μειωθεί κατά 30%. Η δημιουργία οικογένειας, πλέον, στην ελληνική κοινωνία, λόγω των οικονομικών δυσχερειών που αντιμετωπίζει ο Έλληνας πολίτης, καθίσταται δύσκολη και χρίζει σκέψης και εξέτασης πρωτίστως του οικονομικού προϋπολογισμού των ζευγαριών! Το «Καρφί» σας παρουσιάζει την ψυχολογία του Έλληνα ως προς την απόφαση της δέσμευσης και της δημιουργίας οικογένειας, καθώς και το ύψος του κόστους ενός γάμου μέσα από ένα αναλυτικό ρεπορτάζ με συνεντεύξεις ψυχολόγου, γυναικολόγου αλλά και ιδιοκτήτριας επιχείρησης που εμπορεύεται είδη γάμου.

ΖΕΥΓΑΡΙΑ ΣΕ ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑ

Η κλινική ψυχολόγος κ. Ελένη Μουστόγιαννη, που είναι πιστοποιημένο μέλος του Βρετανικού Συλλόγου Ψυχοθεραπείας και Συμβουλευτικής με ειδίκευση στη γνωσιακή συμπεριφορική ψυχοθεραπευτική προσέγγιση αναλύει στο «Κ» τη ψυχολογία του Έλληνα πολίτη που έρχεται αντιμέτωπος με την απόφαση για δημιουργία οικογένειας εν μέσω οικονομικής κρίσης.

«Η οικονομική κρίση που βιώνουμε όλοι μας, έχει επηρεάσει την καθημερινότητα μας τόσο σε κοινωνικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο. Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι καθημερινά είναι πολύ περισσότερο από «οικονομικές δυσκολίες» και αυτός είναι ένας από τους λόγους που κλονίζεται ο οικογενειακός δεσμός όλο και περισσότερο στις μέρες μας. Κάθε ζευγάρι βιώνει διαφορετικά την οικονομική κρίση, ανάλογα με το κοινωνικό-μορφωτικό-επαγγελματικό και οικονομικό τους status. Βρισκόμαστε λοιπόν αντιμέτωποι με νέα ζευγάρια σε σχέση, μπορεί και μακροχρόνια, που επιθυμούν να δημιουργήσουν μελλοντικά τη δική τους οικογένεια. Τα άτομα αυτά βιώνουν επαγγελματική αβεβαιότητα, οικονομική ανασφάλεια, μελλοντικό αδιέξοδο. Το νέο ζευγάρι πλήττεται καθημερινά από συμβιβασμούς, ενώ εμφανίζεται αδύναμο να διαχειριστεί τα θέλω του –αξία αδιαμφισβήτητη– και πιθανότητα κρατάει στάσιμη, μη εξελίξιμη τη σχέση ή σε κάποιες περιπτώσεις την τερματίζει.»

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΘΑΝΑΤΟΙ-ΛΙΓΟΤΕΡΕΣ ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

Οι επιπτώσεις που υφίστανται τα άτομα αυτά έχουν αντίκτυπο σε όλους τους τομείς της ζωής τους. «Το μοντέλο αυτό συμβάλει στην αύξηση της υπογεννητικότητας στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, αυξάνει τον αριθμό μετανάστευσης των νέων για εργασία στο εξωτερικό, καθώς επίσης αυξάνει τα ποσοστά σε αγχώδεις διαταραχές, ψυχοσωματικά συμπτώματα, φοβίες, κατάθλιψη, διαταραχές ύπνου και πρόσληψης τροφής, ενώ φέρνει συχνά τους ανθρώπους αυτούς να ζητούν τη βοήθεια των ειδικών ψυχικής υγείας. Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας των τελευταίων χρόνων, οι γεννήσεις στη χώρα μας ανήλθαν σε 94.100, οι θάνατοι σε 112.100 δηλαδή καθαρή μείωση του πληθυσμού σε 17.900, ενώ η μετανάστευση προς την Ελλάδα μειώθηκε κατά 52.000 πολίτες. Η Ελλάδα μαζί με την Ιταλία και τη Γερμανία εμφανίζουν από τα πιο χαμηλά ποσοστά σε γεννήσεις στο 8,5%».

Η κ. Μουστόγιαννη μας δηλώνει ότι οφείλουμε όλοι να βλέπουμε τα πράγματα μέσα από μια θετική σκοπιά. «Η πίεση που προκαλείται στις ανθρώπινες, διαπροσωπικές σχέσεις λόγω της οικονομικής κρίσης δεν χρειάζεται να βλάψει ή να καταστρέψει. Μπορεί να κάνει ισχυρότερη τη σχέση των ανθρώπων, εάν αυτοί είναι πρόθυμοι να συνεργαστούν μεταξύ τους, καθώς περνούν από τη διαδικασία προσαρμογής, στις αλλαγές, καθώς και από την αποδοχή τόσο των νέων ρόλων όσο και του νέου τρόπου ζωής. Αρκεί να πιστέψουν πως τα πράγματα θα γίνουν καλύτερα. Οι δύσκολες στιγμές δεν διαρκούν για πάντα. Τα ζευγάρια που εργάζονται μαζί κοινωνικό-συναισθηματικά, έχουν πιο ολοκληρωμένη και ισχυρότερη σχέση στο χρόνο.»

 

Με ένα τραπέζι κάνουν δύο τελετές. Σπάνια αγοράζουν νυφικό!

Η Ελληνίδα νύφη προτιμάει να νοικιάσει το νυφικό της, παρά να μειώσει τον αριθμό των καλεσμένων στο τραπέζι του γάμου, δηλώνει στο «Κ» η Αθηνά Βασιλακοπούλου ιδιοκτήτρια της επιχείρησης «Νυφικά Nicole».

«Η οικογένειά μου ασχολείται εδώ και χρόνια με την παροχή ειδών γάμου και βάφτισης. Οι γονείς μου έχουν ένα μικρό κατάστημα στην Π. Ράλλη με είδη γάμου που αφορούν τον στολισμό, τα στέφανα, τις μπομπονιέρες και με την ονομασία «Athena V». Εδώ και 8 χρόνια άνοιξα την δική μου επιχείρηση με τον οίκο νυφικών «Nicole» στο Κολωνάκι. Αυτό που παρατηρώ είναι ότι οι περισσότεροι γάμοι, πλέον, γίνονται μαζί με τα βαφτίσια του παιδιού της κάθε οικογένειας. Το κόστος ενός γάμου με τις καλύτερες παροχές, δηλαδή ακριβή αγορά νυφικού, κουστούμι γαμπρού, στολισμός εκκλησίας και προσκλητήρια δεν ξεπερνάει τις 3.000 ευρώ. Η ενοικίαση νυφικού ανέρχεται στα 1.300 ευρώ περίπου, ενώ η αγορά στα 1.800 ευρώ. Μια μέση τιμή προσκλητηρίου και μπομπονιέρας είναι το 1 ευρώ, ενώ του στολισμού της εκκλησίας στα 800 ευρώ. Έχουμε αναγκαστεί να προσαρμόσουμε τις τιμές μας στα δεδομένα της αγοράς και να προσφέρουμε περισσότερες παροχές στην τιμή. Πλέον, η αγορά νυφικού είναι σπάνια. Από την άλλη πλευρά, η μελλοντική νύφη μπορεί να ξεφύγει λίγο του προϋπολογισμού της, δηλαδή κατά 200 περίπου ευρώ αν της αρέσει πολύ το νυφικό. Όσον αφορά τον στολισμό της εκκλησίας στις 9/10 περιπτώσεις τον πληρώνει το ζευγάρι και όχι όπως παλιά οι κουμπάροι και η ζήτησή του έχει πέσει κατά 50%.»

ΠΑΝΩ ΑΠΟ 250 ΑΤΟΜΑ

Νέα μόδα αποτελούν τα «γαμοβαφτίσια» όπως αποκαλείται η απόφαση τέλεσης των δύο μυστηρίων μαζί. «Τα ετήσια στατιστικά που λαμβάνουμε από την Αρχιεπισκοπή Αθηνών αναφέρουν ότι η τέλεση γάμων έχει μειωθεί και οι πολιτικοί γάμοι είναι ισάριθμοι με τους θρησκευτικούς. Αλλά λόγω του ότι η εκκλησία έχει απαγορεύσει τη βάφτιση παιδιού που οι γονείς του έχουν νυμφευθεί μόνο με πολιτικό γάμο, μελλοντικά όλα τα ζευγάρια αναγκάζονται να τελέσουν τον θρησκευτικό τους γάμο μαζί με τα βαφτίσια του παιδιού. Υπάρχει, λοιπόν, κατακόρυφη αύξηση της τέλεσης των δύο μυστηρίων μαζί. Ο ένας στους τρεις γάμους, δηλαδή το 30% πλέον είναι γάμος και βαφτίσια μαζί. Με αυτό τον τρόπο μειώνονται και τα έξοδα, γιατί γίνεται ένα τραπέζι και για τις δύο τελετές. Το παράδοξο είναι ότι παρότι υπάρχει κρίση δεν έχουν περιοριστεί τα τραπέζια. Οι νιόπαντροι συνεχίζουν να επιλέγουν κτήματα για την δεξίωση του γάμου τους. Δεν γίνεται να περικόπτεις έξοδα από τη μπομπονιέρα και να κάνεις τραπέζι των 10.000 ευρώ. Φέτος καμία νύφη δεν έπεσε κάτω από τα 250 άτομα στο τραπέζι του γάμου, με ανάλογη χρέωση κατά άτομο τα 40 ευρώ».

Η κ. Βασιλακοπούλου μας συγκρίνει την αγορά της Ιταλίας και της Ελλάδας στην εμπορία ειδών γάμου καθώς και τις διαφορετικές συνήθειες που έχουν οι δύο γείτονες λαοί. «Μάλιστα, αξίζει να αναφερθεί ότι λόγω του ότι τα νυφικά μου έρχονται αποκλειστικά από την Ιταλία, γνωρίζω ότι η ενοικίαση που υπάρχει στην Ελλάδα δεν υφίσταται σε καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Δεν νοείται ούτε το πέπλο να είναι από «δεύτερο χέρι», έρχονται ατόφια για την κάθε νύφη. Η ενοικίαση υφίσταται μόνο στην Ελλάδα, την Κύπρο, την Τουρκία και τη Βουλγαρία. Όσον αφορά τα τραπέζια είναι στο 1/3 αυτών που γίνονται στην Ελλάδα.»

Η συμβουλή της κ. Βασιλακοπούλου για τις μελλοντικές νύφες είναι: «Εγώ με την πείρα μου θα συμβούλευα τη μελλοντική νύφη να μην αγχώνεται και να μην αναβάλλει τον γάμο της. Λύσεις υπάρχουν για όλα τα βαλάντια.»

 

«ΚΟΒΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΞΩΣΩΜΑΤΙΚΕΣ»

Πάνω από 30% έχουν μειωθεί οι γεννήσεις εν μέσω της κρίσης, μας εξηγεί ο γυναικολόγος κ. Ευάγγελος Σταμούλης. «Από το 1986 είμαι μαιευτήρας και χειρούργος γυναικολόγος. Τα περισσότερα ζευγάρια που με επισκέπτονται, είναι κατά 60-70% ανύπαντρα και ο γάμος έρχεται μετά τη γέννηση του παιδιού. Κάνουν τα κλασσικά γαμοβαφτίσια. Πλέον, η Ελληνίδα δεν προχωράει εύκολα, όπως παλιά που θεωρείτο δεδομένο, στη γέννηση δεύτερου παιδιού. Αν και όλοι θέλουν να μεγαλώσουν την οικογένειά τους δεν μπορούν, όπως μου λένε, λόγω της οικονομικής κατάστασης στην οποία βρίσκονται. Εδώ σκέφτονται την απόκτηση του ενός παιδιού, πόσο μάλλον του δεύτερου».

Η κρίση έχει αποθαρρύνει ακόμα και ζευγάρια που προσπαθούσαν χρόνια να τεκνοποιήσουν, μας λέει ο κ. Σταμούλης. «Εν μέσω κρίσης υπάρχουν ζευγάρια που ενώ είχαν προγραμματίσει να κάνουν προσπάθειες για να αποκτήσουν ένα παιδί με εξωσωματική γονιμοποίηση, λόγω δυσκολιών που αντιμετώπιζαν στην σύλληψη, σταματούν την διαδικασία γιατί έπαψε να εργάζεται ο ένας από τους δύο και δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν. Έχω περιστατικά που επείγονται, λόγω προχωρημένης ηλικίας και παρολαυτά σταμάτησαν την προσπάθεια. Ακόμα και στα κέντρα εξωσωματικών γονιμοποιήσεων αν κατά έτος είχαν 3.000 κύκλους, δηλαδή προσπάθειες τεκνοποίησης, τώρα έχουν πέσει στους 1.500 κύκλους».

ΑΜΒΛΩΣΗ ΛΟΓΩ… ΑΠΟΛΥΣΗΣ

Μάλιστα, οι ερωτικές συνευρέσεις των ζευγαριών έχουν μειωθεί κατά πολύ και κατά συνέπεια και οι εκτρώσεις, καθώς δεν φτάνουν στην εγκυμοσύνη. «Υπάρχουν, όμως, περιπτώσεις που μου ζητήθηκε να γίνει άμβλωση, γιατί δεν μπορούσαν να ανταπεξέλθουν στα έξοδα μιας εγκυμοσύνης. Η απάντηση όταν τους ρωτώ γιατί να προβούν στη συγκεκριμένη πράξη, είναι ότι έχω ήδη ένα παιδί και αν είναι, μπορεί αργότερα να προχωρήσω σε άλλο. Αυτό το ακούμε από γυναίκες 35-37 ετών, που δεν έχουν μεγάλα περιθώρια. Μου έχει τύχει σε προχωρημένη εγκυμοσύνη να μου ζητηθεί διακοπή της κύησης, διότι άλλαξαν τα δεδομένα του ζευγαριού λόγω επαγγελματικής απόλυσης.»

Σήμερα ένας τοκετός σε ιδιωτικό μαιευτήριο φτάνει τα 3.000 ευρώ περίπου μαζί με τους προγεννητικούς ελέγχους και πάντα με την βοήθεια του ΕΟΠΥΥ. Υπάρχουν και οικογένειες που προτιμούν τα δημόσια μαιευτήρια, αλλά και πάλι όλο και κάτι θα ζητήσει ο γιατρός ή θα προσφερθεί να του δώσει η οικογένεια. «Σχεδόν όλοι οι πελάτες μου, περίπου το 80% μου ζητά να τους κάνω μια καλύτερη τιμή. Οι περισσότεροι μου προτείνουν να με πληρώσουν με δόσεις, ενώ υπάρχουν και πελάτες που δηλώνουν οικονομική αδυναμία πληρωμής μου. Εγώ, ως γιατρός συμβουλεύω τα ζευγάρια να προχωρούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα στην απόκτηση παιδιών, γιατί αν περάσει ο χρόνος και το αφήνουν θα μεγαλώσουν οι δυσκολίες σύλληψης. Όλοι αφήνουν τον καιρό να περνάει ελπίζοντας ότι θα αλλάξουν οι συνθήκες. Μάλιστα, τα περισσότερα ζευγάρια επιλέγουν να προχωρήσουν σε πολιτικό γάμο λίγο πριν τον επικείμενο τοκετό και για να διευκολυνθούν στην διαδικασία της αναγνώρισης του μωρού από τον πατέρα. Οι ηλικίες που τεκνοποιούν πλέον κατά μέσο όρο είναι 34-35 ετών, ενώ πριν την κρίση οι ηλικίες ήταν αρκετά μικρότερες. Η υπογονιμότητα στην χώρα μας δυστυχώς αυξάνεται».

ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ Ή ΕΚΚΛΗΣΙΑ;

Το «Κ» έκανε έρευνα για το χρηματικό ποσό που χρειάζεται για την τέλεση ενός θρησκευτικού αλλά και πολιτικού γάμου. Η εκκλησία στον θρησκευτικό γάμο ανέρχεται στο ποσό των 100 ευρώ, ενώ αντιθέτως το δημαρχείο ανάλογα με τον δήμο ξεκινάει από τα 50 ευρώ και φτάνει τα 150 ευρώ. Αξίζει να αναφερθεί, ότι τα παραπάνω ποσά είναι παράνομα, καθώς ο νόμος ορίζει ότι απαραίτητο είναι μόνο το ποσό των 15 ευρώ για την έκδοση παράβολου χαρτοσήμου ή διπλότυπου είσπραξης από την εφορία.

 

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.