Ειδησεογραφικό site

«Βόμβες αέρος-αέρος» από Φίλη – Μείζον θέμα η ανάθεση των 500 εκατ.$ για τα αεροσκάφη – Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Φλαμπουράρης

51

Σε μείζον πολιτικό θέμα εξελίσσεται η απόφαση της κυβέρνησης να εγκρίνει εξοπλιστικό πρόγραμμα αναβάθμισης πέντε αεροσκαφών του Πολεμικού Ναυτικού ύψους 500 εκατ. δολαρίων μετά και τον έντονο προβληματισμό που εξέφρασε δημοσίως ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας στην επιτροπή ΔΕΚΟ της Βουλής που συνεδριάζει για τον διορισμό της νέας διοίκησης των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ) είπε ότι υπάρχει ζήτημα με την απόφαση της κυβέρνησης να εγκρίνει το πρόγραμμα 500 εκατ. δολαρίων την ώρα που δίνει μόλις 200 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Συμφώνησε μάλιστα με την πρόταση της Προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου να υπάρξει άμεσα κοινή συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής για τα εξοπλιστικά θέματα  προκειμένου να συζητηθεί η συγκεκριμένη σύμβαση. Με τον τρόπο αυτό παραδέχονται δια της τεθλασμένης την προβληματική έγκριση του ΚΥΣΕΑ και την εκταμίευση της πρώτης προκαταβολής ύψους 45 εκατ. δολαρίων χωρίς να έχει προηγηθεί η έγκριση της Βουλής.

«Η συζήτηση είναι ενδεικτική για το τι συμβαίνει στο παρασκήνιο της χρυσοτόκου επιχείρησης των εξοπλισμών» ειπε ο κ. Φίλης και πρόσθεσε «Συμφωνώ με την Πρόεδρο να υπάρξει συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή με αφορμή το θέμα που προέκυψε. Θεωρώ ότι υπήρξαν ικανοποιητικές απαντήσεις από την κυβέρνηση όμως υπάρχει ένα γενικότερο ζήτημα καθώς σε μια περίοδο που η κρίση μας επιβάλλει να μετράμε και το τελευταίο σεντ και μας επιβάλλει να δίνουμε μόλις 200 εκατ. ευρώ για την ανθρωπιστική κρίση πρέπει να προσέχουμε στο πως διαθέτουμε κονδύλια για εξοπλισμούς. Δεν θέλω να μπω σε έρευνα σκοπιμότητας γιατι δεν γνωρίζω τα στοιχεία του φακέλου. Όμως πρέπει να γίνει συζήτηση».

Νωρίτερα, ο  υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Τόσκας υπεραμύνθηκε του προγράμματος υποστηρίζοντας ότι τα αεροσκάφη είναι απολύτως απαραίτητα για τις επιχειρησιακές ανάγκες της χώρας.

Ωστόσο δεν κατάφερε να δώσει πειστικές απαντήσεις στο γιατί το Ανώτατο Ναυτικό Συμβούλιο (ΑΝΣ) το 2009  έκρινε ομόφωνα πως τα συγκεκριμένα πέντε αεροσκάφη πρέπει να καθηλωθούν.

Οι επίμαχοι διάλογοι την συνεδρίαση της επιτροπής είναι αποκαλυπτικοί :

ΗΛ. Παναγιώτατρος : Όλοι οι γνώστες λένε ότι τα Π-3 και η αναβάθμισή τους θα δώσουν υπεροπλία στο κράτος Διευκρίνιση : τα 500 εκατ. είναι συμφέρουσα τιμή σε σχέση με το να αγοράζαμε καινούρια ή κάτι άλλο αντίστοιχο;

Ε. Μεϊμαράκης: Διάβασα το non paper του Μ. Μαξίμου που λέει ότι καθηλώθηκαν τα αεροσκάφη Π- 3 με απόφαση Μεϊμαράκη. Δεν αποφασίζει ο υπουργός με ομόφωνη απόφαση του ΑΝΣ (Ανώτατο Ναυτικό Συμβούλιο) καθηλώθηκαν τα αεροπλάνα.

Ν. ΤΟΣΚΑΣ: Ναι όμως προσυπογράψατε

Ε. ΜΕΙΜΑΡΑΚΗΣ: Και να μην προσυπέγραφα έχουν έννομη ισχύ.

Ν. ΤΟΣΚΑΣ: … Τα αεροσκάφη από επιχειρησιακή πλευρά ήταν απαραίτητα έπρεπε να καλύψουν το χώρο Αιγαίου και Ανατολικής Μεσογείου. Απόλυτα απαραίτητα κακώς απενεργοποιήθηκαν

Ε. Μείμαράκης: γιατί δεν τα λέτε στον κ.  Χρηστίδη που είναι δίπλα σας. Θα μπορούσαν να παω κόντρα σε ομόφωνη απόφαση του ΑΝΣ; Ζήτησα εξηγήσεις και ήρθε η εισήγηση τον  Ιούλιο του 2009 και συζητείτο από το 2008.

Ν ΤΟΣΚΑΣ: τέλος πάντων

Ε. Μεϊμαράκης:  Όχι τέλος πάντως. Εξαπολύετε κατηγορίες

Ν. Τόσκας: το ξέρω καλά και μπορώ να καταδείξω υπευθύνως… τότε η ευθύνη βρίσκεται στο πουθενά. Υπάρχει ευθύνη για την απενεργοποίηση. Τώρα υπάρχει η υπηρεσιακή ανάγκη. Τα 500 εκατ. ευρώ ήταν η πιο συμφέρουσα  τιμή. Αν προσπαθούσαμε να πάρουμε αμερικανικά αεροπλάνα και τα εκσυγχρονίζαμε θα ήταν πιο ψηλά το κόστος. Εγινε σύγκριση τιμών κρίθηκε συμφέρουσα καθώς εμπλέκεται και ΕΑΒ και κρίθηκε ως καλύτερη λύση

ΖΩΗ Κωνσταντοπούλου : ενδιαφέρον πολύ το θέμα προτείνω να υπάρξει μια συνεδρίαση της επιτροπής εξοπλιστικών προγραμμάτων για αυτά τα θέματα θα το βάλουμε ως ζήτημα ημερήσιας διάταξης και θα συζητηθεί

Ε. Μεϊμαράκης : αποκρύφτηκε  και σκοπίμως ότι υπήρχε ομόφωνη απόφαση του Ανωτάτου Συμβουλίου προς τον υπουργό. Δεν ξύπνησα ένα πρωί και είπα το σταματάμε. Αφου είναι τοσο αναγκαία γιατί ο κ. Χρηστίδης δεν το εισηγήθηκε το 2010-11-12-13;

Ν. ΤΟΣΚΑΣ:  κ. Μεϊμαράκη ρωτήστε τον τότε αρχηγό ΓΕΝ που σήμερα είναι στέλεχος της ΝΔ. Ενεργοποιήθηκαν τώρα τα αεροσκάφη γιατί φθάσαμε στο αμήν από πλευράς επιχειρησιακών απαιτήσεων

Κωνσταντοπούλου : για τα ζητήματα εξοπλισμών όλοι έχουμε ευαισθησία και θέλουμε διαφάνεια.

Ε. Μεϊμαράκης: θα παραπεμφθώ στο  τέλος επειδή δεν έδωσα τα 500 εκατ. επειδή δεν υπέγραψα καμία προμήθεια.

ΤΟΣΚΑΣ: Αν τα διατηρούσατε στην ενέργεια δεν θα δίναμε σήμερα 500 εκατ.

Ε. Μεϊμαράκης: πως θα τα διατηρήσω όταν μου έλεγε το ΑΝΣ να τα καθηλώσω; Δεν έδωσα εγώ 500 εκατ. μέσα στην κρίση. Θα πήγαινα κατηγορούμενος αν δεν προσυπέγραφα την ομόφωνη απόφαση του ΑΝΣ

Κωνσταντοπούλου  : μιλάτε εκτός μικροφώνου κ. Μεϊμαράκη και είπατε αν καταλάβαμε καλα γιατί δεν θα πάτε κατηγορούμενος και γιατί θα πηγαίνατε  αν. Μπορούμε να προγραμματίσουμε συνεδρίαση για να συζητήσουμε αυτά τα θέματα. Η διάθεση η δική μου είναι να μην θάψουμε αυτά τα θέματα.

Ηλ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΟΣ: δεν φέρουμε αντίδραση στις προμήθειες. Όχι έκπτωση τοπ καλύτερο στην πλεόν συμφέρουσα τιμή. Αν κρίνεται απαραίτητο τα P-3 θα πρέπει να γίνει για την ασφάλεια χώρας. Ρωτήσαμε μόνο για το οικονομικό γιατί δεν έχουμε συγκριτικό στοιχείο.

Νίκος ΦΙΛΗΣ: «Η συζήτηση είναι ενδεικτική για το τι συμβαίνει στο παρασκήνιο της χρυσοτόκου επιχείρησης των εξοπλισμών. Συμφωνώ με την Πρόεδρο να υπάρξει συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή με αφορμή το θέμα που προέκυψε. Θεωρώ ότι υπήρξαν ικανοποιητικές απαντήσεις από την κυβέρνηση όμως υπάρχει ένα γενικότερο ζήτημα καθώς σε μια περίοδο που η κρίση μας επιβάλλει να μετράμε και το τελευταίο σεντ και μας επιβάλλει να δίνουμε μόλις 200 εκατ. ευρώ για την ανθρωπιστική κρίση πρέπει να προσέχουμε στο πώς διαθέτουμε κονδύλια για εξοπλισμούς. Δεν θέλω να μπω σε έρευνα σκοπιμότητας γιατι δεν γνωρίζω τα στοιχεία του φακέλου. Όμως πρέπει να γίνει συζήτηση.

Δύο “ρουκέτες” Φλαμπουράρη: Δεν θα ήταν προτεραιότητα μου η συμφωνία για τα αεροσκάφη – Αν φρακάρουμε ίσως βάλουμε έκτακτη εισφορά στους κατέχοντες

Μιλώντας στο Mega ο κ.Φλαμπουράρης υποστήριξε «Μπορεί να μην ήταν προτεραιότητά μου η συμφωνία για τα αεροπλάνα του Ναυτικού». Η δήλωση αυτή του στενού συνεργάτη του Αλέξη Τσίπρα έρχεται να προστεθεί στην παραδοχή του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Φίλη, ότι υπάρχει ζήτημα με την απόφαση της κυβέρνησης να εγκρίνει το πρόγραμμα.

Επίσης σύμφωνα με τον κ. Φλαμπουράρη, την επιβολή έκτακτης εισφοράς στα μεγάλα εισοδήματα εφόσον προκύψει ανάγκη για τα δημόσια ταμεία εξετάζει η κυβέρνηση, όπως αποκάλυψε ο υπουργός Επικρατείας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι δεν αποτελεί άμεση προτεραιότητα της κυβέρνησης.

«Αν φτάσουμε και φρακάρει μπορεί να βάλουμε έκτακτη εισφορά στα μεγάλα εισοδήματα», είπε ο υπουργός Επικρατείας και απέκλεισε το ενδεχόμενο αύξησης του ΦΠΑ, ούτε και για δύο νησιά.

Για τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ο κ. Φλαμπουράρης υπογράμμισε ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός δεν έθεσε ζήτημα χρηματοδότησης προς τη χώρα μας ενώ διαβεβαίωσε πως η κυβέρνηση θα πληρώσει κανονικά σήμερα τη δόση προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

«Αφού τα μαζέψαμε θα τα δώσουμε τα λεφτά σήμερα», δήλωσε τονίζοντας, παράλληλα, πως δεν υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας καθώς από αύριο έχουν δρομολογηθεί νέες εισπράξεις.

Ακόμη, ο κ. Φλαμπουράρης κράτησε αποστάσεις από τη συμφωνία αγοράς των αεροπλάνων από το πολεμικό ναυτικό και εξέφρασε την αισιοδοξία του για την επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές στις 24 Απριλίου.

«Δεν κάνουμε μπλόφα. Δεν θα υποχωρήσουμε», προσέθεσε.

«Υπάρχει σκληρή γραμμή από τους θεσμούς, αυτή είναι η τακτική τους, αλλά εμείς δεν θα δεχτούμε και εκείνοι θα υποχωρήσουν. Θα τα δώσουν τα χρήματα. Δεν τους συμφέρει να μην τα δώσουν. Δεν θα υποχωρήσουμε στις πιέσεις και θα πετύχουμε συμφωνία» είπε στο Mega.

Ο κ. Φλαμπουράρης επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να αυξηθεί ο ΦΠΑ, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Δεν μπορούν να διαλύσουν την Ευρώπη επειδή κάποιοι θέλουν αύξηση ΦΠΑ σε Μύκονο και Σαντορίνη».

Ο υπουργός απέκλεισε προς το παρόν και την επιβολή έκτακτης εισφοράς, τονίζοντας ότι «μέχρι στιγμής δεν χρειάζεται κάτι τέτοιο». Άφησε, ωστόσο, ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής έκτακτης εισφοράς στα υψηλά εισοδήματα στο μέλλον.

Για τις καταλήψεις και τον Γιάννη Πανούση

Αναφερόμενος στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Πανούση, ο κ. Φλαμπουράρης τόνισε ότι είναι ένας από τους υπουργούς που βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα. «Από την αρχή συμπεριφέρθηκε σωστά. Η πολιτική του δεν όξυνε τα πράγματα. Δυστυχώς, όμως δεν πέτυχε 100%» είπε.

Η απόσυρση της τροπολογίας που προέβλεπε την μεταφορά του Προστασίας του Πολίτη από το υπουργείο Εσωτερικών στο Δικαιοσύνης φαίνεται πως πυροδοτεί σενάρια ανασχηματισμού και αυτονόμησης του υπουργείου του οποίου ηγείται ο κ. Πανούσης.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, προωθείται γενική αναδιάρθρωση του κυβερνητικού σχήματος με ανεξαρτητοποίηση χαρτοφυλακίων, όπως αυτά του Προστασίας του Πολίτη, Πολιτισμού κ.ά.

Αναφερόμενος στο θέμα των καταλήψεων ο υπουργός Επικρατείας τόνισε ότι πρόκειται για ένα χρόνιο πρόβλημα που «ελπίζουμε ότι σιγά-σιγά να καταφέρουμε να το ελαττώσουμε και να το μηδενίσουμε».

Τόνισε ότι ο κ. Πανούσης ξέρει πολύ καλά τι να κάνει, καθώς όπως είπε «υπάρχει πολιτική για τις καταλήψεις και τους βανδαλισμούς».

Απαντώντας στην κριτική που δέχεται η κυβέρνηση σχετικά με το θέμα των καταλήψεων και των επεισοδίων που σημειώθηκαν στο κέντρο της Αθήνας ο υπουργός είπε: «Βγαίνουν αυτοί που χιλιοκάψανε την Αθήνα και μας κριτικάρουν όταν έγιναν μόνο πέντε καταλήψεις».

Για τις δηλώσεις Παρασκευόπουλου

Αναφερόμενος στις δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης, Νίκου Παρασκευόπουλου, σχετικά με την αποφυλάκιση του Σάββα Ξηρού ο κ. Φλαμπουράρης είπε ότι «μέχρι να αλλάξουν οι συνθήκες στις φυλακές πρέπει αυτοί που έχουν 85% αναπηρία να νοσηλεύονται κατ’ οίκον».

Πρόσθεσε, ακόμη, ότι «αν οι συνθήκες περίθαλψης στις φυλακές ήταν ανθρώπινες, δεν θα έλεγα να βγει ο Σάββας Ξηρός».

Τόνισε, επίσης, ότι η κυβέρνηση δεν κάνει διάλογο με τους κουκουλοφόρους, υπογραμμίζοντας ότι δεν εννοούσε κάτι τέτοιο με τις δηλώσεις του ο κ. Παρασκευόπουλος.

Για το μεταναστευτικό

Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό πρόβλημα τόνισε ότι πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί συνολικά.

«Οι Αμυγδαλέζες μόνο δεν λύνουν το πρόβλημα. Το μεταναστευτικό είναι αδιέξοδο και πρέπει η Ευρώπη να βοηθήσει» είπε.

Τα σχόλια είναι κλειστά.