Ειδησεογραφικό site

“Βόμβα” Παρασκευόπουλου – Ανάβει «πράσινο φως» για γερμανικές αποζημιώσεις για το Δίστομο

91

Μία απόφαση που κανείς Υπουργός δεν έχει υπογράψει τα τελευταία 15 χρόνια δήλωσε έτοιμος να υπογράψει ο Υπουργός Δικαιοσύνης στη συζήτηση για τις γερμανικές αποζημιώσεις, την απόφαση για τις αποζημιώσεις στα θύματα του Διστόμου με δήμευση περιουσιακών στοιχείων της Γερμανίας εντός Ελλάδας.

Την θέση ότι η απόφαση του Αρείου Πάγου για την αποκατάσταση των οικογενειών θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας στο Δίστομο παραμένει εκτελεστή εξέφρασε το βράδυ της Τρίτης στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος ο οποίος ανακοίνωσε χειροκροτούμενος από την εθνική αντιπροσωπεία ότι είναι έτοιμος να δώσει την άδεια για την εκτέλεσή της.

«Θέλω να εκφράσω την προσωπική μου θέση ως υπουργού της Δικαιοσύνης. Συγχωρέστε μου τον πρωτοπρόσωπο λόγο. Οφείλεται στο ότι η πολιτική δικονομία αναθέτει μια απόφαση στον υπουργό της Δικαιοσύνης. Έχω τη γνώμη ότι η απόφαση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου που έκρινε ότι υπάρχει ετεροδικία και επομένως ασυλία του εναγόμενου γερμανικού κράτους δεν αναιρεί την εκτελεστότητα της Αρεοπαγιτικής απόφασης του έτους 2000 διότι δεν αφορά την ίδια υπόθεση. Η απόφαση του Αρείου Πάγου παραμένει εκτελεστή και προσωπικά είμαι έτοιμος να δώσω την άδεια για την εκτέλεσή της», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης χειροκροτούμενος από βουλευτές.

Πρακτικά η απόφαση Παρασκευόπουλου επιτρέπει στα θύματα του Διστόμου να προβούν σε κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων της Γερμανίας στην Ελλάδα.

«Το χρόνο για την εκτέλεση αυτής της επίσπευσης αυτής της διαδικασίας, βεβαίως θα τον εξαρτήσω, ενόψει και της νομικής πολυπλοκότητας του θέματος αλλά και των εθνικών του διαστάσεων, και από την πολιτική διαπραγμάτευση που θα επιχειρήσει η κυβέρνηση και από τη γνώμη της Βουλής», είπε ο κ. Παρασκευόπουλος.

Πολλαπλά σημαίνουσα χαρακτήρισε τη δήλωση του υπουργού η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, «ιδίως γιατί υπάρχουν ακόμα ζωντανοί άνθρωποι που έζησαν τη ναζιστική θηριωδία αλλά και ενόψει ακόμη του ότι έχουν φύγει πάρα πολλοί στη διαδικασία αναμονής να υλοποιηθεί μια απόφαση που έχει γίνει αμετάκλητη για την ελληνική δικαιοσύνη από το έτος 2000, εδώ και 15 χρόνια».

Υπενθυμίζεται πως το 2000 ο Άρειος Πάγος δικαίωσε τα θύματα του Διστόμου και τους απογόνους τους υποχρεώνοντας την Γερμανία να δώσει αποζημιώσεις, αλλιώς θα γινόταν συντηρητική κατάσχεση της περιουσίας της.

Όμως για να υπάρξει κατάσχεση κατά ξένου κράτους στην Ελλάδα απαιτείται υπογραφή από τον Έλληνα Υπουργό Δικαιοσύνης – κάτι που δεν έκανε κανένας υπουργός επί 15 χρόνια.

Να σημειωθεί πως σύμφωνα με την 137/1997 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Λιβαδειάς, επιδικάστηκαν 28 εκατομμύρια ευρώ στους συγγενείς των θυμάτων του Διστόμου. Η απόφαση αυτή κατέστη αμετάκλητη με την 11/2000 απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, η οποία απέρριψε αίτηση αναίρεσης του Γερμανικού Κράτους. Σύμφωνα όμως με το άρθρο 923 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας η «αναγκαστική εκτέλεση κατά αλλοδαπού δημοσίου δεν μπορεί να γίνει χωρίς προηγούμενη άδεια του Υπουργού της Δικαιοσύνης».

Υπενθυμίζεται ότι ανάλογη απόφαση είχε πάρει και η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ το 2000. Ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης είχε υπογράψει την σχετική απόφαση του Αρείου Πάγου με αποτέλεσμα δικαστική κλητήρας να εμφανιστεί στο γερμανικό Ινστιτούτο Γκαίτε των Αθηνών, προκειμένου να εκτελέσει την δικαστική απόφαση του Αρείου Πάγου.

Ωστόσο, λίγες ημέρες μετά και κατόπιν την απόφασης της Γερμανίας να εγκρίνει την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ, η τότε κυβέρνηση άλλαξε άποψη και ο υπουργός Δικαιοσύνης απέσυρε την απόφαση για αναγκαστική εκτέλεση.

«Αν υπάρξουν επιθέσεις από την Ελλάδα σε γερμανική ιδιοκτησία, η Γερμανία ξέρει να αμυνθεί» δήλωσε στέλεχος του CSU

«Σε περίπτωση που πραγματοποιηθούν ελληνικές επιθέσεις εναντίον γερμανικής ιδιοκτησίας, η Γερμανία θα ξέρει να αμυνθεί» δηλώνει ο εκπρόσωπος της ΚΟ των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) για δημοσιονομικά θέματα Χανς Μίχελμπαχ, αναφερόμενος στις δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Παρασκευόπουλου, και χαρακτηρίζει «άθλια» και «άμετρη» την κριτική που άσκησε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, στον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Το θέμα έχει διευθετηθεί ήδη από τη δεκαετία του ’50» υποστηρίζει ο κ. Μίχελμπαχ για τις πολεμικές αποζημιώσεις, σε δηλώσεις του στην ηλεκτρονική έκδοση της «Handelsblatt», ενώ σχολιάζοντας τη χθεσινή δήλωση του Ν. Παππά για τον Β. Σόιμπλε, κάνει λόγο για «άθλια» και «άμετρη» κριτική και προσθέτει ότι το κακό στιλ έχει γίνει πλέον κάτι σαν «το σήμα κατατεθέν του συνασπισμού ριζοσπαστών στην Αθήνα».

«Αντί να εφευρίσκει όλο και καινούργιες λεκτικές προσβολές και να γυαλίζει εκ νέου εικόνες εχθρών, η κυβέρνηση Τσίπρα θα έπρεπε καλύτερα να συγκεντρώσει την ενέργειά της σε μια θεμελιώδη μεταρρύθμιση της χώρας» σημειώνει και προσθέτει ότι αυτή τη στιγμή λεηλατεί τα συνταξιοδοτικά ταμεία και κάνει το παν για να ρίξει την ίδια τη χώρα της και τον ίδιο τον λαό της, στην απόλυτη χρεοκοπία.

Eurointelligence: Ο Τσίπρας είναι υπολογιστής ή ηλίθιος

«Τι στην ευχή κάνει ο Τσίπρας;». Με αυτή τη ρητορική ερώτηση, που έχει και μια χροιά απόγνωσης, ξεκινάει το άρθρο του think tank Eurointelligence.

Και προσπαθεί να κατανοήσει γιατί ο Έλληνας πρωθυπουργός επανέφερε το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων, από τη στιγμή που ζητάει τη βοήθεια της Γερμανίας

«Είτε είναι τρομερά υπολογιστής, είτε τρομερά ηλίθιος. Ο Αλέξης Τσίπρας δεσμεύτηκε από το βήμα του ελληνικού Κοινοβουλίου πως θα διεκδικήσει από το Βερολίνο τις πολεμικές αποζημιώσεις. Και αυτή η δήλωση έρχεται σε συνάφεια με την αντίστοιχη απειλή από τον υπουργό Δικαιοσύνης της χώρας ότι θα δώσει το «πράσινο φως» για την κατάσχεση γερμανικών περιουσιακών στοιχείων στην Ελλάδα ως αποζημίωση για τα θύματα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Αυτή η προκλητική ρητορική σημαίνει πως είτε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται ακόμη σε φάση προεκλογικής εκστρατείας και είναι έτοιμη να αποδεχθεί τις επιπτώσεις, όποιες και αν είναι αυτές, είτε ότι λαμβάνουν την υποστήριξη της Γερμανίας ως δεδομένη», αναφέρει με επιθετικό τόνο το άρθρο.

Έργο Μέρκελ

Το Eurointelligence επικαλείται τις πηγές του Reuters, σύμφωνα με τις οποίες η περιβόητη ψηφοφορία στην Bundestag για την τετράμηνη παράταση του ελληνικού προγράμματος δεν ήταν τόσο εύκολη όπως φάνηκε από την άνετη πλειοψηφία επί του θέματος. Το «ναι» κέρδισε λόγω της δημοφιλίας της Μέρκελ, των πιέσεων που άσκησε προσωπικά ο Σόιμπλε και λόγω του γεγονότος ότι το κόμμα των Πράσινων και των Σοσιαλιστών τάχθηκε αναφανδόν υπέρ της επέκτασης. Στην πραγματικότητα, τα πάντα ξεκίνησαν από την Μέρκελ που ήθελε παντί τρόπω να καταστείλει τις αντιρρήσεις εντός της γερμανικής βουλής και να περάσει το προτεινόμενο θέμα της 4μηνης παράτασης.

Πότε θα έρθει η Τρόικα

Το άρθρο σημειώνει ακόμη πως ανάμεσα στις δύο πλευρές (Ελλάδα και Eurogroup) μέχρι την τελευταία στιγμή υπήρχε διάσταση απόψεων για το πότε θα έρθει η Τρόικα στην Αθήνα και κάτω από ποιες συνθήκες. Η ελληνική πλευρά κάνει λόγο για έλευση κάθε θεσμού ξεχωριστά, ενώ οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν μείνει με την αίσθηση πως θα υπάρχει ταυτόχρονη παρουσία και των τριών θεσμών στις συζητήσεις. Επ’ αυτού πιέζουν από κοινού ο Ντράγκι και ο Σόιμπλε. Για να καταλήξει η ανάλυση ως εξής: «Η δική μας ανάγνωση είναι ότι η υποστήριξη της Γερμανίας προς την Ελλάδα δεν πρέπει να λαμβάνεται ως δεδομένη. Η Γερμανία δεν θα επιτρέψει στον εαυτό της να βρεθεί υπό πίεση. Είναι σαφές πως ο Τσίπρας λέει κάποια πράγματα για εσωτερική κατανάλωση, αλλά αυτού του είδους η διπλωματία δεν μπορεί να τελειώσει με καλό τρόπο. Κάποιος θα είναι ο ηττημένος από αυτή τη διαμάχη, ή πιο σημαντικά, θα λογίζεται ως ηττημένος. Ο ηττημένος, πιθανότατα, θα είναι η Ελλάδα – εκτός και αν όλο αυτό είναι μέρος ενός πλάνου που σκοπό έχει να προβοκάρει την Ευρωζώνη για να συμβεί ένα Grexit. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει η Ελλάδα να έχει ένα plan Bα που να μπορεί να δουλέψει – μόνο που αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται να διαθέτει τέτοιο».

Πηγή: naftemporiki.gr, ΑΠΕ, protothema.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.