Ειδησεογραφικό site

«Βόμβα» Νίκου Φίλη: Δεν θα πληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας αν οι εταίροι δεν μας δώσουν τις δόσεις

32

Την θέση ότι η κυβέρνηση δεν θα πληρώσει τις υποχρεώσεις της (ή τμήμα των υποχρεώσεων της) προς τους δανειστές αν δεν λάβει από αυτούς τις δόσεις που εκκρεμούν εξέφρασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης στην εκπομπή του Τάκη Χατζή στο ΣΚΑΪ. Η άποψη αυτή, εφόσον αποτελεί επίσημη κυβερνητική θέση, δημιουργεί νέα δεδομένα στη διαπραγμάτευση.

Ο κ. Φίλης – αντίθετα από το επίσημο κείμενο – θεωρεί πως η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου στο Eurogroup δεν δεσμεύει την κυβέρνηση να ολοκληρώσει την εκκρεμή αξιολόγηση του Μνημονίου, που οι “θεσμοί” θεωρούν απαραίτητη προϋπόθεση για την εκταμίευση των “παγωμένων” δόσεων. Και ως εκ τούτου δηλώνει πως οι δανειστές δεν δικαιούνται να παρακρατούν τις δόσεις αυτές και να δημιουργούν ασφυξία στην Ελληνική οικονομία.

Αποτέλεσμα αυτής της “εμπλοκής”, κατά τον κ. Φίλη, θα είναι ενδεχομένως η αδυναμία της χώρας να εκπληρώσει τις άμεσες υποχρεώσεις της.

Είπε χαρακτηριστικά: «Αν οι δανειστές δεν είναι διατεθειμένοι να δώσουν χρήματα για να πάρουν τα δάνειά τους, δεν θα τα πάρουν, είναι σαφές. Το ελληνικό δημόσιο θα πληρώσει αν οι δανειστές είναι συνεπείς προς τις υποχρεώσεις τους, αν δώσουν τα χρήματα που έχουν υποσχεθεί. Υπάρχει συμφωνία του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, βάσει αυτής θα κριθούμε».

Τα σχόλια είναι κλειστά.