Ειδησεογραφικό site

Αργεί η «Ανάσταση» για την Κυβέρνηση- Με το βλέμμα στο Eurogroup της 24ης Απριλίου- Αισιοδοξία από τον Βαρουφάκη για ενδεχόμενο τμηματικής καταβολής των δόσεων

48

Η Εβδομάδα των Παθών θα ξεκινήσει για την κυβέρνηση… μετά την Ανάσταση.

Αμέσως μετά το Πάσχα, η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα καλείται να παρουσιάσει τη «διορθωμένη» λίστα με τα μέτρα στους δανειστές ακολουθώντας κατά τη σύνταξή της δύο βασικούς κανόνες: τα μέτρα θα πρέπει να είναι πρώτον συγκεκριμένα -δηλαδή να είναι μετρίσιμη η απόδοσή τους- και δεύτερον μόνιμα, δηλαδή να επιφέρουν το ίδιο αποτέλεσμα σε βάθος χρόνου και όχι μόνο μέσα στο 2015.

Αυτό που θέλει να αποφύγει η ελληνική πλευρά είναι να θιγούν μισθοί και συντάξεις κάτι που αποτελεί την τελευταία «κόκκινη γραμμή» της κυβέρνησης.
Οι δύο συγκεκριμένες απαιτήσεις θα υποχρεώσουν την ελληνική πλευρά να προσθέσει …σελίδες στο 26σελίδο κείμενο με τις προτάσεις που έχει καταθέσει προκειμένου να πάρει το πράσινο φως για την εκταμίευση χρημάτων από τον Μηχανισμό.

Παρά τις κατηγορηματικές διαψεύσεις, το ενδεχόμενο να υπάρξουν αυξήσεις στους συντελεστές του ΦΠΑ -ζωντανό παραμένει και το σενάριο αύξησης συντελεστών στα νησιά- παραμένει ανοικτό όπως είναι πιθανές και οι παρεμβάσεις στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων.

Τα συμπληρωματικά μέτρα, η κυβέρνηση θέλει να τα «αντλήσει» από περιοχές πηγές που εξασφαλίζουν κάποιο επιχείρημα (π.χ φορολόγηση των εύπορων νησιών και όχι της άγονης γραμμής, αύξηση της επιβάρυνσης στα πλουσιότερα στρώματα κλπ).

Ο Μαϊος θα ξεκινήσει με την υποχρέωση καταβολής άλλης μια μεγάλης δόσης προς τος ΔΝΤ ύψους 750 εκατ. ευρώ στις 12 του μήνα. Η ελληνική πλευρά, θα ήθελε να έχει υπάρξει εκταμίευση χρημάτων μέχρι τότε.
Από την άλλη, αυτό που θέλει να αποφύγει η ελληνική πλευρά είναι να θιγούν μισθοί και συντάξεις κάτι που αποτελεί την τελευταία «κόκκινη γραμμή» της κυβέρνησης.

Πρακτικά, οι τελικές αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν μέσα στην εβδομάδα που έρχεται καθώς θα πρέπει να προκύψει τελικό κείμενο συμφωνίας πριν την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup της 24ης Απριλίου. Δεν αποκλείεται, βέβαια, να συγκληθεί και δεύτερο Eurogroup -έκτακτο ή μέσω τηλεδιάσκεψης- προς το τέλος του μήνα αν και εφόσον δεν υπάρξει οριστική κατάληξη στις 24 του μήνα.

Από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, οι δηλώσεις είναι καθησυχαστικές όσον αφορά στις υποχρεώσεις του μήνα. Η δόση στο ΔΝΤ πληρώθηκε ενώ δεσμεύτηκαν τα χρήματα και για το 15νθήμερο των δημοσίων υπαλλήλων. Στις 15 Απριλίου υπάρχει άλλη μια κρίσιμη έκδοση εντόκων γραμματίων που αποσκοπεί στην άντληση ενός δισεκατομμυρίου ευρώ. Ωστόσο, δεν αναμένεται να υπάρξουν προβλήματα καθώς το προηγούμενο έντοκο που πρέπει να αντικατασταθεί είχε καλυφθεί κυρίως από ελληνικές τράπεζες οι οποίες αναμένεται να το καλύψουν και τώρα.

Στις 20 Απριλίου αναμένεται να ξεκινήσει η ρύθμιση των 100 δόσεων η οποία θα διαρκέσει έως τις 27 Απριλίου για όσους θέλουν να πληρώσουν μέρος των οφειλών τους και να διαγράψουν ισόποσες προσαυξήσεις. Για όσους θέλουν απλώς να τακτοποιήσουν τα χρέη τους σε 100 δόσεις θα υπάρχει χρόνος έως τις 27 Μαΐου. Η διαδικασία θεωρείται κρίσιμη για το υπουργείο Οικονομικών καθώς ειδικά μέσα από τη διαδικασία της προκαταβολής, περιμένει να βάλει ζεστό χρήμα στα κρατικά ταμεία τα οποία θα βοηθήσουν για να καλυφθεί η τελευταία υποχρέωση του μήνα που είναι η πληρωμή των μισθών και των συντάξεων.

Ο Μάιος θα ξεκινήσει με την υποχρέωση καταβολής άλλης μια μεγάλης δόσης προς τος ΔΝΤ ύψους 750 εκατ. ευρώ στις 12 του μήνα. Η ελληνική πλευρά, θα ήθελε να έχει υπάρξει εκταμίευση χρημάτων μέχρι τότε.

Το δρόμο για να γίνεται μερική εκταμίευση των δόσεων, όσο προχωρούν οι διαπραγματεύσεις με τους τρεις «θεσμούς» φαίνεται πως άνοιξε το Euroworking group για την Ελλάδα, εγκρίνοντας το σχέδιο Βαρουφάκη για κατάτμηση της αξιολόγησης που θα επιτρέψει, εμμέσως, και τμηματικές καταβολές χρημάτων προς τη χώρα μας.

Μετά από πολύωρη επισκόπηση της έως τώρα πορείας των τεχνικών διαβουλεύσεων, τα μεσάνυχτα χτες ώρα Ελλάδος οι εκπρόσωποι της Ελλάδος και των κρατών της Ευρωζώνης φέρονται να συμφώνησαν σε μία «φόρμουλα» με βάση την οποία οι τεχνικές διαβουλεύσεις στην Αθήνα και στα Brussels Group θα γίνονται «ενότητα-ενότητα».

Αυτό θα σημάνει ενδεχομένως και τη δυνατότητα εκταμιεύσεων όταν θα συμφωνείται μία βάση μεταρρυθμίσεων, π.χ. για τη φορολογία, χωρίς να απαιτείται να έχει υπάρξει παράλληλα συμφωνία και για τα εργασιακά, το ασφαλιστικό, την αγορά κλπ.

Παρά την πρόοδο αυτή, ασαφές παραμένει σε ποια βάση μέτρων μπορεί να υπάρξει συμφωνία.

Τα τεχνικά κλιμάκια των τριών Θεσμών άρχισαν και πάλι να εργάζονται στην Αθήνα, αλλά παραμένει άγνωστο αν χθες τελικώς στις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος της Ελλάδος, γ.γ. του υπουργείου Οικονομικών καθ. Νικόλαος Θεοχαράκης παρουσίασε νέες ελληνικές προτάσεις ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ, τις οποίες προετοίμαζε τις προηγούμενες μέρες το οικονομικό επιτελείο. Αντιθέτως, μέχρι την πρώτη διακοπή των εργασιών χθες το απόγευμα, πηγές των Θεσμών έδειχναν ενοχλημένοι για τα κείμενα εργασίας και τις «θεωρητικολογίες» που τους είχε δείξει ως τότε η ελληνική κυβέρνηση.

Έξι ημέρες

Μάλιστα πληροφορίες της «Καθημερινής» από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι το Euroworking Group έδωσε στην Αθήνα διορία έξι εργάσιμων ημερών για να παρουσιάσει προτάσεις αποδεκτές από τους πιστωτές στα δημοσιονομικά, το ασφαλιστικό, τα εργασιακά και τις ιδιωτικοποήσεις με στόχο να υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup της 24ης Απριλίου.

Και αυτό καθώς παρεμβάλονται οι αργίες του ορθόδοξου Πάσχα ενώ στις 17 με 19 Απριλίου πραγματοποιείται η εαρινή Σύνοδος του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον όπου θα πρέπει να μεταβούν οι εκπρόσωποι του Ταμείου.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα σχετικά, οι εκπρόσωποι των θεσμών αναγνώρισαν χθες ότι υπάρχει βελτίωση στις τεχνικές συζητήσεις που εξελίσσονταν στην Αθήνα, εξακολουθεί όμως να υπάρχει μεγάλο χάσμα σε σειρά από τομείς ώστε να υπάρξει συμφωνία.

Μάλιστα πληροφορίες της εφημερίδας ανέφεραν πως εκφράστηκε εκ μέρους των θεσμών πρόβλημα με το πρόσωπο που θα τοποθετηθεί στην προεδρία του ΤΧΣ. Σημειώνεται πως για τη θέση αυτή έχει ακουστεί το όνομα του πρώην εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ κ. Παναγιώτη Ρουμελιώτη.

Reuters: Έκκληση της Αθήνας στο EwG για χρηματοδοτική βοήθεια
Την ίδια ώρα, Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters πως η Ελλάδα απηύθυνε για ακόμα μία φορά έκκληση προς την ΕΕ για την παροχή μετρητών προκειμένου να αποφευχθεί πιθανή πτώχευση. Ωστόσο, οι Ευρωπαίοι ζήτησαν από την Αθήνα να παρουσιάσει πρώτα μια βελτιωμένη λίστα μεταρρυθμίσεων εντός έξι εργάσιμων ημερών.

«Από την ελληνική πλευρά, έγινε μια ισχυρή δήλωση ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας και υπήρξε έκκληση για την απελευθέρωση ενός χρηματικού ποσού ως ένα είδος στήριξης της ρευστότητας πριν από το Eurogroup τις 24ης Απριλίου» ανέφερε χαρακτηριστικά Ευρωπαίος αξιωματούχος και πρόσθεσε:

«Αλλά κανείς δεν ξέρει πώς αυτό θα μπορούσε να γίνει – δεν υπάρχει προθυμία για την παροχή στήριξης πριν υπάρξει κάποια πρόοδος όσον αφορά το πρόγραμμα μεταρρύθμισης».

Αξιωματούχοι υποστηρίζουν πως οι εμπειρογνώμονες της Ευρωζώνης δεν είναι πεπεισμένοι ότι υπάρχει τόσο σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας, και κάποιοι υποπτεύονται πως η Αθήνα προσπαθεί να τρομάξει τους πιστωτές της προκειμένου να αποδεσμεύσει τα χρήματα της δόσης, σύμφωνα με το Reuters.

Επίσης, το δημοσίευμα αναφέρει πως οι πιστωτές της Ελλάδας είναι αποφασισμένοι να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους και να ασκήσουν πίεση στην ελληνική κυβέρνηση.

«Το κλίμα ήταν καλύτερο από την προηγούμενη φορά, αλλά η ουσία ήταν τόσο ζοφερή όσο ποτέ άλλοτε» δήλωσε ένας άλλος αξιωματούχος της Ευρωζώνης αναφερόμενος στις χθεσινές συνομιλίες.

«Εξακολουθούν να λείπουν λεπτομέρειες για συγκεκριμένα μέτρα, ιδίως όσον αφορά τις δημοσιονομικές επιπτώσεις και ο χρόνος είναι πολύ λίγος – οι αποφάσεις θα πρέπει να παρθούν στις 24 Απριλίου, που είναι η επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup στη Ρίγα» πρόσθεσε.

Βαρουφάκης: Θα αναλάβουμε το πολιτικό κόστος του συμβιβασμού
Την αισιοδοξία του ότι θα υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές έως τις 24 Απριλίου εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως η Ελλάδα δεν ψάχνει λύση στο χρηματοδοτικό της πρόβλημα εκτός Ευρώπης.

Σε δηλώσεις του την Πέμπτη από το Παρίσι, ο κ. Βαρουφάκης είπε πως οι διαπραγματεύσεις προχωρούν αρκετά καλά, υπογραμμίζοντας ότι είναι πολύ αισιόδοξος πως θα υπάρξει μία συμφωνία με τους εταίρους μέχρι τις 24 Απριλίου, καθώς «κάτι τέτοιο θα ήταν προς όφελος και των δύο πλευρών».

Πάντως, όταν ερωτήθηκε εάν η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να αντιμετωπίσει το πολιτικό κόστος ενός επώδυνου συμβιβασμού με τους δανειστές, απάντησε πως είμαστε πρόθυμοι να κάνουμε τους απαραίτητους συμβιβασμούς, «αλλά όχι να υποχωρήσουμε άτακτα».

Όπως χαρακτηριστικά είπε: «we are ready to compromise, but not to be compromised».

Μιλώντας στο Bloomberg ο κ. Βαρουφάκης εξέφρασε, επίσης, τη βεβαιότητά του ότι οι δεσμοί εμπιστοσύνης στην Ευρωζώνη έχουν γίνει ισχυρότεροι πλέον και επεσήμανε ότι η όποια συμφωνία για την Ελλάδα, πρέπει να είναι θετική όχι μόνο για τους Έλληνες, αλλά και για όλη την Ευρώπη.

Όμως, στη συνέχεια ο υπουργός Οικονομικών έκανε λόγο για βαθιές τομές και μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν στην Ελλάδα η οποία -όπως είπε- χρειάζεται ένα μακροπρόθεσμο και βιώσιμο σχέδιο.

Τα σχόλια είναι κλειστά.