Ειδησεογραφικό site

Βρυξέλλες: Βρείτε λύση, δεν υπάρχει plan B σε περίπτωση ελληνικής χρεοκοπίας

33

Εκκληση προς την Αθήνα και τους δανειστές απηύθυνε ο Φρανς Τίμερμανς, ζητώντας τους να σημειώσουν πρόοδο στις συζητήσεις για μία συμφωνία σε μεταρρυθμίσεις που θα «ξεκλειδώσουν» τη χρηματοδότηση, προειδοποιώντας ότι δεν υπάρχει plan B σε περίπτωση ελληνικής χρεοκοπίας.

«Αυτό που έχουμε ανάγκη τώρα είναι πραγματική πρόοδος», είπε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag. Σε ερώτηση για το αν υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο, σε περίπτωση ελληνικής χρεοκοπίας, ο Τίμερμανς απάντησε αρνητικά.

«Αν δουλεύεις σε ένα plan B, ουσιαστικά έχεις εγκαταλείψει το plan Α», εξήγησε και πρόσθεσε ότι όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές πρέπει να κάνουν τα πάντα προκειμένου να έχουν επιτυχή κατάληξη οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα.

Σε ερώτηση για το αν θα υπάρχει σημαντική εξέλιξη στο Eurogroup της Δευτέρας, ο Τίμερμανς απάντησε: «Αυτό που χρειαζόμαστε είναι απτή πρόοδος. Η Κομισιόν, μαζί με την ΕΚΤ και το ΔΝΤ κάνουν ό,τι μπορούν για να γίνει αυτό δυνατό».

Συνεδριάζει το κυβερνητικό συμβούλιο

Την ίδια ώρα, η έκτακτη σύγκληση του κυβερνητικού συμβουλίου, που θα συνεδριάσει στις 12:00 σήμερα, υπογραμμίζει την κρισιμότητα της κατάστασης, ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας, από το οποίο η Αθήνα περιμένει διακαώς ένα θετικό μήνυμα, ενώ οι Ευρωπαίοι τα τελευταία 24ωρα δηλώνουν σε κάθε ευκαιρία ότι δεν θα προκύψει συμφωνία από αυτό.

Η ελληνική κυβέρνηση όμως φιλοδοξεί σε μία θετική εξέλιξη, που θα οδηγήσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στην απόφαση να χαλαρώσει τη «θηλιά» που σφίγγει γύρω από την ελληνική οικονομία.

Παράλληλα, συνεχίζονται οι πυρετώδεις συζητήσεις, με πολλά ανοιχτά ζητήματα. «Μάχη» δίνεται για τα εργασιακά και το ασφαλιστικό, αλλά ανοιχτό παραμένει και το ζήτημα του πρωτογενούς πλεονάσματος. Το ύψος του για το 2015 θα καθορίσει σε έναν πολύ μεγάλο βαθμό και το δημοσιονομικό κενό και άρα και τα μέτρα που θα πρέπει να λάβει η ελληνική κυβέρνηση για τη φετινή χρονιά. Αυτό θα καθορίσει και το ύψος του ΕΝΦΙΑ, αλλά και μια σειρά από άλλα μέτρα, όπως τις επικείμενες αλλαγές στον ΦΠΑ.

Τα σχόλια είναι κλειστά.