Ειδησεογραφικό site

Βενιζέλος: Δεν είναι “εκδρομή” η διαπραγμάτευση – Τρίτη δύναμη το ΠΑΣΟΚ ως αντίβαρο σε ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ

49

Ιδιαίτερα αυστηρός εμφανίστηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόσο προς τον ΣΥΡΙΖΑ για τον οποίο τόνισε δεν θα καταφέρει να πείσει τους εταίρους να «αλλάξουν γνώμη», όσο και προς το Ποτάμι και τους ΑΝΕΛΛ για τους οποίους ανέφερε ότι δεν είναι σε θέση να διαπραγματευτούν σε περίπτωση συνεργασίας με την Κουμουνδούρου. Μόνος εγγυητής η Χαριλάου Τρικούπη, επανέλαβε.

Την εκτίμηση ότι ναι μεν οι εταίροι θα διαπραγματευτούν με μία νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν πρόκειται να κάνουν πίσω και θα ζητήσουν ό,τι ζητούσαν και από την προηγούμενη ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, διατυπώνει ο Ευάγγελος Βενιζέλος, προειδοποιώντας ότι «τα καλαμπούρια τελειώσανε, τώρα όποιος πάει πρέπει να δεσμευτεί, να υπογράψει, να ψηφίσει».

Μιλώντας στη TV100 της Θεσσαλονίκης ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ήταν ιδιαίτερα αυστηρός απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, ως προς το κλίμα που θα βρει στην Ευρώπη, τονίζοντας ότι οι εταίροι θα διαπραγματευτούν με τη νέα κυβέρνηση, διότι «είναι θεσμικά υποχρεωμένοι να το κάνουν», αλλά «δεν θα συμφωνήσουν, δεν θα αλλάξουν τις απόψεις τους». «Αν ήταν να αλλάξουν τις απόψεις τους για να βοηθήσουν ένα Κόμμα, θα το είχαν κάνει με τα φιλοευρωπαϊκά Κόμματα τα οποία είναι κοντά τους και πιο ιδεολογικά. Γιατί η ΝΔ ανήκει στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και εμείς ανήκουμε στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα» σημείωσε και ξεκαθάρισε:

«Αν κάποιοι πιστεύουν ότι η Ευρώπη τους περιμένει για να υποκλιθεί σε αυτούς, ότι έχουμε χρόνο και δεν πιεζόμαστε με τίποτε ότι θα μείνουμε στo Μνημόνιο, ότι έχουμε λεφτά γιατί θα τυπώσουμε χρήμα μόνοι μας στο Νομισματοκοπείο, πλαστό δηλαδή γιατί χωρίς την υπογραφή του Ντράγκι, εάν κάποιοι πιστεύουν ότι θα παίρνουμε λεφτά από τις Τράπεζες μέσω εντόκων γραμματίων, αυτά είναι μια φενάκη».

Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι το πόσο σκληρή μπορεί να είναι η διαπραγμάτευση μόνο όποιος την έχει κάνει ξέρει. «Επειδή έτυχε να το έχω κάνει εγώ αυτό, ξέρω πολύ καλά. Συστάσεις και συμβουλές για το τι είναι σκληρή διαπραγμάτευση και εθνική διαπραγμάτευση δε δέχομαι. Όταν φέρουν στη χώρα στη μείωση του χρέους το 1/10 αυτού που κάναμε εμείς, τότε μπορώ να δεχθώ ν’ ακούσω συμβουλές. Το 1/10» πρόσθεσε με νόημα.

Προειδοποίησε ότι δεν θα αποδεχθεί «πολιτικές οι οποίες επικίνδυνες» και δεν πρόκειται να συνεργαστεί σε αυτές.. «Αν ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι ο ελληνικός λαός θα του έχει δώσει τη νομιμοποίηση να εφαρμόσει τις πολιτικές του, ας το κάνει. Αλλά εμείς θα έχουμε πει την αλήθεια, θα έχουμε προειδοποιήσει. Εάν κάποιοι πιστεύουν ότι τα πράγματα είναι εύκολα, ότι πάμε για μια παιδική εκδρομή, αυτό αφορά και το Ποτάμι, ότι η διαπραγμάτευση είναι να πάμε μια βόλτα στις Βρυξέλλες, δεν είναι έτσι… Είναι πάρα πολύ σκληρά τα πράγματα και όταν λέω σκληρά, εννοώ σκληρά για τον πολίτη».

Όσο για τα περί grexit, ο κ. Βενιζέλος τήρησε αποστάσεις και από τη ΝΔ και από τον ΣΥΡΙΖΑ: «Από την αρχή, πριν τη διάλυση της Βουλής έχω καταγγείλει και τη στρατηγική του εκφοβισμού και τη στρατηγική του εφησυχασμού είναι και τα δύο επικίνδυνα» σημείωσε και πρόσθεσε: «Δεν μπορεί κανείς να σε βγάλει από την Ευρωπαϊκή Ένωση… Μπορεί να έχεις την ψευδαίσθηση όμως ότι είσαι στο ευρώ, αλλά να μην έχεις ευρώ. Να είσαι πτωχός (όχι πτωχός με την έννοια είμαι ατομικά πτωχός) να είσαι πτωχευμένος ως κράτος μέσα στο ευρώ. ​Άρα να έχουμε υπόψη μας ότι μόνοι μας μπορούμε να καταστρέψουμε τα πάντα και με δημοκρατικές πλειοψηφίες και με ενθουσιασμό έχουν κατά καιρούς ιστορικά γίνει μεγάλα λάθη και μεγάλες καταστροφές».

Οι θυσίες φτάνουν στο τέλος

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι οι θυσίες, που πρέπει να κάνουν οι πολίτες «θα διαρκέσουν λίγο ακόμα» διευκρίνισε όμως δεν πρόκειται για μέτρα περιορισμού των εισοδημάτων.

Σημείωσε ότι «στο μίγμα της πολιτικής πάντα χρειαζόταν αλλαγή. Εμείς ποτέ δεν δεχτήκαμε το μίγμα της πολιτικής. Η Ευρώπη επιβάλλει ένα μίγμα πολιτικής γιατί κυριαρχούν συντηρητικές αντιλήψεις. Αυτό πρέπει να αλλάξει, αλλά θα αλλάξει μόνο εάν πείσεις λαούς και κράτη. Εάν δεν τους πείσεις, πρέπει να αποδεχτείς το πλαίσιο».

​«Η διαπραγμάτευση έχει μείνει στο τέλος. Αλλά βεβαίως κάποιος πρέπει να βάλει την υπογραφή του και κάποιος πρέπει να πάει να ψηφίσει τα μέτρα στη Βουλή» επισήμανε ο κ. Βενιζέλος, διευκρινίζοντας ότι «δεν θα είναι επώδυνα, αλλά θα είναι μέτρα διαρθρωτικά». Άφησε ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο για παρεμβάσεις στις συντάξεις λέγοντας ότι «χρειάζονται μελέτες αναλογιστικές για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος» και επίσης «χρειάζονται μέτρα δημοσιονομικά διότι αν πεις καταργώ τον έναν φόρο, πρέπει να πεις που θα βρεις τα λεφτά που αντιστοιχούν στο φόρο που καταργείς».

Απέδωσε τη μη ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης στην «έλλειψη συναίνεσης και αρραγούς εσωτερικού μετώπου, που ανέβαζε τον πήχη των απαιτήσεων και λειτουργούσε εναντίον της χώρας» και επικαλούμενος την αρχή του Λαβουαζιέ «τίποτε δεν χάνεται στην ύλη. Δεν έδωσες συναίνεση, θα δυσκολευτείς να πάρεις συναίνεση» έστειλε μήνυμα στον ΣΥΡΙΖΑ για τις δυσκολίες συνεννόησης την επόμενη ημέρα.

Η κρίσιμη τρίτη θέση

Θέτοντας ξανά ως στόχο την τρίτη θέση είπε ότι «το βασικό είναι ν’ αντιληφθούμε πόσο κρίσιμη είναι η συνταγματική διαδικασία των διερευνητικών εντολών. Έχει πολύ μεγάλη σημασία, πέρα από τις δυο πρώτες διερευνητικές εντολές που θα λάβουν τα δυο μεγάλα κόμματα, να υπάρχει ένα τρίτο κόμμα που έχει την εμπειρία, τη γνώση, την καθαρή στρατηγική και την ικανότητα θα μου επιτρέψετε να πω, να χρησιμοποιήσει αυτές τις διαδικασίες για έναν καλό εθνικό σκοπό. ​Έχει πολύ μεγάλη σημασία να είναι φορέας της τρίτης εντολής, ένα κόμμα δημοκρατικό, άρα όχι η Χρυσή Αυγή, ένα κόμμα προοδευτικό που ανήκει στο χώρο της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας κι έχει επαφές με κυβερνήσεις και κόμματα που παίζουν ρόλο στην Ευρώπη, όπως το ΠΑΣΟΚ».

Ο κ. Βενιζέλος αρνήθηκε ότι το Ποτάμι μπορεί να υπερέχει τελικά στις εκλογές του ΠΑΣΟΚ: «Και το Μάιο του 2014 πριν τις ευρωεκλογές, τα ποσοστά που είχε η δική μας παράταξη δημοσκοπικά, ήταν τα μισά από αυτά που πήραμε στην κάλπη. Και το Μάιο του 2014, το τότε τελείως νέο και «αθώο» Ποτάμι, ήταν πάνω από μας στις δημοσκοπήσεις» σημείωσε και ανέλυσε την προσέγγισή του:

«Το Ποτάμι είναι ένα προσωποπαγές και ετερόκλητο πολιτικά σχήμα. ​Γιατί υπάρχει ένας άνθρωπος που είπε «εγώ ιδρύω ένα κόμμα», μια προσωπική πρωτοβουλία, όχι πολύ συνηθισμένη για την εποχή μας και επίσης ενώ στην αρχή εμφανίστηκε να έχει έναν προοδευτικό προσανατολισμό, τώρα βλέπουμε να είναι μέσα και παλιά στελέχη της ΔΗΜΑΡ και απολίτικα πρόσωπα που χαίρονται να δηλώνουν ότι δεν έχουν σχέση με την πολιτική αλλά θέλουν ν’ ασκήσουν πολιτική και στελέχη της νεοφιλελεύθερης Δεξιάς, στελέχη των νεοφιλελεύθερων, συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη, άνθρωποι οι οποίοι με βάση τις δικές τους απόψεις συνεργάζονται στην Ευρώπη όχι με τους σοσιαλιστές και σοσιαλδημοκράτες, αλλά με τους φιλελεύθερους».

Πρόσκληση στους ψηφοφόρους που απορροφά η ΝΔ

Επικαλούμενος τις δημοσκοπήσεις, που φέρνουν τον ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα, ο κ. Βενιζέλος απηύθυνε πρόσκληση στους πολίτες που αμφιταλαντεύονται και λένε «εκτιμώ το ΠΑΣΟΚ, θα ήθελα να το ψηφίσω αλλά μήπως να ψηφίσω Νέα Δημοκρατία για να είναι πρώτη να πάρει τις 50 έδρες», να προτιμήσουν το κόμμα του γιατί μπορεί να είναι το αντίβαρο, «αυτός ο οποίος μπορεί να λειτουργήσει καταλυτικά για την προοπτική της χώρας».

Επισήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μιλάει με κανέναν για συνεργασίες, παρά μόνο με το ΚΚΕ που δεν είναι κόμμα ευρωπαϊκού προσανατολισμού, ή με τον κ. Καμμένο, ο οποίος «παραπονείται, βλέπω μ’ ένα παράπονο κάπως παιδικό, όταν λέει ‘‘πού είναι το τρενάκι, δεν ήρθες να το παίξουμε’’, στον κ. Τσίπρα».

«Δεν μας ενδιαφέρει το θέμα της κυβέρνησης, το ΠΑΣΟΚ δε λέει ότι θα είναι σώνει και καλά στην κυβέρνηση, δεν επιζητούμε ένα ρόλο, δε θέλουμε τέτοιους ρόλους, δεν είπαμε ότι είμαστε μπαλαντέρ, ότι θέλουμε να είμαστε μπαστακωμένοι στην κυβέρνηση. Εμάς μας ενδιαφέρει ο ρόλος του εθνικού εταίρου, μας ενδιαφέρει ο ρόλος της εθνικής στρατηγικής, όχι ο δικός μας προσωπικά. Ο άξονας της εθνικής στρατηγικής».

 

Πηγή: protothema.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.